Sunday, November 25, 2012

Sejarah Belangkas

Okey, ni aku nak cerita serba sedikit la berkenaan ngan belangkas ni kan..dalam previous post aku tu aku cakap aku suka makan belangkas tapi mesti ada antara korang yang tak tau apa itu belangkas kan?cerita dia macam ni........

Belangkas mendapat namanya apabila kedua-dua hidupan ini(jantan dan betina) sentiasa bersama-sama. Maksudnya, susah nak terpisah and mesti bersama-sama walau d mna berada. Sama juga seperti pasangan-pasangan sama ada yang belum kawin ataupun yang sudah kawin tetap mau bersama-sama juga kan? So, sama la juga dengan belankas ni!kiranya tkut pasangan dia lari kot(agaknya la..ahaks!)

Belangkas ni tergolong dalam kategori hidupan dalam air laut masin and dalam paya air tawar. Haiwan ni tak mengigit tapi dia akan mengeraskan ekornya(dari separuh badan ke ekor) untuk mempertahankan diri lah kiranya. Senang ja mau tangkap Belangkas ni sebenarnya.

Belangkas tergolong dalam kumpulan Limulidae dan ia ada 2 jenis Belangkas beserta nama saintifiknya.
  1. Tachypleus Gigas adalah belangkas yang hidup di pinggir panta
  2. Carcinoscorpius Rotundicauda yang hidup di kawasan paya
 Ciri-ciri Belangkas:
  • Merupakan Artropod laut yang berbentuk 'ketopong besi'(tentera punya bentuk)
  • Ekor yang tajam dan panjang
  • Saiz boleh mencapai sehingga 51cm (20 inci)
  • Anggota badannya boleh bercantum semula jika terputus
  • Sistem keimunan yang menakjubkan dan tidak seperti hidupan laut yang lain
  • Sentiasa bersama pasangannya(belangkas betina)
  • Senang ditemui di laut cetek dalam keadaan berdua iaitu jantan dan betina
Kepentingan Belangkas
1) Kebanyakan haiwan dikenal pasti dapat digunakan untuk tujuan perubatan dan begitu juga dengan belangkas ini. Menurut Encik/Puan/Cik/Sir Wikipedia, darah belangkas yang berwarna biru adalah berharga RM17,500 (USD5000) seliter di Amerika Syarikat. Ha!menurutnya lagi, kalau nak dapat 1 liter darahnya ni kena korbankan sebanyak 115 ekor belangkas saiz kecil di Tanah Melayu!eh!Semenanjung Malaysia.hehe tapi kalau kat perairan Sabah hanya 45 ekor untuk dapatkan 1 liter darah biru belangkas ini katanya la. Aku pun tak berapa pasti kebenarannya sebab tak buat uji kaji lagi tau.ahaks! Katanya lagi, belangkas tu tak payah la sampai nak kena bunuh ke apa kan. Just sedut ja darah belangkas tu keluar.
2) Kata si Encik Wiki lagi, bahan dalam badan belangkas ni boleh digunakan untuk mengesan virus, bakteria and then toksin dan penggunaan ini pun telah meluas di Eropah, US, Jepun and Asia Barat sejak 1988.

Okey, sekrang korang da tau kan serba sedikit tentang belangkas ni? So, korang g la try belangkas ni. Sedap aku cakap!mesti korang nak lagi.hehe Belangkas ni diharuskan hukum memakannya. Kalau korang rasa ragu-ragu dengan aku korang boleh tengok link ni Hukum Memakan Belangkas

p/s : Since korang da tau ni kan, kalau ada yang terror masak masakan belangkas ni korang share2 tau.!fav ni..hehe




Belangkas

Hello2 my palace!!have a nice day today..:)
Okey, jom kite teroka makanan fav SESETENGAH orang Sabah eh sebab tak semua orang makan benda ni--->>>
haaiiii!!nama saya belangkas!:)

Ada yang suka makan ada yang tak suka nak makan..kalau dalam family aku semua suka makan ni..macam2 cara dia ni kita boleh masak(ambik telur dia ja sebab kulit dia keras macam batu!huhu)
sama ada masak lemak, masak kari, atau just rebus wat sup.. tapi aku prefer masak lemak sebab...SEDAP!:P

Ni antara hidangan melibatkan belangkas ni..:


 Kalau tengok masakan ni kecur liur juga menahan tunggu nak makan..apa lagi kalau rasanya lemak2, and then pedas2..memang 2kali ambik nasi la..kena pulak ngan orang kuat makan memang ngam lah sangat!haha


Belangkas ni memang boleh dimakan sebab ia tiada dalam ciri2 atau kategori antara haiwan yang haram untuk dimakan.. Untuk lebih lanjut visit lah http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/35546.. Persoalan mengenai hukum memakan Belangkas ada diterangkan di pagi ni.. So,xyah tkut nak makan la..conform puas hati punya!(^_^)

p/s: aku makan Belangkas ni sejak umur 11 tahun la yang last sekali aku dapat ingat..tapi susah didapati sebab Belangkas ambik masa yang lama mau matang.

Saturday, November 24, 2012

First step to customize my lovely blog!:)

Welcome to my palace!!(^_^)

Kewujudan blog adalah advance bagi orang yang suka nak create something differ from others..bila da ada blog mesti korang nak bagi dia lg cute and then menarik perhatian orang nak visit..step ni terjadi dengan aku la sebabnya aku pun tengah dalam proses nak cantikkan blog aku tapi banyak lagi yang perlu aku study tuto dia..maklumlah budak Accounting (kira untung orang) tau mengira and then fikir sal number ja yang banyak...but, i will try my best to make it differ from other..but, not now!its to short to make it..huhu

Now,aku tengah view2 blog akak2 senior yang da lama blogging ni..banyak tuto yang menarik but slow2 ok..oh my english!i'm sorry..haha

well now, kalau aku da berjaya aku akan share link akak2 senior tu so korang boleh la visit..mana tau korang nak cantikkan blog korang jga kn??

p/s: thanx 2 akak2 senior yang sudi bg tutorial nak cantikkan blog..:)

Angry Bird Vs Pigs


Angry bird!!kalau main benda ni memang conform la skit hati punya sebab kita mesti nak pigs tu mati juga kena ngan birds tu..tapi aku main game ni memang emosi sangat.!kalau aku tak dapat nak musnahkan pigs 2 aku retry blik sampai dia die..haha memang terbaik la game ni..hehe mula-mula main tarik ja getah lastik tu kan pas 2 lepaskan mengikut sasaran!and yes!xkena..hahaha :P so kena mula blik...huhuhu

kekekeke..serang la kami!:P
Benda Game ni wat korang rasa macam nak cekik-cekik ja kn?sbb kalau birds tu da serang pigs and then tak kena..!pigs tu akan ketawakan korang..!hahaha but, sometime aku pun ikut ketawa ni..haha interesting game la..blh hilangkan stress tp boleh menambahkan stress juga..:P




p/s : orang yang ada darah tinggi elakkan main game ni tkut nanti makin tggi darah kamu naik..kekekekeke!

Friday, November 23, 2012

Twitter-wajib ka mau ada akaun ni?



winkkk..;)

Ok benda ni(gambar hiasan) aku xpandai guna!seriously, aku xpandai sbb bukannya aku update status setiap masa pun kan?kalau fb pun aku sckroll up down and then logout..haaa??msti korang tak pecaya lan?in fact, memang aku xsuka guna benda ni(rujuk gambar hiasan..ahaks!)

Tapi semuanya berubah bila kwn2 aku paksa aku guna benda ni..alasan dorang sbb mau suru aku follow dorang..ha?!lagi la lucu..and then you know what??pic dkat akaun twitter aku tu memang lucu la..aku tak tau la apa yang aku tekan sampaikan keluar gambar hijau putih macam gmbr bendera PAS pulak!oh my English!..aku kena tukar gmbar benda tu!nnti kena salah erti pulak..huhu in the end aku tpaksa tukar kalau aku dapat online sebabnya kat bilik aku tak sampai line Wi-Fi ni..baru ja line tu nak manja2 ngan aku da dia ikut simpang lain..ahaks!!


Ok, aku da nekad nak mempelajari dengan lebih dalam lagi pasal benda2 twitter ni kalau da cuti..senang aku nak twitter 24jam kalau da advance kan??ahaks!ok follow me!(rujuk profile Mong)
Bertekad cemerlang untuk diri sendiri!:P


p/s : orang yang baru nak bergerak advance ke depan kenalah cepat sebab technology skrg macam LRT monorel bahkan lebih laju dr tu..terasa I tau!:P

Wednesday, November 21, 2012

Glaucoma (Eyes)

Part of eye
Glaucoma is a condition that causes damage to your eye’s nerve and gets worse over time.  It’s often associated with the buildup of pressure inside the eye. Glaucoma tends to be inherited and may not show up until later in life.

The increased pressure, called intraocular pressure, can damage the optic nerve, which transmits images to the brain. If damage to the optic nerve from high eye pressure continues, glaucoma will cause permanent loss of vision. Without treatment, glaucoma can cause total permanent blindness within few years.
Most of people with glaucoma have no early symptoms or pain from increased pressure, it it important to see your eye doctor regularly so that glaucoma can be diagnosed and treated before long-term visual loss occurs.
If you are over the age of 40 and if you have a family story of glaucoma, you should have a complete eye exam with an eye doctor every one to two years. If you have health problems such as diabetes or a family history of glaucoma or are at risk for eye diseases, you may need to visit your eye doctor more frequently

Why does pressure rise in the eye to cause glaucoma?
Glaucoma usually occurs when pressure in your eye increases. This can happen when eye fluid isn’t circulating normally in the front part of the eye.
Normally, this fluid, called aqueous humor, flow out of the eye through a mesh-like channel. If this channel becomes blocked, fluid builds up, causing glaucoma. The direct cause of this blockage is unknown, but doctors do know that it can be inherited, meaning it is passed from parents to children.
Less common causes of glaucoma include a blunt or chemical injury to the eye, severe eye infection, blockage of blood vessels n the eye, inflammatory conditions of the eye, and occasionally eye surgery to correct another condition. Glaucoma usually occurs in both eyes, but it may involve each eye to different extent.

Type of glaucoma
2 main types of glaucoma
            -Open-angle glaucoma-also called wide-angle glaucoma; this is the most common type of glaucoma. The structures of the eye appear normal, but fluid in the eye doesn’t flow properly through the drain of the eye, called the trabecular meshwork.
            -Angle-closure glaucoma; also called acute or chronic angle-closure or narrow-angle glaucoma. This type of glaucoma is less common but can cause a su8dden buildup of pressure in the eye. Drainage may be poor because the angle between the iris and the cornea (where a drainage channel for the eye is located) is too narrow.

Who gets glaucoma?
Glaucoma most often occurs in adults over age 40, but it can also occur in young adults, children, and event infants. In African-Americans, glaucoma occurs more frequently and at an earlier age and with greater loss of vision.
You are at an increased risk of glaucoma if you:
-are African-American, irish, Russian, Japanese, Hispanic, inuit, or Scandinavian descent
-are over age 40
Have a family story of glaucoma.
-have poor vision
-have diabetes.
-take certain steroid medications, such as prednisone

What are the symptoms of glaucoma?
For most people, there are usually few or no symptoms of glaucoma. The first sign of glaucoma is often loss of peripheral or side vision, which can go unnoticed until late in the disease. Detecting glaucoma early is one reason you should have a complete exam with an eye specialist every one to two years. Occasionally, intraocular pressure can rise to severe levels. In these cases, sudden eye pain, headache, blurred vision, or the appearance of halos around lights may occur.
If you have any of the following symptoms, seek immediate medical care:
-seeing halos around lights
-vision loss
-Redness in the eye
-eye that looks hazy (particularly in infants)
-nausea or vomiting
-Pain in the eye
-Narrowing of vision (tunnel vision)

How is glaucoma diagnosed?
To diagnose glaucoma, an eye doctor will test your vision and examine your eyes through dilated pupils. The eye exam typically focuses on the optic nerve which has a particular appearance in glaucoma. In fact, photographs of the optic nerve can also be helpful to follow over time as the optic nerve appearance changes as glaucoma progresses. The doctor will also perform a procedure called tonometry to check for eye pressure and a visual field test, if necessary, to determine if there is loss of side vision. Glaucoma tests are painless and take very little time.

Glaucoma treatetment
-Eye drops for glaucoma.-these either reduce the formation of fluid in the front of the eye or increased its outflow. Side effects of glaucoma drops may include allergy, redness of the eyes. Some glaucoma drugs may affect the hearth and lungs. Be sure telling your doctor about any other medications you are currently taking or are allergic to.

-Laser surgery for glaucoma.-lase surgery for glaucoma slightly increased the outflow of the fluid from the eye in open-angle glaucoma or eliminates fluids blockage in angle-closure glaucoma. Types of laser surgery for glaucoma include trabeculoplasty, in which a laser is used to pull open the trabecular meshwork drainage area; iridotomy, in which a tiny hole is made in the iris, allowing the fluid to flow more freely; and cyclophotocoagulation, in which a laser beam treats areas of the middle layer of the eye, reducing the production of fluid.

-Microsurgery for glaucoma.- in an operation called a trabeculectomy, a new channel is created to drain the fluid, thereby reducing intraocular pressure that causes glaucoma. Sometimes this form of glaucoma surgery fails and must be redone. For some patients, a glaucoma implant is the best option. Other complications of microsurgery for glaucoma include some temporary or permanent loss of vision, as well as bleeding or infection.

Open-angle glaucoma is most commonly treated with various combinations of eye drops, laser trabeculoplasty, and microsurgery. Traditionally in the u.s., medications are used first, but there are increasing evidence that some people with glaucoma may respond better with early laser surgery or microsurgery
Infant or congenital glaucoma (meaning you are born with it) is primarily treated with surgery since the cause of the problem is a very distorted drainage system.
Talk to your doctor to find out which glaucoma treatment is right for you.


Can glaucoma be prevented?
Glaucoma cannot be prevented but if it is diagnosed and treated early, the disease can be controlled.

What is the outlook for people with glaucoma?
At this time, loss of vision caused by glaucoma is irreversible and cannot be restored. However, successfully lowering eye pressure can help prevent further visual loss from glaucoma. Most people with glaucoma do not go blind as long as they follow their treatment plan and have regular eye exams

Tuesday, November 20, 2012

14/11/2012



Hari yang tak begitu bahagia wat aku hari ni..seakan seperti hujan lebat yang melanda hatiku(gambar hiasan).......sob..sob..

Hati sangat gundah gulana seperti ingin bergaduh sesama sendiri urat-urat dalam badan aku ni..hehe

Seriously,ari ni aku dapat conformation about my lovely eyes..i didn’t expect this to happen but what could I do just to take care of my life, especially my eyes..i love my eyes!mata adalah segala2nya dalam hidup kita dan teramat-amat penting!tanpa mata hidup kita jadi gelap gelita u know..mcm yg aku tau mata aku ni kan cantik!(rujuk gambar hiasan..:P)

Gambar hiasan..ahaks!

After the result, I always think negative and started to become a lazy, not motivate person..keadaan yang tak dapat aku terima..even sampai skrg masih lagi down..keadaan aku skrg sama seperti aku baru lepas break off..lucu kn?haha

Sapa2 pun akan jadi macam aku kalau tau perkara yang amat2 penting yang boleh mengganggu fikiran kita dan memudaratkan fizikal kita..

I need ur support!fully support from all of u(family, friend, and anyone who know me)..
I need u!i need u!i need u mom!...i miss u so much mom..if I could turn the time I will never let u go!..



p/s: fikiran tak centre akan membuat hati gundah gulana seterusnya akan menjadi orang lain..yang bukan diri sendiri!
 

Milo ais------>>Laici


yumm..yum...:P
Setiap orang ada fav dia kn..tak kira la makanan ka, minuman ka..depend dengan individu tu sendiri la kan..bagi aku dlu fav minuman aku tak boleh tukar mesti nak milo ais juga..ke mana pergi makan pun nak milo ais..tapi tu DULUUU……

Sikalang..oppsss!hehe sory..ramai kawan aku chinese so kadang2 terikut2 juga..maklumlah..1 malaysia kn kita serumpun..ok sekarang..da tak releven da milo ais tu bagi aku..sebab skrg aku da berubah hati ke laici.. ada kisah di sebalik perubahan hati aku ni ke laici…
Perubahan apa?ermmm biar la rahsia Kak Siti bilang..hehe… 

Sedap milo ais ni tapi apa kan daya…macam juga orang kan..kalau da tawar hati perasaan dengan pasangan tu mula la nak cari bunga/kumbang lain kn…tapi3!!tu bukan aku…macam dalam profile aku tu..aku memang penyayang tapi bukan PENCINTA!so,dalam erti kata yang tersirat la kan aku ni jenis yang setia pada pasangan..dan…..aku takkan senang2 jatuh cinta dengan lelaki…ermmmm….da masuk bab sedih la pula!xnak la cita sedih2..tak guna tau cita..wat skit hati ja..haha
Ok,sebab2 utama aku tertarik dengan laici adalah:

my fav!!!
       -Ada buah longan/laici 
       -Air dia jernih juga la
       -Senang perut aku mau hadam minuman ni
       -Best makan ngan minuman laici ni sebab…………..air dia ndak tepu!haha betul la kan?cuba try makan and then minum milo ais..ndak lama kenyang la kamu tapi bukan kenyang makan tapi kenyang minum air..soooo….akan bermula la perut kembung…hahaha…tak percaya??p cuba skrg!:P
     -Ingat laici ingat buah dia..ingat milo ais wat aku sakit hati!huh!:(
     -Ok,da cukup!jangan nak lebih2..gatal ja mau lebih2..:P

p/s: lain orang lain fav dia..just be urself and suka pa yang korang mau suka.tapi..tapi..tapi...jangan ambik orang lain punya ok!:P
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...