Sunday, November 25, 2012

Belangkas

Hello2 my palace!!have a nice day today..:)
Okey, jom kite teroka makanan fav SESETENGAH orang Sabah eh sebab tak semua orang makan benda ni--->>>
haaiiii!!nama saya belangkas!:)

Ada yang suka makan ada yang tak suka nak makan..kalau dalam family aku semua suka makan ni..macam2 cara dia ni kita boleh masak(ambik telur dia ja sebab kulit dia keras macam batu!huhu)
sama ada masak lemak, masak kari, atau just rebus wat sup.. tapi aku prefer masak lemak sebab...SEDAP!:P

Ni antara hidangan melibatkan belangkas ni..:


 Kalau tengok masakan ni kecur liur juga menahan tunggu nak makan..apa lagi kalau rasanya lemak2, and then pedas2..memang 2kali ambik nasi la..kena pulak ngan orang kuat makan memang ngam lah sangat!haha


Belangkas ni memang boleh dimakan sebab ia tiada dalam ciri2 atau kategori antara haiwan yang haram untuk dimakan.. Untuk lebih lanjut visit lah http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/35546.. Persoalan mengenai hukum memakan Belangkas ada diterangkan di pagi ni.. So,xyah tkut nak makan la..conform puas hati punya!(^_^)

p/s: aku makan Belangkas ni sejak umur 11 tahun la yang last sekali aku dapat ingat..tapi susah didapati sebab Belangkas ambik masa yang lama mau matang.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...