Friday, December 27, 2013

Fact

assalamualaikum...

what's new guyysss?? errr nothing?? naa...it's okey....

so,i have to face something that it's hard to accept..why??u don't need to know la kan...just a simple personal thing...

in fact, i know i can't let it go from my memory...cisss....how could u(brain) think about that thing?!oh my mistake....not ur brain..but mine...

all people out there think(may be) the same as me...oh really??dush!dush!dush!i hate my feeling just know...so confusing!

actually, what are u trying to say Misz Mong??u're not crazy right??wakaka...even my finger conspired with my mind now..'they' said "misz, why are u like this?in a week of final exam??oh nooooo!!...don't do this to me..!i need to study for ur final!(mind said this)...oh noo...am i really torture u(mind)??

oh my mind...can u(memory) go out from my mind?i hate u..u oredy know it kan?so go...go...please get out from my mind!i don't want u to be my side!

are u out of mind Misz Mong??relaxxxx...cooolllll....there're always a ways to get rid of those thing....

first, thing positive...don't think about that thing..
second, pray and remember ur Creator...ALLAH S.W.T..
third, use ur study as an excuse for ur mind to not think an useless thinking...final around the coner!!


fighting!fighting!fighting!

tq... (~___~)

Wednesday, December 25, 2013

Setia itu menyakitkan

assalamualaikum....

haluuuu....lama tak menaip kan?masih laju lagi rupanya jari tangan ku ni menaip...kalau dulu macam lain ja dengar bunyi keyboard kalau menaip...sekarang memang boleh bangga la sikitttt...hikhikhik..

hari ni aku mau berkongsi sikit la pasal hati dan perasaan...cewahhhh...dengar macam jiwang sangat la tajuk entry..wakaka! actually,jiwang juga la...haha ala macam lagu "setia itu menyakitkan"..tapi aku lupa la nama penyanyinya...korang ingat ka?ala...pandai2 la kamu g cari dekat youtube ehhh... :P

okey la...entry ni pasal kenangan juga la...may be ada kaitan dengan aku and may be juga tiada kaitan...so just sharing ja la kan...

kepada semua yang tengah berkasih dan sayang tu, ingat jangan bagi seluruh hati kamu pada dia...on the first place its must be for GOD (ALLAH S.W.T) as i'm a muslim...2nd must be ur parents and family...and 3rd may be should be ur love...just in my opinion...no need to care too much for my opinion..okey guysss??

let's say that ur love tak kesampaian...don't act like a "fool" to be loyal to him/her...this is what my fren always told me...and i was like "ha??how could u say that?" they also said that "u're creepy!" when i become a successful stalker!guysss...i know what u're thinking...u think that "ee perempuan ni bodoh la setia and jd stalker kepada orang yang tak nak dia..da orang tak nak move on je la..tak yah nak bangga sangat yang kau ni setia..tak de orang nak tengok pun.." well, when u reads this story im sure that u will say "oh this is ur story"...let's just say it's...

the truth is "yes"...just think "yes" for what...and im pretty sure that "it's hurt to be loyal" to ur EX...just move on guyss...i always telling my self to move on...until u deserve get what the best for u..

don't ever think that "i can't live without u"...becoz,she/he is not someone who give u lives to live..they're also a human like us...the one who's have right over us is GOD..that's why we must always be thankful to GOD for anything happen in ours life..i know it's not easy pretending that u're okeyy but at least GOD always there for us even tho we're not always remember GOD..same as u all...i always keep trying to improve my self..to make me better than before...

there're reason why i talking about this...but there're nothing to do with u...sometimes, every single circumtnces exist together with its solution..actually the solution in front of us but we could not recognize it as we don't want too...

alasannya hanya kita sendiri yang tau....as im in a week of final exam, i need some extra time for my self...

just think about it...

p/s : if u deserve it u will get it....

Sunday, December 8, 2013

Takdir

assalamualaikum

haluuu...selamat pagi semua!sebab memang pagi sekrang ni aku bercerita..hihi

ermmm...aku ada berita kurang baik...kazen aku meninggal dunia pada hari khamis(5/12/13) petang and di kebumikan pada tengahhari jumaat(6/12/2013)..

berita ni sangat mengejutkan kami sekeluarga sebab sebelum ni arwah sihat tak pernah sakit..tapi rupanya hari selasa(3/12/2013) lepas dia sakit and then tetiba tak boleh berdiri,berjalan and gerakkan badan dia...sama macam makcik aku dulu tapi makcik aku da sihat sekarang..

selalunya kalau orang meninggal ni muka dia putih ja kan..jernih ja..tapi kazen aku ni muka dia nampak derita betul and then kuku hitam,perut mengembung sedangkan dia putih tau...aku tanya-tanya la orang sekeliling dia..ermm tapi wallahualam tak tau betul ka tak..kazen aku ni terkena buatan orang yang dengki sebab dia bahagia and da senang sebab dapat husband yang berkerjaya, ada kereta, rupa blh thn(ni aku tambah la...:P) and orang ni pernah suka kazen aku dulu tapi dia pun da kawin sebelum kazen aku kawin lagi..orang ni masih macam dulu just yang biasa-biasa ja tapi tak macam arwah..kamu faham la kan kalau orang tu senang tapi kita masih macam tu juga mesti ada yang jeles kan..tapiiii bukan kami okey!..eh,lupaaaa...kazen aku ni perempuan tau...

and then, arwah memang pernah suka orang ni dulu tapi sejak kawin memang dia sayang husband dia la..dia pun bahagia..ada 4 orang anak sekarang...tapi yang sedihnya anak arwah yang bongsu tu kecik lagi..aku terfikir macam mana la kalau anak-anak arwah ni mencari...masa husband dia balik pun and tau wife dia da tiada dia terus pengsan..sebab sebelum tu arwah suru husband dia p beli susu anak dorang...sedihnya aku dengar...

masa tengok arwah sebelum di kapankan sedih sangat sebab arwah baik sangat dulu..selalu call kami tanya khabar...even dia sibuk jaga anak-anak tapi masih ingat kami...memang kami rapat la...tak tau mau cakap apa..

memang semua ni da takdir tapi kalau betul la arwah terkena buatan orang aku hanya mampu memohon kepada ALLAH S.W.T berikan la balasan yang setimpal kepada orang tu..kami takkan membalas sebab semua perbuatan tu syirik dan hanya ALLAH S.W.T. yang dapat membalas perbuatan orang terhadap arwah...wallahualam...

apa-apa pun semua ni takdir..and kehidupan kita ni begitu bernilai untuk mengumpul segala amalan untuk di bawa pada hari akhirat nanti..memang kita semua akan mati tapi macam mana nyawa kita di tarik semua itu rahsia ALLAH...kita tiada hak untuk menarik nyawa seseorang dari hidupnya..kita hanya mampu mendoakan yang baik-baik saja dalam hidup kita..in shaa allah semua kesusahan pasti akan menemui kesenangan jika kita berusaha..jangan cepat dengki dengan orang lain..buatlah perasaan dengki itu sebagai semangat untuk kita berusaha jadi lebih baik..ingat!!jangan gunakan jalan singkat untuk senang..jalan singkat selalunya akan membawa padah...


p/s : semua sebagai pengajaran..jangan mudah terpedaya dengan perasaan duniawi..mohon maaf bagi yang terasa...

Sunday, December 1, 2013

Kes - kes semasa

assalamualaikum

haluuuuuu..!ngeeee....hai semua....

malam yang indah sejuk-sejuk ni aku terpanggil la sikit nak cerita-cerita pasal kes-kes semasa sekarang ni...mesti kamu tau kan apa kes semasa sekarang ni??ya betul...kes rogol lepas tu membunuh dan macam-macam lagi la..belum lagi masuk hal-hal politik...tapi aku takkan cerita pasal politik sebab aku malas mau keruhkan keadaan yang memang agak keruh sedikit...cewahhh..hihi errr...whatever la kot kan mau jawab??hihi

ni aku mau cerita la...sebab-sebab kes-kes ni berlaku...ada banyak sebab sebenarnya kes rogol ni berlaku...bukan 100% sebab tertumpu pada masalah pakaian...it's about the individu it self...kannnn??setuju tak?sapa setuju senyummmmm...:D

antara sebab-sebab yang boleh dijadikan logik ialah :
1) tahap keimanan (ikut agama masing-masing okey)
2) pakaian
3) godaan dunia (video-video lucah, perlakuan 'couple' zaman sekarang)
4) cabar mencabar
5) dasar dendam
7) dasar ingin mencuba
8) apa lagi?semua di atas kot....

betul tak antara sebab-sebab semua kat atas ni??kalau tak betul semua pun at least mesti ada yang terkena juga kan??huk..huk...

sebenarnya semua ni memang logik antara sebab-sebab terjadinya kes-kes rogol ni dan pula tu sampai sanggup bunuh anak orang...i means hellloooo!!kau ada hak ka mau bunuh anak orang ha?nyawa ni hanya ada satu ja yang ada hak...iaitu ALLAH S.W.T...pliss la okey...dorang ni pun nak hidup juga..belum cukup lagi amalan kau da rogol dia and then bunuh dia...tiada ka rasa kesian sesama manusia??

masing-masing belum cukup amalan mau menghadap ALLAH S.W.T. tau...sedangkan aku ni pun belum cukup amalan..layak ka kita tarik nyawa orang sedangkan orang tu berusaha untuk hidup dan kumpul sebanyak mana amalan dia...kita tiada hak mau menentukan orang tu beriman atau tak...alim atau tak...berdosa atau tak...jahat atau tak...kalau dia seksi pun yes memang salah dia sebab tak tutup aurat tapi kalau nak tegur biar tegur dengan cara baik..cara beradab...tegur belakang orang ramai..jangan buka aib dia kat depan-depan orang ramai...contohnya Muka Buku...

masing-masing antara kita ni kena saling menjaga diri...jangan asyik nak cari salah orang sampaikan kain sendiri koyak tak tau...diri sendiri kena jaga pandangan, jaga adab, jaga diri, jaga mulut, jaga hati...pokoknya, jaga semua la...step by step berubah ke jalan yang diredhai...jangan buat perkara yang menuju ke jalan GELAP...buatlah perkara yang menuju jalan TERANG/BERCAHAYA...faham kan??

aku sedih sebenarnya tengok news ja mesti ada cerita pasal benda ni...plis la wahai rakyat MALAYSIA..kata sudah MERDEKA..buktikan!jangan dijajah oleh benda-benda yang memudaratkan diri nanti memakan diri sendiri juga nanti...kita kena saling hormat..tak kira la jantina, agama, bangsa dan kaum yang berbeza...kalau ada perasaan hormat, bersatu padu takkan ada kes macam ni...fikir la perasaan c mangsa..jangan fikir diri sendiri okey...

sekali lagi..ini just PENDAPAT and LUAHAN aku...tiada kena mengena dengan sesiapa...mohon maaf bagi yang terasa...


p/s : kasih sayang bukan hanya kepada keluarga, kawan dan kekasih...tapi sesama insan....

Saturday, November 30, 2013

Running Man maraton!!!!

assalamualaikum

haluuuuu...horreyyyy!!!aku kat rumah sekarang ni..kat kampung okeyyy...ingatkan release la tension balik rumah tapi sama jer kot....tapi tak pa la...aku ada bekalan RM...jangan jeles okey...hahaha dari ep1-ep173!!!wauuuu...korang ada??Xda kannn...hahaha



tapi sebelum tengok kena download la dlu sebab tkut tetiba line merajuk tengah jalan memang tak best la mau tengok kan....huk..huk..

ehhhhhh...tapi aku bukan penyokong pirate tauuu...aku member dekat website tu tau so aku boleh download cumanya aku tak boleh share la link dia....kena hormat tau da jadi member takkan nak sebar pula kan..hihi

aku tak tau lagi apa cerita RM sebab last aku tengok ep168...so aku ketinggalan 5 ep kot nak habiskan satu malammmmmm...uwaaaaa.... 

tapi kira sebagai reward la sebab semalam aku da siapkan beberapa kerja aku kan....reward untuk diri sendiri..hihihi

okeyyyy...nak tengok RM...jangan kacau tau...nanti da tengok aku update balik best ke tak..!:P

kesiannya..aku ja lambat tengok..orang lain lagi update dari aku..huhu apa kan daya kat Space aku guna wife ciput ja..bukan macam kat rumah ni..huhu

Tengah Malam yang Dingin

assalamualaikum

waaaa....masih segar rupanya mataku ini pada jam 12.44 a.m ni...

helloooo..!tengah malam okeyyy...memang otak student sampai jam2 - 3 pagi baru mau tido..alasannya nak buat kerja yang belummmmm siap lagi...i mean memang normal la kan??but at the same time meremang juga bulu roma study tengah-tengah malam macam ni...da la tak nampak panorama yang indah..hanya nampak lampu-lampu je kot..

sekarang ni minggu midterm da habis tapiiii aku terSTUCK nak buat assignment pula...tadi baru ja lepas siapkan report pembentangan. lepas ni nak buat tutorial Law. kalau ikut hati mau buat semua sebab besok mau balik kampung so kena settlekan kerja sikittt so aku tak la fikir banyak sangat kalau balik kampung pun...maklum la tadi siang orang kat rumah call-call da tanya bila nak balik...bila nak balik...bila nak balik...in the end aku cakap okeyyy aku balik besok...terpaksa la struggle malam ni nak buat..nanti kat kampung boleh la aku tido memanjang..wakakaka!!!

tengah-tengah malam macam ni memang mencabar tahap keberanian aku la kot sebab da nama malam mesti la kena berani sikitt kan..maksudnya tak leh nak pamer takuttt..ala korang faham-faham ja la okeyy...

aku nak juga bercerita pasal ada satu cerita ni tapi nanti kang tak pasal-pasal aku pun terikut takuttt...tak siap kot kerja aku nanti...huk..huk..huk...

aku nak juga bagi tengok gambar lampu-lampu yang katanya la cantik tu tapi korang tau la tengah-tengah malam mana boleh tangkap gambar nanti ada issue tau..so aku putuskan aku teruskan ja la kerja aku menaip ja malam ni..lepas ni boleh la aku buat kerja aku balik and then boleh fikir sama ada mau tidur atau tak..kikikikiki!!

nananana....tengok anjing da melalak da...kalau korang apa yang korang buat?
1) tutup laptop and then tido sambil tutup telinga
2) masuk dalam selimut and tutup mata
3) buat bodoh ja
4) buat semua di atas

aku tak tau la mau buat apa sebabnya aku tak tido lagi ni pun sebab aku MELANTAK nescafe...


sejibik macam gambar di atas..bezanya aku guna yang 3 in 1 punya..hihihi...

memang kuat penangan nescafe ni..menyesal juga minum tapi nak kena buat assignment punya pasal terpaksa la aku berkawan baik sangat-sangat dengan benda ni...

okeyyyy la..aku tak mau la merepek lagi...tengah best mood ni mau buat assignment....

tiangkayuuuuuuuu.....peace yoooo...(y)

Tuesday, November 26, 2013

Public figure part 1

assalamualaikum

haluuuu....okeyyy...hari ni aku ada la masa yang free ckittt la kot nak mengarut..wakaka!!

da lama tak mengarut pot pet pot pet ni...entah apa la yang aku mau cerita ni kannnn...ce cite...ce cite...

sebenarnya......macam ni......adehhh....kalau orang cerita macam ni putus-putus ayat baik tak payah kan..buat sakit hati jerrrr....betul kann??jangan nak tipu....tipu dosa tauuuu...hihihi

jom la kita mengarut pasal 'public figure' ni...apa yang kamu tau pasal 'public figure' ni??jangan cakap artis!asal artis ja public figure la...abis tu yang ahli-ahli politik tu bukan?yang menteri-menteri, dato'-dato' tu bukan la?

macam ni citernya....kita guna bahasa paling mudah la kan supaya senang(padahal malas mau guna ayat skema..punya la kalau guna ayat skema..hihi)...okey, mereka-mereka yang dikenali sebagai public figure ni yang orang yang mendapat perhatian semua media...ala-ala artis juga la sebab selalunya banyak gossip pun pasal artis juga kan..lebih kurang macam tu..tp kan bagi aku ada penambahan cikitttttt...public figure ni juga macam kalau kamu mewakili satu-satu badan/persatuan/icon/negara/negeri/daerah dan sebagainya...at least orang tau kewujudan kamu melalui sesuatu benda/atau event...ya ka???

okeyyy..tak payah cakap tidakkkk sangat la okey..ni pandangan aku ja..sebelum aku tulis entry ni pun aku tak rujuk mana-mana pun...Encik Google pun aku tak rujuk ini kan pula buku kan..hihi kalau kamu tak setuju it's ok jerrr...i okeyy jerr...masing-masing ada pendapat kan..so,kalau da namanya PENDAPAT kamu tak boleh jadikan ia KESIMPULAN kepada cerita..amboiiii..panjang lebar aku membela..hihihi

okeyy...soryyy..over pula aku ni kan..at least aku mengaku aku over... :P

berbalik kepada cerita aku tadi...sebagai public figure, dorang ni kena jaga imej, personaliti, penampilan and sebagainya..and satu aku setuju dengan dorang ni..sebagai public figure tak semestinya kita kena bagitau 100% pasal kehidupan kita kan...mana yang perlu ja la bagitau...tapi kalau da sampai kehidupan peribadi pun media ka wartawan ka mau tau memang macam bizi bodi la juga kan cikittt....tapi kerja wartawan kena juga faham kan..dorang kena cari cerita kalau mau lariskan news dorang tapi kena juga consider kan...and sorryyy kalau yang para wartawan ni terasa...macam aku cakap tadi ini cuma PENDAPAT aku sahaja...tak semestinya betul....

sekarang ni macam banyak sangat cerita yang tak sepatutnya keluar depan news..tapi tak mau la menuding jari dengan sesiapa sebab ni umum so tiada siapa nama yang aku mention..bagi aku selagi aku tak mention nama so tiada siapa pun yang boleh terasa....hihihi....macam Zizan & Awal selalu pesan la kat Melodi tu "kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi dan berdiri atas bakat sendiri"...seee??mendalam maksudnya tapi tak pasti la kalau semua ambik point dengan pesanan abang-abang pengacara ni..hihihihi

jangan risau..ni part 1 jerr...nanti aku akan mengarut lagi panjang dalam part 2 sebab masa tak mengizinkan juga..hihi.. maklumlah...masih student kan..sebelum tu aku minta maaf la kalau ada siapa-siapa yang terasa dengan 'karutan' aku ni...aku ulang lagi la...ini just PENDAPAT aku ja...belum tentu PENDAPAT boleh jadi KESIMPULAN...ingat tauuuu...hihihi

sekian semua...evening uolllllssss.... see yaa... (0____*)

Sunday, November 17, 2013

Penulis Novel

assalamualaikum

amboiiiii....tengah malam ni macam banyak ja cerita mau share kan??keja sekolah da buat ke belum??errr....assignment da ciap...tinggal mau belajar untuk midterm lagi cikguuuuu...tsk...jawab sendiri...pelajar dan cikgu orang yang sama...tak ka terSengal sikit tuuuuu??

tak pa..tak pa...berbalik kepada benda yang aku mau kongsi ni...sebenarnya aku da lama teringin mau jadi penulis novel ni...idea jalan cerita pun da ada tapi tak tau la mau mula macam mana..ya la aku da la tiada basic mau menulis ni..kalau setakat merapu macam dalam belog aku ni memang pandai la..banyak lagi aku boleh merapu..hahahaha

mau ikut kursus penulisan pula tiada masa sebab kami memang sentiasa bizi dengan projek program..macam-macam lagi la..tapi kalau p tengok wayang, makan-makan ada pula masa kann??kena batang hidung sendiri lagi...tsk...sob...sob...

okey..aku mengaku la sebenarnya aku tak pandai mau mengarang cerita...cuma dulu masa PMR memang aku terror la mau buat karangan..lebih satu muka surat juga la aku buat karangan walaupun tulisan aku kecik-kecik ja okey...hihi...

tapi orang cakap kalau mau buat sesuatu tu kena nekad dan kena kuat semangat kan...kiranya aku ni tak cukup bernekad, and kuat semangat sebab aku minat tapi usaha separuh-separuh ja...sebabnya aku separuh-separuh ja aku takut nanti kalau aku hantar karya dekat company penulisan contohnya Alaf21 or Karya Seni dan sebagainya, dorang akan ubah hak cipta karangan jiwang aku tu..aku tak mau la macam tu..aku kalau boleh aku nampak benda tu depan mata aku kalau ada mau ubah...

tak di nafikan perasaan takut tu ada...tiada orang dalam dunia ni begitu yakin yang ciptaan dia akan dilindungi..aku takuttt sangat tau..tapi aku minat menulis and share cerita aku dengan orang lain..kiranya novel tu cerita dari imaginasi aku la..

dalam dunia ni macam-macam boleh terjadi...huhu 

aku kena fikirkan cara lain la ni mau sampaikan idea penulisan aku kan??kalau dekat belog ni aku publish okey ka??


My BFF's Weddingggggg

assalamualaikum

yeaaahhhh...kawan baik aku sorang da kwinnnn...ngeee....tak lama lagi aku dapat anak buah la...hahaha maka kawan tu baru kawin semalam pula ya...hihihi eh semalam tu ialah 16 NOV 2013...majlis dorang mula dari jam13.00-17.00...faham kan jam13.00 sebab dalam kad jemputan jam13.00...hihihihi

my bff ni non muslim...tapi tu bukan penghalang okey aku nak pergi attend majlis dia lagipun memang ada makanan catering yang halal untuk yang muslim sebab ramai kawan-kawan pengantin perempuan and lelaki yang muslim la...dorang buat 2 part of jenis makanan...yang first untuk non muslim and second untuk muslim so tiada apa-apa masalah pun la...bagi yang fikir negative tu buang fikiran tu jauh-jauh okeyyy...

i would like to introduce my bff LIAW MEI SIANG and her husband KENNY...may god bless u mei siang..we love u so much and now kita bukan sama-sama satu kelab sudah..kita kelab lain sudah..hahaha you're welcome to the wifey club...!kami masih lagi kelab single but UNavailable okey...hihi


errr....cantik kan warna meraahhhhh??aku terpikat tengok warna merah putih tema mereka...oh noooo...!adakah aku akan copy paste tema mereka??tunggguuuuu...lama lagi turn aku...lebih kurang bertahun juga la kena tunggu..hihihi...

okey ni antara free gift dari majlis kawan aku ni...


ni rupa bentuk kotak-kotak kecik yang cute dari luaran...okey jom kita tengok isinya....


tadaaaaa!!cantik tak?cute kan?cantik kan??comel kann??face to face dengan kawan baik aku lagi nampak cantik tau..hihi...pada yang d luar sana mereka ini adalah husband and wife sudah...jangan pandai-pandai nak try okeyyyy..banyak lagi gambar kami tapi dekat kamera kawan la pula..tak sempat lagi mau minta sebab terus balik tadi gara-gara mau ciapkan assignment and presentation report...tskk...tsk...aku doakan semoga mereka bersama hingga akhir hayat...congratulation my dear friend...jangan cepat merajuk n mudah jeles tau..banyak dugaan tu..kena saling percaya dan memahami..and last sekali semoga cepat bagi kami anak buah!hihihihihi....

sekali lagi tahniah sumandakkkk......very2 jeles for both of you...sob..sob..sob...

well,it's gonna be my turn...wait for it...my b jodoh aku pula tunggu di luar sana..siapa tau kan..opsss...hihihi...

sekian.....(*___0)

Mahasiswa Bersama Masyarakat

assalamualaikum....

tengah best-best mau buat presentation report tetiba datang pula mood mau mengepost..hihihi

okey la..okey la..aku teringin juga mau share masa kami buat program dekat Kuala Tongod, Kinabatangan....program berlangsung selama 3 hari 2 mala...program ni berkaitan dengan mahasiswa yang berramah mesra bersama masyarakat dengan menjadi anak angkat kepada beberapa buah keluarga d sana..and then aktiviti bersama pelajar sekolah rendah juga ada...

masa pemilihan keluarga angkat tu, aku tak expect la yang kami akan dapat keluarga angkat non muslim...but, semua tu tak penting sebab yang penting adalah silaturahim yang ingin dieratkan bersama penduduk di sana...


tadaaaaa....keluarga angkatku...famliy angkat aku ni ada 3 orang anak...2 anaknya merangkap adik angkatku ada d asrama and sorang ada dekat kuching tgh study...cheessseeee...:P

gambar kat atas hari terakhir kami d kampung ni..sob..sob...

okeyyyy...tak yah nak sedih sangat laaaa...hahaha

antara aktiviti kami kat sana iaitu hari sabtu ialah ada sukaneka, ldk, and karnival masyrakat..

sukaneka terdiri daripada permainan getah iaitu dengan mengumpul getah yang paling banyak dengan menggunakan straw...yeaahhh strawww...hehe lepas tu anak tiup belon and then pecahkan...lepas tu baling belon yang ada air and saapa yang paling banyak selamat belonnya menang...

ldk pula ada 3 kami sediakan untuk anak-anak di sini...pertama ialah ldk negara impian...kumpulan kena buat negara yang mereka impikan dan bentangkan kenapa mereka mau negara yang macam dorang buat tu la..ldk kedua ialah berita berantai...yang ni memang lucu sangat-sangat...fasi akan hafal ayat yang diberi and then pass berita tu dengan orang depan sampailah orang yang paling last akan menyampaikan berita kepada fasi yang bertugas dan akan menyerahkan kepada ketua ldk...siapa tepat atau lebih kurang tepat akan jadi pemenang la..and ldk yang terakhir ialah menara impian di mana setiap kumpulan akan diberikan beberapa alat untuk membuat menara tersebut...menara dinilai berdasarkan creativiti, kekukuhan bangunan dan cara pembentangan...











waaa...macam banyak ja knnnnn??tungguuuuu...ada lagi karnival masyarakat...yang ni bergabung dengan pameran oleh pihak kerajaan antaranya pihak PDRM cawangan, anti dadah, SPRM, Pusat Rawatan Warga (UMS) dan sukan riadah juga dijalankan...semua ni adalah untuk mengeratkan lagi hubungan antara penduduk dengan mahasiswa UMS...









ini la antara gambar masa program kat sana...memang happening la dengan anak-anak dekat sana..dengan family angkat lagi..ingat!!berlainan agama, bangsa dan budaya bukan penghalang kepada kita untuk bersatu padu...kita anak malaysia dan kita kena bersatu padu semua!!yeahhh...

waaaa...semangat ni malam-malam macam ni...hihihihi

banyak lagi gambar sebenarnya tapi nanti boring pula mau tengok banyak-banyak kan...wakakaka..!

okey..setakat ni la idea yang datang dengan aku...sob..sob...

sekian...terima kasih...(~___~)

Tuesday, November 12, 2013

awesome movie!!!!

assalamualaikum

haluuuu...yessss...i'm here yeah for now...errr....

ok great!aku mau cerita..tadi kami tengok wayang la kan.."Ender's Game" okeyyy...the first thing when i watch the trailer i was thinking "is it great if i want to watch this movie?","tidak menghampakan ka?", "ya meh?"

okeyyyy....guyssss....i recommended u to watch this movie...its awesome guysssss....




penuh dengan simulation...imagination...creative...the best techno ever compare to all movie which i ever watch okeyy...but,its just my opinion la..kamu..kamu..kamu...mesti ada lg opinion kamu sendiri juga kan...don't judge me okeyyyy....

its hero very2 berlagak macho okeyy...



dengan heroin yang cantik...memang padan la...

look??macam betul ja kannn dia bermain dengan techno...hukhuk...kalau la rumah aku ada techno macam benda alah ni konform la aku memang jadi pemalas sangat-sangat...hahaha

kami g tengok wayang pun lepas kelas law yang da memang stress...in the end happy sebab dapat juga tengok wayang ni..memang kecoh kalau kami beramai-ramai tengok sebab dalam panggung tu macam kami ja la yang tengok..dengan bisingnya...lain lagi bising sound dr movie...

kamu..kamu..kamu semua...p la tengok movie ni...besstttt...5 star kot aku bg..hihhhihi

okeyyy...sekian...hihihi

Monday, November 4, 2013

Bas Vs Jalan kaki??

assalamualaikum

hmmm...tiada semangat pula sekarang ni...boring tau sendiri dalam bilik tiada kawan mau bawa bercerita a.k.a bergosippp...opppsss...hihihi

kononnya mau keluar la p 1B ka, kk ka...tapi sekalinya tiada bas!oh no!aku terperangkap d sini...huhu memang la mau siapkan kerja terbengkalai ni tapi kalau 24 jam depan buku maunya aku ndak jadi gila nanti...mau juga release tension....tsk...

option 1 da tak leh guna..option ke 2 ni memang ok sangat la nak jalan kaki sebab da memang selalu jalan kaki masa dekt hostel kat dalam dulu...tapi kalau mau praktikkan jalan kaki tu kat Space Apartment ni memang taklah...sekeliling ni rumah orang kampung pula kan...kena hati-hati sikit la..walaupun kita tak boleh fikir negative tapi kena juga hati-hati...jangan tunjuk berani orang cakap...huhuhu...

so sekarang ni aku tengah berfikir masak-masak lagi cara lain...aku tak balik cuti mid sem ni pun sebab banyak keja kena buat...lepas tu 8hb-10hb nov ni ada program dekat Sandakan okeyyy...lagipun kalau aku balik azam aku mau ciapkan keja-keja terbengkalai memang takkan tercapai la...kan kalau da ada kat rumah memang tak jadi semua keja...ya la..asyik mau tengok tv ja..online and then makan terus...

forever alone la aku ni....perggghhhh....

idea mau menulis pun tak datang lagi....

come here...come here...idea plsss come to meeee......


Follower

assalamualaikum

yeahhh...me again...why??tak suka ka??soryyy....just sharing in my belog okeyyy...hihihi

apa ka yang di maksudkan dengan follower?? maksudnya pengikut la kan....opsss....jawapan ni memang tak boleh d terima kalau dengan lec aku..memang mau kena ketuk la kepala ni sorang-sorang kalau jawab macam ni...orang lain pun tau maksudnya kan...

okeyyy....follower ni macam gambar kat bawah ni :

gambar hiasan



gambar hiasan

opsss...ni just gambar hiasan okeyyy...jan pula korang emosi okeyy...tiada kaitan dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia...peaceeeee(y)

ada orang suka sangat follower dia 80k...itu menunjukkan dia sangat-sangat diminati oleh orang lain...ada orang tiada follower(macam aku) sebab maybe aku ni malas mau beramah mesra ngan blogger lain ataupun orang lain...ermmm...maafkan saya...saya bukan malas mau beramah mesra tetapi belum ada kesempatan yang begitu sempat untuk mengenali semua...but, later...i will....sekarang saya tak berapa ada masa sebab saya lebih tumpukan dengan study dulu...peaceee(y)

but,kalau ada yang nak follow aku just follow ja...i'm appreciate it...hihi

aku menulis sebab aku suka sharing...kan sharing is caring...bak kata mereka la..hihi

sharing benda yang aku rasa mau sharing la..kalau benda yang agak "kebudakan" maybe aku kurangkan mau sharing...macam mereka kata tiada faedah...okeyyy...

okeyyy semua...masa untuk study....

sekian....makaseh....

p/s : study accounting memang tak boleh di ganggu sangat..katanya.....

The truth vs Lie

assalamualaikum

halluuuuu....i'm in de houseeeeee...ngeeee....gian mau post story tapi penuh dengan kerja yang sangat-sangat berlambak!over la sangat berlambak tuuuu....

the truth vs lie??apa ni sebenarnya??apa ni...apa ni???auuwwww....gedikssss....sabar-sabar...ni cerita pasal ke'hipokrit'an seseorang la....

just a simple question la utk uolllssss....kamu suka ka kalau ur friend or someone yang sangat-sangat happyyy depan kamu and then tetiba belakang paling la rancak mau mengumpat kamu sampaikan tahi telinga kamu macam mau meletup berlumba-lumba mau keluar dari telinga??? kalau tanya i memang taklah kan...kalau tak suka just cakap face to face...tak payah mau cerita belakang-belakang...eeeuuuuu!!

kadang-kadang aku tak tau la 'dia' tu cakap yang benar atau yang tipu ngan kami...memang meluat la ngan orang macam tu kan and then jumpa macam nothing happen la...ish...

plisssss....jan berada d sekeliling aku kalau macam ni...sakit jiwa i tau...

katakan TIDAK! pada hipokrit...waakakkaa...

to be continue.....(sebab ada nak cerita pasal truth and lie ni...saja mau buat suspen... :P)

makaseh...makaseh....

p/s : menulis cara orang "RAJIN"...(~___~)

Monday, October 14, 2013

Family Day ACCUMS 2013/2014

assalamualaikum

haluuuu....i'm here...!kikiki...

semalam bersamaan dengan 13/10/2013 telah berlangsungnya program FAMILY DAY ACCUMS 2013/2014 bertempat di Hutan Lipur Kawang, Papar dari jam8-jam5 petang..

antara yang hadir adalah peserta-peserta ataupun pelajar-pelajar perakaunan dari first year hingga fourth year..dan vvip adalah Prof. Madya Dr. Hjh Arsiah Hj. Bahron Dekan SPE (selaku perasmi), Puan Noraizan Ripain (Lec Perakaunan), Sir Kevin & Sir Andy Lee (lec perakaunan) sebagai tetamu jemputan pada sebelah petangnya...

antara aktiviti yang dijalankan adalah Jungle Trekking dan sukaneka (ada 4 jenis sukaneka tak cilap aku)..and then yang lain-lain adalah aktiviti sendiri..hihihi

okey aktiviti ni kena bahagi-bahagi kumpulan rumah..ada 4 rumah iaitu merah, biru, kuning, hijau..aku diletakkan dalam rumah hijau yang mana semuanya aku tak kenal sebab paling ramai first year...third year and fourth year sikitttttt ja...ok tak pa..nama pun family day..kena la beramah mesra dengan adik-adik kan..hihihi...and then seperti yang anda lihat gambar di bawah ada kain warna purple kan??haaaa...tu khas untuk ajk ja...so,i'm ajk la...hehe
rumah hijauuuuuuu!!!

tag nama ajk..ngeee...aku setiausaha okey...yang setia tapi tak tau la usahanya mcm mana...hhukhuk...

tema kami memang tepat la dengan keadaaan cuaca yang tidak menentu iaitu "RAIN OR SHINE, WE'RE TOGETHER AS ONE FAMILY"...da namanya perakaunan kena la semua termasuk dalam family kan..semua program pun harapkan benda yang sama kan...credit to our program director Faigdal Kagawahan for this beautiful theme!walaupun sebelum program ni berlangsung memang tension ja ahli jawatankuasa sampai ada yang rasa mau give up sebab memang banyak masalah yang terpaksa kami tanggung...selesainya program ni semua rasa lega dapat bersama-sama dengan semua ahli perakaunan...thanks to all familyyyyy!!!

so,bagi aku paling challenging la aktiviti jungle trekking sebab jalan licin, and bukit curam sangat-sangat, banyak pacat and then sangat jauh..jarak dalam 2.9km tak cilap aku tapi pakcik guide tu macam singkatkan jalan sebab patutnya kami akan jumpa 3 checkpoint..tapi yang kami jumpa semalam ada 1 check point ja..sedihnya..tapi mungkin pakcik tu geram sebab kena tanya ja lama lagi ka,jauh lagi ka and what so ever...bagi aku memang mencabar ketahanan fizikal aku la..latihan juga la kot sebab nanti batch kami pun mau naik gunung jga kan..so kena biasakan diri la..hihihi

gambar aku tiada dkat hp aku ataupun kamera aku sebab aku tunggu orang ambik gambar aku ja...hihi pandai kan...:P

nanti kalau semangat membara aku untuk upload datang aku upload la gambar masa family day ni...:P

thank semua...ini saja yang dapat aku cerita hari ni..mau keluar celebrate befday bestie dlu...

sekian...terima kasih...(~___~)

Sunday, October 13, 2013

Bila syaitan menguasai akal fikiran

assalamualaikum

yohaaa...halluuu....i'm back for some reason...

reason pertama : hati tengah panas kerana akal fikiran tidak mampu di kawal
reason kedua : sukarnya memohon kemaafan

okeyy....yang pertama tu memang hati tengah nak panas tapi tak lah panas betul..masih lagi suam-suam kuku la orang cakap kan... puncanya apabila ada kawan aku ni tak boleh nak buat keputusan atas kehendak dia sendiri...okey cita dia macam ni...dengggggg...."hari ni (13/10/2013) ada 2 aktiviti atau program yang akan berlangsung..program Family Day Accums 2013 and then program retreat ke Air terjun Kionsom bersama Kelab Mahasiswa Prihatin (KMP)..dua-dua ni clash sebab hari yang sama...ada kawan aku ni tak tau nak pergi mana satu..and then kami suru la dia fikir dalam-dalam..lepas tu tadi(12/10/2013) kami tanya la dia lebih kurang jam7 malam macam tu la...dia jadi ka tak pergi Retreat sebab pilihan utama dia program Retreat ni...jawapan dia agak tidak memuaskan bila dia cakap nak pergi Family Day sebenarnya tapi dia kesian dengan ada sorang lagi kawan kami tu yang terpaksa masak sendiri untuk makanan retreat nanti...so,aku cakap la buatlah keputusan..and then dia cakap nanti malam la dia bagi tau keputusan sedangkan kami call dia da malam..and then kawan kami yang in charge bahagian manan ni da tak tahan sebab da berapa hari kami suru dia decide nak pergi program yang mana kan...in the end, aku sms la kawan aku tu and cakap kalau dua hati nak pergi better tak yah pergi dua-dua program sebab nanti hati tak senang kan...masa aku hantar sms tu memang hati tengah membara la...and kawan aku tu balas la okey dua-dua dia tak pergi...bila -aku fikir-fikir balik macam da terlebih da pula aku ni kan...ya la..bila syaitan tengah menghasut suru marah kawan-kawan and sentiasa bergaduh antara satu sama lain.,.sekarang hati aku da sikit lega..tapi aku ada masalah lain pula da.....tsk..tsk...

yang kedua...sukar sangat aku nak minta maaf dengan kawan aku tu sebab aku sedar aku da bersalah sebab tak kawal marah and sesenang kicap ABC aku ja mau p marah-marah and buat dia terasa...ni semua hasutan syaitan juga la ni sebab syaitan tak suka orang-orang Islam ni berbaik-baik..mesti nak hasut ja supaya bermasam muka..YA ALLAH..ampunkan la dosa-dosaku ni.,..buka kan la pintu hati ku untuk memohon kemaafan dari kawan ku dan semua manusia yang aku pernah berbuat salah...jangan la engkau biarkan aku terus hanyut dalam hasutan syaitan ni ya Allah....

kemaafan adalah anugerah yang paling terindah dan dengan kemaafan juga la hati kita akan sentiasa tenang...

ya Allah...kuatkan la hati ku ya Allah...jangan biarkan aku lemah denga  segala ujiannya Mu Ya Allah.....

p/s : in shaa allah...esok akan terlerai segalanya....doakan la yang terbaik...aminnn....

Wednesday, October 9, 2013

Kerinduan padamu MAMA

assalamualaikum

yohaa....hari ni aku rasa sangat-sangat down..bila mana aku mengalami simptom kerinduan yang agak melampau pada MAMA...yeahhh why??sebab aku memang rindu la..ada sebab ka mau rindu dengan parents kita??

selalu malam-malam begini kalau dekat rumah MAMA mesti masuk bilik kalau lampu masih terbuka and then tanya anak dia ni kenapa belum tido...aku cakap la belajar kejap..rindu sangat-sangat...rasa macam nak menangis...bukan lagi rasa..masa menaip ni pun da bertakung air kat mata ni tinggal mau melimpah ja lagi...tsk..tsk...cengeng!

mesti orang cakap "kalau rindu balik la jumpa parents at kampung tak yah nak mengadu sangat kat sini" kan?baik mengaku cepat!huh...

bagi orang yang masih ada parents memang akan cakap macam tu..tapi bagi yang tiada??apa yang akan kamu jawab dengan dia??let's say yang cakap tu kawan baik kamu...bukan semua orang boleh faham perasaan kita...

sebab tu selalu aku cakap dengan kawan-kawan hargai parents selagi masih ada waktu, masih ada kesempatan..jangan sia-siakan peluang tu...nanti kalau peluang tu da hilang menangis airmata darah pun tak guna sudah...believe me!

rindu aku pada MAMA tidak sama dengan rindu aku pada Mr. I aku..aku minta maaf tapi aku lebih merindui MAMA..but, still Mr.I..u know it right eventho u don't...

kalau la aku diberi peluang untuk menjaga MAMA aku akan lupakan segalanya and aku rela berada di sisinya..but what to say la kan...peluang itu telah lama hilang..dan sekarang aku sangat-sangat rindu...aku hanya mampu mengirimkan doa pada mereka..

so...aku sangat-sangat ingin berpesan kepada kamu semua...tolong la tolong...hargai ur parents..sayang la mereka macam mana mereka sayang kamu...tak rugi pun buat macam tu..lagi dapat banyak pahala tau...

hari ni status aku sedih.........................

p/s : andai dapat ku undurkan putaran dunia...ingin ku ubah semula...

Sunday, October 6, 2013

Aku adalah.............

assalamualaikum

hello2....pa habaq semua??ni cheq nak habaq mai...aaaaa???da stuck sebab tak tau  apa mau cakap sudah..hihihi

okeyyyy...ni aku mau cerita la kononnya la...ala macam "cerita kedai runcit" juga la sebab cerita ni macam sembang-sembang biasa ja la...bukan yang ter'important' sangat pun...hukhuk...

ni aku mau dedahkan la sedikit pasal panas baran atau kuat marah(sama ka ni???)...kita mesti pernah marah-marah kan??cuma persoalannya selalu ka tak...and then sikit-sikit marah ka tak...macam contohnya kawan kita bergurau tapi kita da sensentif tahap 'gaban' sampai marah-marah...ni kira sensentif ka apa ka??aissshhhh...aku pun jadi pening dengan apa yang aku taip ni..wakakaka....

mai sini cheq nak bercerita sikit nowh....dulu aku ni dua-dua ada..panas baran ada..kuat marah ada..sensentif ada...pokoknya, semua ada la...ha tengok da keluar bahasa indonesia aku..huk..huk...haaa...cakap pasal indonesia ni aku ada sorang kawan asal dari sana...tapi pasai ni nanti cheq cite nowh...hihi

dulu-dulu aku macam ni...

tapi abaikan yang rambut mengerbang tu sebab aku marah tak lah sampai macam ni sekali....tsk.... 

asal ada benda ja yang aku tak suka aku akan cepat marah and then aku akan kurung diri dalam bilik sampai marah aku hilang or reda la...selagi tak hilang aku takkan makan, minum and keluar ke mana-mana..kiranya mau mogok la konon tapi tengok-tengok macam mau seksa perut ja kan...ya la..aku mogo tapi perut aku menangis lapar kan...

antara semua family aku termasuk lah abang-abang and kakak kandung aku semua mengakui yang aku ni sensetif betul..sikit-sikit mau marah..sikit-sikit mau merajuk...haaa....memang aku macam ni kan...tapi aku marah takkan jadi hulk la..sebab hulk ni kira tuk lelaki ja...tapiiiii ya ka tuk lelaki ja??

ni hulk yang sopan sebab dia ambik gambar pakai baju lagi...:P

jujurnya aku dari kecik lagi macam ni..so, sapa boleh terima, aku syukur sangat la sebab diorang faham aku..sapa tak boleh terima aku tak boleh mau paksa..lagipun bukan 24 jam aku macam ni...sekarang aku da boleh kawal da...kalau aku rasa macam mau marah aku tarik nafas dalam-dalam and then tahan kejap and lepas..buat ulang kali sampai rasa okey sikit...takkan nak jadi pemarah/perajuk da tua-tua ni kan...nanti mengalahkan budak kecik ja...orang sabah cakap "kin malu eh marah-marah macam budak-budak"..hukhuk...

kadang-kadang kita kena ubah diri kita jadi lebih baik supaya orang tak rimas dengan perangai and sikap kita ni..bukan lagi kadang-kadang..kita harus tau...dari hari ke hari kita kena ubah diri ke lebih baik...contohnya jangan hipokrit, jangan cepat melatah(terasa) and sebagainya la...aku akui juga kadang-kadang aku ni tak matang....tapi aku try luahkan dalam belog ni ja..lepas tu okey sudah...its just luahan but aku minta maaf juga kalau orang terasa kan...aku bukan juga sempurna..tiada manusia yang sempurna dalam dunia ni...kalau dia boleh terima okey...kalau dia tak boleh terima what to do la kan...

sekarang aku tengah berusaha merubah diri...maaf andai tersalah tutur kata dekat sini...ya la..kita tak boleh berubah dengan mendadak sebab nanti perubahan tu hanya masa singkat ja lepas tu kita balik lagi ke sikap yang asal..the fact is, aku selalu dengar ceramah dari mr.J...ceramah untuk kebaikan tak salah kita ingat..

doakan yang baik-baik semua....tq sebab baca belog "perajuk" ni...hihihi

sekian....

Saturday, October 5, 2013

Cerita kedai runcit

assalamualaikum

yoohaaaa....i'm back!with upating my "cerita kedai runcit"...hari ni genap seminggu aku dekat space apartment ni..so far ok tapi timbul juga cerita-cerita yang tidak diingini kat sini...

oleh kerana kelas aku banyak habis petang and then aku sampai hostel pun kadang-kadang dekat maghrib and kadang-kadang malam..semalam aku dengan roomate aku buat la sesi luah-meluah ni..semua cerita la keluar dari mulut masing-masing..bila dengar aku jadi takut..mau pergi mana-mana pun takut..even pergi toilet yang ada kat sebelah bilik aku ni ja pun aku berfikir berkali-kali...pintu bilik memang da 24jam ja kunci..macam melampau pula kan??tsk....

bagi orang yang ada keberanian sikit dia akan cakap la.."eleh, takkan tu pun takut??aku ni okey ja jalan p mana-mana sendiri"...okeyyy..aku anggap ja la dia berani kan..tapi,orang cakap jangan selalu cakap besar nanti "karma" datang baru padan muka...:P

tapi orang cakap juga jangan terlampau takut nanti terpaksa bergantung sepenuhnya dengan orang lain pula...aku ni tak tau la dalam kategori yang mana sebab kalau boleh aku tak mau la bergantung sangat dengan orang kan..ya la..kadang-kadang pun orang akan rimas bila kita mau dekat dengan dia ja sebab takut ja...so, kena average juga kan...

aku rasa ada kaitan juga la ketakutan aku ni dengan kemanjaan...sebabnya, takkan mau ke tandas pun takut kan??even dekat sekolah pun aku minta teman dengan kawan mau ke tandas...ish..ish,.ish...kalau da kawin takkan nak minta teman dengan husband ja kan?mesti kena ceramah lagi...tsk...

but, still aku rasa keselamatan agak kurang dititik beratkan kat sini...bayangkan la...tengah-tengah malam semalam around jam2.30 macam tu aku terbangun la sebab sejuk kan..and then aku terus la tak dapat tido sebab ingat banyak benda..banyak kerja sekolah...banyak assignment nak buat...so, aku tengok-tengok la kat luar jendela kononnya mau menghirup uda yang segar la..serius!memang segar and sejuk...hukhuk...lepas tu aku tengok kat pondok guard tu sebab bilik aku boleh nampak pondok guard kat depan tuuuuu...tapi tiada sorang pun kat situ...kosonggggg.....aku lagi la takuttttt....aku ambik langkah berjaga-jaga check pintu bilik, tutup tingkap and then buat kerja aku (print ja pun..huhu)...

maybe bagi orang yang tak care pasal keselamatan akan cakap "jadi takkan kamu mau guard 24 jam dekat pondok guard tu?" kalau fikir memang masuk akal...tapi cuba fikir secara mendalam sikit jaaaa....tempat ni (space apartment) berada d tengah-tengah perkampungan orang...di sekeliling hostel ni rumah kampung...even ada pagar (yang di kuncilah) tapi pagar jenis kat sini boleh kena potong...and tiada orang yang jaga kat depan tuuuuu....kalau ada orang yang niat tak baik rasa-rasa apa yang akan jadi??? kita bukan mau fikir bukan-bukan tapi kena fikir masalah yang akan jadi pada masa depan...orang cakap buat keputusan yang akan melibatkan masa di depan kita..

kerja sebagai guard adalah kerja yang halal, mulia.,..aku akui sebab dia tolong kita jaga tempat tinggal kita..and u must agree with me!i hope la pihak yang berkaitan utamakan keselamatan penghuni hostel ni...aku takkan pertikaikan berapa yuran sebab kalau ikutkan memang tak cukup untuk tampung kos belanja pihak uni...tapi we're student and i hope kebajikan dan keselamatan student di kaji lagi dengan lebih mendalam..bak kata kak Ogy "gali lagi gali dalam sampai kamu jumpa hasilnya"....i waiting for it...

tq...sekian "cerita kedai runcit" saya hari ni...


p/s : bukan merungut atau complain, cuma meluah saja...jangan baca dari sudut negative sebab akan negative la fikiran..cuba baca dari sudut positive maka positif la fikiran kita...bcoz...i love my UNI.......

Wednesday, September 25, 2013

Sri Angkasa Lepas


Assalamualaikum...

i'm from space!yeahhhh...my name is mong and this sunday (25/9) i will become a member of space apartment!hihi...

jangan bingung...i'm a human not alien...just want to share with uollls la...my uni introduce u a new hostel for senior student...hostel ni dinamakan sebagai "Sri Angkasa Apartment"..

baru mendaftar sebagai penginap hostel dan mendapat tingkat 3!nasib ada lift..huhu..and u know kan bangunan yang lebih dari 5 tingkat memang ada lift...da nama pun aparment kan...hukhuk...

syukur alhamdulillah sebab dapat juga hostel under my uni...before ni terpaksa menyewa sebab my uni mengambil junior yang terlalu-terlalu ramai sampaikan hostel yang ada tidak cukup untuk menampung pelajar yang ada dan ditambah lagi dengan jumlah pelajar baru yang sangat-sangat ramai!wauuu...

tapi tak pa...demi menuntut ilmu kita kena bertolak ansur kan..da nama pun junior kan..kita dulu pun macam diorang juga pernah jadi junior...and now i'm senior!yahuuuu...tapi ada 3 semester lagi untuk aku menjadi senior tidak termasuk semester ni...

ok boleh dilihat sejauh mana "kesenioran" aku ni...4 tahun sangat lama ok tapi semua demi ilmu....

so, sesiapa yang feel free mau tinggal dekat my uni ni datang la hantar surat dekat pejabat perumahan and then dorang akan bagi surat pengesahan untuk anda tinggal di Space Aparmtment okeyy...tapi ikut budi bicara pegawai sana la..huk..huk...tapi..tapi..tapi...ini hanya untuk pelajar my uni saja okeyyy.... opsss..!for UMS (Universiti Malaysia Sabah) only!titik...no "koma bertindih" okey...hihi..

okeyyy space apartment!tungguu i okeyyy....


Objection!your honour

Assalamualaikum

yes...objection!objection!objection!eee mau membantah ja kerja aku ni kan...hihi

this is all about LAW..so,wau we have to take this subject again..opss sorry not repeat the paper but another law subject..last semester we've taken commercial law subject and for this year we're compulsory to take company law...ok my english is so bad!

company law ni berkaitan dengan company, partnership company and so on la...tapi lebih mencabar cikit nak study sebab aku ni da la tak suka mau study fakta ni..bukan sebab malas tapi bila baca fakta ja automatik mata aku akan "melayukan" dirinya..tsk...tsk...

dalam subjek ni kami kena banyak mengutarakan pandangan, hujahan, mendakwa dan sebagainya..but u know right mostly semua student malu-malu nak cakap ataupun takut jawapan salah..but it doesn't matter...time to learn kan..bila lagi mau bagi pendapat berkaitan benda ni kan..

actually, this subject is very crucial subject bcoz in some company they will need u to know all about the company, the nature/culture of the company.yes of coz la!da kita mau keja dengan company tu taak kisah la sebagai apa but still u need to know..sikit pun jadi la so bila nanti ada masalah kecil ka besar ka u can handle that problem la kan...

my lecturer said that many student don't like this subject..it's true!bayangkan la kamu minat mengira, and semua la yang berkaitan dengan number and then tetiba kamu kena belajar law, ethics...it's make sense u know!let say kamu mau jadi accountant/auditor, u must follow the rule and where the rules comes from?from ur principle/ethics/standard regulation...see??semua berkait kan??

ok..from now motivate ur self and also my self to become much much more better in study...don't think to much and just think of study...jangan terlalu buka Muka Buku tapi buka la Buku yang sebenar..hihi peringatan untuk aku juga...

jangan sombong and berlagak selagi kita belum menjadi apa yang kita impikan..dalam belajar tiada istilah sombong kerana sombong hanya akan membunuh diri kamu..waa...belajar dari pengalaman di sekeliling aku la ni...remind my self..remind my self....remind my self...

ok sambung study.....

sekian....terima kasih(macam ucapan rasmi!ngeee)


Sunday, September 22, 2013

Bicara Cinta

Assalamualaikum

hello2!kringgggggg.....yeah....bukan pagi tapi malam sudah ya anak-anak....sekarang dekat sabah bukan dekat semenanjung...ngeeee....

so,tajuk post 'Bicara Cinta'!waauuuuu.....when it's come to 'cinta2' selalu aku akan mengelak bila di tanya bila nak kahwin...umur da lanjut/tuaaaaaa...okeeeyyyy... kadang-kadang aku tertanya mau kahwin pun memang ada had umur ka atau memang wajib kahwin muda??

hello??jodoh tu kalau dia nak datang awal memang kahwin awal la kita kan..tapi kalau Allah da tentukan lambat jangan asyik nak tanya orang tu tiap kali jumpa...mentality orang kita tiap kali jumpa kawan-kawan yang belum kahwin mesti tanya "ko bila lagi mau kahwin?" and then kadang-kadang da kahwin di tanya "bila mau ada anak?"..uolls, semua tu bukan kita yang tentukan..kita rancang macam mana pun kalau Allah yang menentukan kita tak boleh menghalang okeyyy...

so, cinta??cinta banyak...cinta kepada Allah, Rasul, Nabi, Al-quran, Ibubapa, adik beradik..semua ni wajib tau!tapi aku terasa mau berkongsi tentang cinta dengan seseorang...

tapi sebelum tu, aku nak share cikit la...apa pandangan kamu tentang cinta dengan lelaki atau perempuan yang lagi tua dari kamu??perasaan tu just hadir sendiri ka atau terpaksa ka atau sebab orang lain??bagi aku sebenarnya aku tak boleh terima pada mulanya..ya la..cuba kamu bayangkan la ur couple tua 5 tahun or 10 tahun dari kamu?mesti kamu akan fikir kawan-kawan kamu akan menentang, tak setuju dengan hubungan kamu, or annoying sebab kamu suka yang lebih tua berbanding dengan yang sebaya dengan kamu kan...macam tiada sudah orang lain d dunia ni yang sebaya la...teruknya ayat!kena saman baru tau...sob..sob..sob...

perkara ni terjadi dengan aku bila someone fall in love with me tapi lagi muda dari aku...mesti kamu fikir that guy bodoh kan sebab love dengan perempuan lagi berumur dari dia??but that's the truth..he fall in love with me and then kami lama da kenal..tapi aku banyak fikir pasal umur and dia pun tau sebab dia selalu cakap "i love u" tapi aku balas dengan dia aku ni da macam kakak dia..saja mau test la kn..mana la tau dia boring ka aku cakap benda yang sama..tsk...siapa yang selalu dengar pun mesti la bengang kan...asyik-asyik benda yang sama ja...tapi dia tak lah juga mau mengalah...

but, it's just entah la..susah mau cakap kan...orang cakap hati dan perasaan susah mau di paksa la kan..just wait and see siapa jodoh aku ja la okeyy?okeyy ba kan macam ni?hihi


p/s : just want to share it...don't think negativly people....peace (y)!

Saturday, September 21, 2013

Pot pet pot pet

Assalamualaikum...

Ngeeee....hello belogku...lamanya baru nak update kn..selalu macam ni kn...rasa mau update masuk belog..rasa mau termenung ja tutup belog...huaaaaaa....

aku mau pot pet pot pet sekarang ni sebab aku tak tahan dengan housemate yang entah apa-apa la...kawan aku pun tak pandai mau tegur...

mau dijadikan cerita...aku ni stay la dekat rumah sewa kawan baik aku sebab aku tak dapat hostel lagi kan...tengah merayu....sob..sob...huhu lepas tu biasa la hidup dekat rumah sewa memang banyak keja sebab mau bersihkan rumah, cuci baju segala and sebagainya la...but, ada hamba Allah ni tak pandai nak bersihkan benda yang dia guna!huh!kalau ikutkan sikap panas baran aku ni(sangat la konon!) da lama da aku berlagak DIVA tegur diorang ni..kita sebagai perempuan/wanita kena la pandai kan jaga kebersihan rumah..tak payah tunggu orang tegur ka apa ka..kita sendiri memang sudah alert dengan benda-benda berkaitan kebersihan ni...kalau cuci baju seminggu sekali memang normal la kan sebab baju kalau tak cuci seminggu pun bau badan sendiri ja baju tu..tapi kalau bekas/sisa makanan tunggu seminggu baru mau cuci memang kena daftar kursus untuk kebersihan la nampaknya...

guysss,cara kita jaga kehidupan kita melambangkan keperibadian kita kan??so?salah ka kalau lepas guna bersihkan and lepas guna letak tempatnya semula??aku rasa normal kan kita macam tu??tak payah tunggu "ORANG GAJI" tolong bersihkan la sayangggg....even lelaki pun hidup berdikari pun tau juga bersihkan tempat tinggal dia walaupun lambat tau...

aku rasa semua memang alert sangat-sangat pasal benda-benda yang berkaitan dengan kebersihan ni..jangan cakap tidak la sebab memang!korang selesa ka kalau tinggal di tempat yang serupa tempat pembuangan sampah??yang berbau, berlalat, ulat???tak kan??so, kita kena pandai fikir la..belajar tinggi-tinggi sampai PHD pun kalau "PENGOTOR" tak guna juga kan??

tepuk dada tanya hati la kan kita ni mau yang macam mana...jangan biar orang cerita pasal ni la..malu tau kalau husband kita tau kita ni tak pembersih...aku memang conform la semua perempuan tak mau di cop macam tu kn..

fikir-fikir la wahai sahabat-sahabat...aku minta maaf la kalau ada terkasar bahasa yang buat kamu terasa..tapi it's the fact kan...kita boleh berubah!fighting!ok done....(~___~)

sekian.......

terima kasih.....

Sunday, September 1, 2013

LASBELA part 1

Assalamualaikum...

Hello!hello!my blog...da lebih sebulan la aku tak update blog ni,..ada masalah negara sikit la..tsk...tak boleh cite kat sini la...private and confidential..fuhhh..

aku mau cerita sikit la pasal lawatan sambil belajar (LASBELA) kami pada 23 jun - 27 jun yang lepas...
masa tu jadual tak lah pack sangat...ada hari kami free terus jejalan...

oppsss...lupa mau bagitau...kami lawatan tu dekat KL a.k.a Kuala Lumpur...aku da memang pernah datang KL ni...dulu masa aku mengganggur pun sebelum masuk U ni memang aku kat KL jalan2 cari pasal sikit...waaa gituuu...wakaka

okeeeeiiiii...kami fly 23 jun pagi jam8..and then sampai KLIA dalam jam10.35 cm tu la kalau tak cilap aku la...hehehe lepas tu kami di bawa ke tempat tinggal semasa lawatan tu iaitu dekat Taman Samudera, Gombak...tempat ni dekat dengan ofis my sis in law..dekat dengan umah kakak aku juga...so,kebetulan la juga sebab aku jadi peserta ja dalam lawatan ni..yang urusnya ajk yang terlibat..opss..hehe

ni tentatif kami sepanjang lawatan ni...




yang kat bawah ni pakej nak pergi genting and melaka...pada mulanya ada yang plan nak pergi genting masa 26 jun tu sebab pihak LHDN tak dapat nak conform kan lawatan kami..and ada juga yang nak g melaka.


tapiiiiiiii....semua plan ni cancel sebab masa tu kan musim jerebu and then masalah kesihatan kena ambik kira sebab aku pun masa tu da batuk2 and pening kepala...so,akhirnya kami pilih untuk ke Masjid Jamek and Jalan TAR and borong apa yang patut..wakaka,,,

tapi aku tak beli apa2 sebab aku akan stay dekat KL ni lama so nanti2 ja beli pun ok ja...

kami kalau pergi mana2 pun tetap kamera number satu and then semua posing tapi kesian pada tukang ambik gambar sebab tak nampak muka dia..sob..sob...

kalau mau tau sesi LASBELA kami follow entry sterusnya part 2...toink..toink...

sekian.....................................


p/s : kena banyak entry sebab banyak cerita..:P

Thursday, June 20, 2013

Jenama Hand Phones

assalamualaikum...

jenama hand phones...waaaa jadi skema nak taip ni...wakaka

banyak sangat brand2,jenama2*eh sama ba kan brand ngan jenama?* di pasaran sekarang ni..korang tengok la... ada Samsung, Nokia, Alcatel, Blueberry, Blackberry, Iphone, Sony Experia, Lg, ZTE, dan yang terbaru keluaran Malaysia Ninetology.... setakat ni yang paling popular Samsung, Iphone and Sony Experia kot?? may be kn??












tengok gambar2 kat atas ni..semakin maju kan industri sekarang??mesti la kan..seiring dengan 'communication' yang sedang berkambang pesat di seluruh dunia..ehem..ada kaitan ka dengan jenama hanpon ni??uweeekkkk....belasah ja la cakap apa pun...wakakaka....

bagi aku la kan aku lebih suka Sony experia..apa lagi sekarang tengah jadi trend semua nak jadi 'KAYA' pakai touchscreen...uoilll ni kn...oppsss...aku pun mau juga ba guna..

kalau di bagi pilihan antara Samsung dengan Sony experia kn aku akan pilih Samsung la kot sebab senang cari part kalau rosak ka apa ka... kalau sony susah sikit and ambik masa yang lama kalau mau 'sembuhkan' sakit sony ni..tsk...

kalau korang ingat la kan dulu2 brand yang trading Nokia dengan Sony...tapi semua tu tiada da sekarang sebab sekarang ni Samsung mendahului tau...tak percaya tengok ja rating brand2 hand phones ni..huk..huk..huk..

sekarang ni aku hanya dapat pakai ni ja....


kaler putih juga..sebab aku suka putih juga..baju pun banyak putih..orang pun heran tengok aku sebab hampir tiap hari la aku pakai putih ja..hihihi..soryy ok...baju aku memang banyak putih...putih and biru warna fav tu....:p

lepas tu..aku pakai nokia c5 juga....yang Samsung y tu untuk celcom...yang ni digi...

dan untuk maxis....

banyak ka??bukan apa...kawan2 aku tak tentu number...ada yang guna digi,ada yang guna maxis..ada yang guna celcom..so,ikut langkah mudah ja la aku sediakan semua number..semuanya available..hihi...

banyak keburukan juga hanpon banyak ni..salah satunya nak topup la...giler mau topup tiga2 sekaligus..huk..huk..jadi aku ambik jalan selamat topup sekali terus banyak..ala masa cuti semester ni memang tiada la bunyi hanpon ni..selamat la kredit..hakhakhak...

alalala...semua hanpon ni pun dari adik aku juga..dia tak guna da jadi dia bagi aku...so,banyak la koleksi hanpon yang aku simpan kan??apa salah aku guna ja..bukan buat benda salah pun...:p

oh ya..lupa pula mau cerita..hihi...jenama Ninetology ni memang agak panas la kat U aku ni..masa tu semua tengah nak hati ghairah mau guna ribet hanpon kan..maklumlah..ribet rm200 sapa tak mau kan...so,di jadikan cerita...roomates aku ni semua bertungkus lumus memujuk aku supaya beli Ninetology ni..ya la..buatan Malaysia kan..kena sokong..tapi aku tak mau sebab aku tak yakin lagi...and then part dia kalau rosak belum tentu senang nak cari..aku kena fikir la semua tu kan...

roomates aku punya la sakit hati nak pujuk aku..masa tu kejam juga la aku rasa..hihi tapi da aku tak mau tak kan mau paksa kan...and tak kan aku mau beli sebab aku terpengaruh dengan pujukan dorang..tak boleh la macam tu kan??

kiranya aku berjaya mengatasi halangan la sebab aku tak beli ikut nafsu..ya la..da banyak hanpon buat apa nak tambah lagi...??fikir la masak-masak..kalau da masak baru boleh makan..hihi...

jangan terpengaruh dengan kawan kalau nak beli jenama apa atau barang apa..kena tetap pendirian tau....

okeiii...panjang betul da aku mengarut ni..padahal tiada2 pun kena cerita..hihi...

sekian...jumpa lagi....makaseh@terima kasih.....(~___~)
wassalam....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...