Wednesday, February 27, 2013

Dating with gegeirl friends

Assalamualaikum my blog..

Hari ahad lalu kan yang bersamaan dengan 24/2/2013 tu ala yang aku cakap nak chauu balik hostel tu kan?aku sampai hostel dalam jam 4 petang tau..lepas tu ingatnya nak ambik la baucer buku 1 Malaysia(BB1M) tu la kan sebab akak and abang-abang tu post dekat Muka Buku kan kaunter tutup jam 5 petang..so, dengan yakin la aku pergi jer tengok dengan roomate aku and then niat nak ambik la kunun ni..sampai jer dekat tempat nak ambik tu (dewan kuliah pusat ke 2) baru dekat tangga nak naik ni ada pula la hamba Allah ni cakap kaunter da tutup..aku sampai kat sana jam4.30..So, aku fikir-fikir la...it doesn't mean anything to say that the counter will close at 5 pm..if pengumuman cakap kaunter close at 5 pm, i will stongly advise u to go before 4.30 pm..hihi kata-kata tak boleh blah langsung..mesti nak cakap kan "aku asyik-asyik kena macam ni jer la..nak sindir pun tak de guna sebab aku ni student je..dorang tu staff..hmmm"..tak pe la..dugaan kan..*dugaan la sangat!dush!tak boleh blah..tskk..*

Lepas jer kekecewaan aku tu berlaku(cehh kecewa mendenya???), aku bersama roomate tersayang aku ni pergi lah balik kan..tapi sebenarnya nak cakap dekat cini la kitorang da plan nak g jejalan lepas aku ambik baucer buku ni..huhu kitorang nak g 1B nak spendkan baucer tapi da aku tak dapat ambik baucer lagi so just jejalan je la..wakakaka..

Eh, cop!cop!kitorang tak balik bilik..kitorang tunggu kat bustop for lovely bus la kononnya ni..sambil-sambil tunggu roomate aku yang lagi sorang ni..kan ke aku ada 3 orang roomates..masuk aku 4 orang la dalam 1 bilik..waaa...semua nak pakai number tau..wink!wink!(*____0)

Okei..da sampai 1B tu kan roomate aku nak g tengok la laptop kan sebab dia nak beli laptop sebenarnya..bapak hensem salesman kat kedai laptop tu!cair wei kalau gegirl lain tengok..wakaka tapi aku tak lah..just memang aku akui beliau memang hensem..ciptaan Allah s.wt...alhamdulillah...

And then lepas tu kami pergi cari wi-fi..haa,.,,ni yang aku da boleh update entry aku ni..da ade wi-fi kat bilik..cisss!semakin pemalas la dalam bilik ni nak g belajar..okei tak pe nanti da ade assignment semua wi-fi kena sembunyi baik-baik dekat dalam kotaknya..wakakaka..

Habis jer jejalan semua diri terasa lapas la pula kan?so kami decide makan kat "the chicken rice shop"..macam dalam iklan tu erk "the chicken rice shop..bukan sekadar nasi ayam..kuaaakkk!kuaakkk!kuaakkk!"wakakaka..

Tengok lah yang kitorang order..pandangan dari pelbagai sisi..saja nak bagi tengok sebab nak bagi orang lain pun rasa lapar..wakaka.. ni set "triple feast" tak silap..untuk 3 orang tu..ala aku tau makan jer..nama order aku memang sangat-sangat pelupa..wakaka..
Okei yang ni type gegirl yang "kebaruan" nak makan kat sini!
okeii la kot...lepas makan semua nak baring jer sebab kenyang..wakaka...ni muka-muka yang belum nak start membalun semua makanan sebab excited nak ambik gambar jer dulu..hihi..kesannya lepas makan semua nak balik nak mandi and rehatkan diri di katil empuk sendiri sambil melayan mimpi tengah makan ayam..hihihi bila tengok gambar ni terasa sangat-sangat "chubby" diri ini..sob..sob...

yang ni kitorang jejalan tak cukup sorang sebab roomate aku sorang belum balik lagi..maklumlah kan anak mak kan nak balik lambat cikit..hihi jangan la dia ada blog and then bagi aku sejibi kat mata..fuhhh...

makaseh my blog sebab luangkan masa bersama aku and line yang seakan-akan boring nak tunggu aku habiskan entry aku ni..hihi see u again...babai..(~____~)

p/s : pernah tak order nasi extra??(*____~)

Sunday, February 24, 2013

Hostel oo hostel?i'm coming..(~___~)

Assalamualaikum...

Beberapa detik sahaja lagi aku akan kembali ke hostel untuk menunaikan tanggungjawab aku sebagai pelajar..gaya menaip macam tak rela jer mau balik hostel ni..tsk..tsk..

Aku memang tak suka masuk hostel tapi kalau tak masuk susah pula nak cari rumah sewa bagai ni..jadi kesimpulannya hostel ja la jawapannya..wakakaka...aku tak tau lagi bila aku nak balik ni tapi yang penting tiu important aku akan rindu belog aku ni..huhuhu ciss...macam da tak de line ternet pula kat U tu..dush!dush!(@___@)

Hostelku yang TERsayang!!wait for me okei..my roomates semua wait for me tau..don't noty2 erk..hihi..

I have 3 roomatesss which is i call zura, siti and mar..we all ni kepala giler2 cikit but i loike it tau sebabnya perangai aku pun giler2 juga ni..kadang-kadang kitorang yang tak leh nak tidur akan citer pasal hantu2 dekat hostel and then dekat U lain..lepas tu ketakutan dengan sendirinya sampai ke tandas pun nak kena teman!apa kes ni Misz Mong?wakakaka...lepas jer citer pasal hantu terus kitorang tidur sambil peluk bantal masing-masing and tutup muka sampai pengsan..hahaha..

tragisnya kalau ber'roomates dengan penakut..aku pun jadi penakut ya amat terus..hahaha

akibatnya, besoknya kuliah terus semua bangun lambat..ambik kau..siapa suru takutkan diri sendiri?nak-nak lagi kena dengan kuliah pensyarah yang skema habis..sedia lah dengan alasan yang sangat kukuh baru dia bagi masuk kelas..kalau tak on wifi lepas tu log in Muka Buku atau Blog and then update status "uuwaaaaa!!aku tak leh masuk kelas sebab lambat lecture kunci pintu!!"..wakakakaka...

Okeiii...relax...time tu packing my barang(laptop jer pun) and then chauuuu....


p/s : lecture aku sangat skema bila mood dia tengah down...okeii...ingatan untuk diri sendiri citer di atas...(*_____*)

Cerita kedai nestum

Assalamualaikum....

Di pagi yang indah sambil menghirup udara nyaman dari embun pagi tetiba hidungku tersumbat dengan sedikit pencemaran udara..angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa tetiba menjadi garang seketika..haa?okei..aku cuba untuk memahami ayat aku sendiri yang sungguh-sungguh failed!kalau masuk pertandingan puisi semua tu conform tak lepas..wakakaka..apa nak buat?tak de bakat dalam mencipta ayat paling kreatif..hihihi

So, sekarang ni semua orang telah dihidangi dengan berita semestinya dari Encik Fizz Fairuz dengan tunangnya dan Cik Almy Nadia..hmm..asal aku buka Muka Buku jer mesti ada link citer dorang ni..da aku rasa macam drama bersiri da pula..yang sorang tuduh c polan and then c polan menafikan..turut terlibat c Gegirl yang kesian macam dipermainkan..belum lagi watak tersembunyi yang keluar memberi keterangan..huh!kalau nak tau kebenaran kena la semukakan dorang ni semua..kalau sorang-sorang di temu ramah memang banyak la tokok tambah yang berlaku..ye la..wartawan, blogger hiburan semua tu pun kan nak tambahkan element suprise dalam penulisan dorang walaupun element suprise tu tak pernah wujud dalam komen c polan sampai ke c gegirl ni...sebab tu aku tak suka nak jadi wartawan..aku tak nak info yang aku siasat and sebar ke semua orang akan menjadi fitnah sebab tak betul..aku nak elakkan semua tu..nauzubillah min zalik..

Kisah ni macam drama bersiri pula..

Sekarang ni banyak sangat cerita yang keluar atau lebih senang lagi la tajuk berita yang dikeluarkan oleh wartawan2 ni berlainan tapi dari sumber komen yang sama..haaa...see??aku tak boleh nak menuding jari sebab kat sesiapa sebab aku ni menulis pun untuk diri aku sendiri and aku hanya orang biasa kalau nak dibandingkan dengan artis-artis kat luar sana..bak kata orang 'jadi la diri sendiri..tak yah nak kejar glamor sangat'..hihi..

Okei, stop pasal citer orang..jom citer pasal movie nak?movie yang aku tunggu nak tengok ialah "Cerita Kita" sebab ada Yana Samsudin and then Pekin Ibrahim..hihi 
Tak sabar nak tengok citer ni..dulu Istanbul aku datang aku tengok sendiri..adakah citer ni pun aku tengok sendiri?ermm...tak dapat nak di kenal pasti la kan?just wait and see..hihi citer ni macam best jer kan? Lepas tu aku nak tengok citer ni "Beautiful creatures"

waaa...hari Khamis(21/2/2013) tu da keluar da citer ni kat panggung tapi belum sempat nak tengok..sedih..sob..sob...pas tu pula citer "Gangster Celop"
Best ke?tengok blog kak Hanis Zalikha update macam best jer la..dia cakap kelakar??kan Kak Hanis pelakon utama dia..hmm..kena pergi tengok dulu ni baru tau best ke tak..hihi i will..i will...wait for my blog update pasal semua filem ni..tu pun kalau aku sempat pergi tengok la kalau tak maknanya tunggu kat astro jer la walaupun lambat..wakaka...

Terima kasih semua...(bajet nak jadi artis la tu!huh!)

p/s : memang agak ketinggalan nak tengok semua wayang ni..boleh tengok serentak tak??dush!(*___*)


Saturday, February 23, 2013

Gegirl yang sakit

Assalamualaikum...

Hari ni hari Sabtu bersamaan dengan 23/2/2013 dan hari ini juga lah hari penyerahan baucer buku kepada pelajar-pelajar Ums..tapi oleh kerana aku ada dekat rumah(kampung) so aku tak dapat ambik lagi la..may be esok lusa atau tulat aku ambik lah..huhu..

Biasa lah kalau da tak de benda nak buat dekat hostel tu aku balik rumah lah maklumlah rumah aku ni dekat jer kot dengan Ums tu..wakaka..saja nak menunjuk aku ni orang Sabahan rupanya!hihihi..poyo jer kan cakap loghat semenanjung bagai rupanya orang Sabah..wakaka!terbongkar satu rahsia yang tidak lama pun disimpan oleh aku..and now aku telah memecahkan rahsiaku sendiri..well, i'm proud be a sabahan okei...Love Sabah ketat2!(~____*)..

Okei tu semua tak penting..yang penting kita semua Malaysian okei...'Hidup bersatu padu!'!haa...hmm..arr...aku ni belakang jer berteriak kuat-kuat..nanti kena suru bercakap kan depan orang ramai skru lutut pun longgar tetiba..haha

Tujuan aku balik rumah selalu ni pun sebab utama nak online..hmm sudah semestinya kan?okei, sebab kedua ialah mata aku tak boleh kena panas sangat..ia akan menyakitkan dirinya sendiri sekiranya terkena panas sangat..okei...tak de kaitan pun duk dalam hostel jer dengan mata sakit terkena panas..lainlah dalam hostel ada matahari kan..kan..kan..??

Aku serius la wei..buktinya...
Ubat ni kali ke 4 aku ambik..before ni aku kena bagi ubat lain tapi ubat titis juga la..dia cakap sekali sehari titik benda ni tapi kalau mata aku sakit masa sebelum 'time' nak menitik benda ni aku akan bawa tidur dan kalau aku da 'landing' da kat katil memang untuk 3-4 jam lah jawabnya.. Serius aku cakap..antara semua roomate aku lah aku yang paling kuat tidur..mengucap panjang la bakal 'husband' aku ni nanti kalau tau perangai 'wife' dia macam ni..wakaka..nasib lah aku belum berkahwin..means ada masa nak ubah tabiat tidur aku ni lagi...

Haa..tengok da melalut panjang da aku..huhu...okei..aku kena datang 'review' mata ni bulan May(20/5/2013) ni nanti..so,semua bulan May la..Birthday aku, review mata, penghujung sem yang akan senentiasa membuat aku bz sebz2nya..wakaka...anyway, life must go on..kena kuat semangat ni..tarik nafas...hembus...fuhhhh....terhidu pula tomyam ayam..sedap ni kalau makan dengan nasi putih..tsk...tapi aku tak boleh!aku kena pantang makan yang pedas..pas tu tak boleh makan belacan..tak boleh makan makanan berkari sangat...tapi kalau da nama gegirl yang degil pantang la macam mana sekalipun aku akan makan juga!hihihi..tak pe..bukan selalu la makan benda pedas, belacan semua tu kan...nak juga tukar selera kadang-kadang kan...opss...kena tengok kiri kanan dulu sebelum balun makanan pedas-pedas ni..nanti sakit datang haaa kena ceramah free 24 jam...hihi

Apa nak mengarut lagi ni erk?tak de da erk?okei...kita jumpa lagi ya belogku tersayang..cayang ketat2 blog ku!:-* zzzzZZZZ....

p/s : jangan degil kalau nak sihat..:P


Baucer Buku


Assalamualaikum my blog…

Great!Ya Allah..leganya dapat online..ni pun sekarang aku kat umah da..berapa hari kat hostel tak dapat nak online..online kat hp pun tak dapat nak tampung berat ‘internet’ ni..waa..kelasss gitu…berat ker ‘internet’ ni?waa…ada-ada jer ko kan Misz Mong..hihi

This is my second entry while i was wondering is it possible to share this wif u guys?it's must be possible right because this is a general info..oh my english!okei..i admitted that my english so far so poor..but u know what?i'm still learning..not all people are perfect okey..u must know it..wakaka..tu la hang Mong..dulu mak hang suru study omputih hang g tengok citer kartun jer..mana nak pandainya!tsk...terasa bagai batu menghempap kepalaku!dush!dush!..huhu 
 
Okeii..before kiter go to sleep kan i wanna tell u something..U know what?tomorrow(23/2/2013) we will get a book boucher!for most of student that is the time we waiting for..coz we need it to buy so many book..ye la..uollzzz tau la kan I ni student yang rajin ‘baca’ buku..hihi rajin la sangat kan?mengada jer lebih..nanti tak pasal-pasal buku ke mana rajinnya ke mana pula kan?orang cakap tak boleh riak cakap diri ni rajin ker cantik ker..kita kena selalu merendah diri yang mana diri sememangnya rendah..hihi :P

Okei,aku nak bagitau la cikit pasal baucer buku ni kan..baucer ni untuk kegunaan kita sebagai pelajar..so,bila da kena bagi baucer ni kita kena pandai gunakan dengan sebaiknya kan..Pelajar mesti sangat perlukan baucer ni untuk beli buku especially pelajar U macam aku ni..aku banyak kena beli buku and then harga buku aku tak de pula harga sepuluh ringgit macam buku bebudak SPM,STPM ni kan..buku aku semua atas RM50 tau!haa…Murah kan?erm..murah la sangat..hihi tapi aku tak kisah mahal yang penting semuanya untuk study aku juga kan…tapi dengan adanya baucer ni dapat juga la bagi kemudahan cikit kat aku sebab boleh cover bajet aku sehingga duit 'free' aku masuk la..

Tapi..tapi..tapi..don't ever salah guna ur boucher okei!it's wrong!Baucer adalah untuk kegunaan pelajaran seperti membeli buku, and then alat tulis okei..jangan memandai pergi beli novel ke apa ke..even novel bm ke bi ke novel cinta ke..tak boleh tau!*jeles sebab baucer aku semua cukup-cukup untuk buku aku jer..sob..sob..* ini ingatan untuk diri sendiri yang selalu sangat tak nak dengar nasihat orang lain..hihi

Jangan jadi macam ni!

Kalau macam ni okeii sikit kot...
Okeii la kan?kita beli buku ni untuk adik-adik kita mesti dorang suka punya..aku berani jamin!hihihi

Last sekali "majulah baucer untuk pelajaran kita"*wink!wink!*

p/s : adik aku da umur 21 tahun da...%@!#$%^^*&????

Friday, February 22, 2013

Biskut Coklat chipmore

Assalamualaikum belogku yang tersinta...

Di malam yang indah yang dihiasi dengan bunyi katak memanggil hujan, bunyi cengkerik becerita bersama teman-temanya, dan angin yang mendayu-dayu membuai kesejukan badanku yang sangat-sangat inginkan selimut tebal!perrrgghhh...panjang giler aku merapu kat sini kan..baru intro dia belum masuk isi kandungan lagi..tsk......(~___~)

Belog aku ni da macam chipmore da kan?ala yang coklat sedap sesangat tu..yang ada coklat kecik-kecik atas biskut coklat tu..ha???okeii...aku tak pandai nak explain..pepandai la korang analisis penerangan aku eh..hihi

Pada 17/2/2013 iaitu bersamaan dengan hari ahad yang lalu..cehhh...poyo jer nak guna ayat skema!wakakaka..okei..kiter serius erk...hari ahad lepas aku dengan rasminya telah menjadi penghuni hostelku sekali lagi untuk semester yang ke 4..so,automatiknya aku menjadi pelajar lagi setelah lebih kurang sebulan bercuti walaupun cuti aku bukan macam cuti..haa..merapu lagi..hihi okei tak..oleh kerana aku excited nak balik hostel jumpa kekanak ribena kat sana, aku sampai da lupa nak update blog aku..ye la..da excited nak dengar citer kekawan kat hostel kan mana nak ingat update segala ni..huhu..

Disebabkan itu lah belog aku menjadi biskut cokolate chipmore...wakaka...

so, aku akan selalu TAK TERupdate belog selama beberapa bulan..update juga tapi tak selalu..nanti kena kumpul citer best-best baru sekali update..even aktiviti aku da lapuk da tapi aku nak update juga!ye la..da belog aku kan...

Hari ni before menganjak ke hari keesokannya aku sekali lagi berada di rumahku syurgaku..hihi aku selamat sampai d rumah pada jam 4. 15 petang tapi dengan menaiki moto ala2 rempit bersama adik tersayang..waaa....bergegar lutut den naik moto balik rumah..sejam pula tu..serius tak nak ikut adik aku balik lepas ni..wakaka...

Untuk 2 hari ni aku tak de jadi chipmore..lepas 2 hari ni aku akan jadi chipmore balik..hihi for now..our activity is sleppppppiinngg...heehe...

It's really hard to open ur eyes just because u want to write a new entry..(~_____~)

p/s : aku pernah melantak chipmore tengah-tengah malam hanya disebabkan perut aku beteriak kelaparan!tsk!....(~___*)

Saturday, February 16, 2013

Mulut murai atau peramah?

Assalamualaikum my blog...

Hari ni aku lambat cikit nak update 'diari' @ belog aku ni..line kat sini agak selowww cikit...cikit ke?selowww banyak la wei..huhu

Jom kita kenal-kenal erk?saja nak kenalkan diri dekat blog aku ni walaupun hamba tidak ada peminat, namun hamba tidak kisah akan itu..kerana pada suatu masa nanti, hamba akan berjumpa dengan peminat setia hamba hingga ke akhir hayat in sha allah..ciss!berlagak je lebih kan?padahal..haha eh padahal apa?jangan nak memandai erk.hihi

Apa yang menarik pasal diri aku?tak de kot...tak de erk?kalau tanya kawan-kawan aku ni pasal aku satu jer jawapan dorang..kuat bercakap!huh!statement boleh mendidihkan perasaan ke-cute-tan ku..haha.. Ya Allah...perasannya gegirl ni..anak sape ler ni??well..i'm pakcik Li's daughter okeii..*dengan tangan di bahu mata pandang ke atas..gaya datin dengan ke-sombong-annya*

Eeeee...balik citer asal.!merapu jer kejanya..hihihi..

Kenapa mesti nak kenalkan diri jer?dulu da pernah kenalkan diri..macam jer ada orang nak tau kan?tak pe..terperasankan sikit jer la erk..cikit jer...please??? Okeiiii jom kenal aku dengan lebih dekat lagi dengan jarak 50 meter..hihi..dush!@@#!$$%^%&&^*&(*)(&&^^$???

Orang cakap aku 'banyak cakap' atau 'peramah' atau 'mulut murai'...pilih antara satu jer okeiii...waaa..kalau aku rasa kan aku akan pilih peramah..peramah la sangat padahal jumpa pertama kali dengan kawan baru diam jer macam ada emas pula la dalam mulut tu..kalau ada jongkang emas seberat 50 kilogram tak pe juga nak pendiam kan?haha tapi..satu yang perlu diketahui pasal aku ni aku takkan berhenti bercakap sampai aku penat nak bercakap..bayangkan dalam kelas pun asyik bercakap jer..alahai..nasiblah Puan/Tuan pensyarah tak marah-marah bising dalam kelas..tapi kalau da datang mood pensyarah nak berceramah ia akan mengambil masa selama sejam lebih dari 3 jam kelas..see??bayangkan besarnya impact kalau pensyarah da bersyarah tentang attitude seorang pelajar..okeii..aku pelajar!faham tu..hihihi

Aku senang jer nak jadi ramah ni dengan orang..asalkan orang tu mulakan topik yang logik dan menarik automatik aku akan jadi pencerita yang mencipta rekod tak berhenti bercakap melainkan di berhentikan..hmmm..janganlah buat aku berhenti bercakap..nanti korang rindu dengan aku baru tau..tak nak rindu korang..:P hihihi

People's attitude...what do u mean by attitude?sejenis makanan?sejenis brand?no!no!no!ia adalah tingkah laku kita..tingkah laku bila mana sama ada kita sopan dan menghormati orang lain atau tidak?ye ke?boleh pecaya ke?hmm...depend dengan sesorang individu itu okeii...

Aku nak citer la cikit kan pengalaman aku masa dekat PKK dulu..masa tu aku semester 5 diploma Accountancy..so,masa tu pensyarah subjek FA 3(financial accounting 3) kitorang asyik bertukar jer sebab pensyarah da perempuan and then pregnant lagi so nak buat cam ne kan?tapi pensyarah FA 3 kitorang ni nak dijadikan citer memang tegas juga la sebab masa dia mengajar kita kena diam tapi bila dia tanya kita kena jawab..*eh bukan memang basic ke cikgu mengajar kita dengar and then bilan dia tanya kita jawab?kan3?*@@###&**??

Okeii sambung lagi citer...nak dijadikan citer..bebudak kelas FA 3 ni ramai sebab kitorang gabung dengan budak 'intergrasi'..ala yang before ni dorang ambik sijil tapi apply terus untuk dapat diploma..sama jer dapat title Diploma in Accountancy cumanya dorang ambik sijil 2 tahun and then apply as intergrasi student  untuk setahun and tadaaaaa.....!dapatlah la title Diploma tu..ahaks!

So, da kelas ramai lebih kurang 80 pelajar..dekat PKK kelas tak cukup jadi terpaksa la gabung..pensyarah pun tak ramai mana kan...da pelajar ramai so tahap kebisingan adalah tinggi melebihi tahap kesenyapan sesebuah kelas..imagine la..seorang pensyarah melayan karenah 80 orang pelajar??tak ke senang dapat migrain bila balik umah?huhu...tu baru dekat PKK belum kat Universiti lagi..mak aaaiiihhhhhh...kalau dekat U memang rasa migrain jer pensyarah ni tau..bayangkan 80 orang pelajar di PKK, 4x ganda orang pelajar d U tau..so, jangan sesedap kari adabi korang jer nak kutuk pensyarah tak prihatin dengan pelajar tau..kalau nak diikutkan pensyarah ni just tau mengajar jer TAPI korang kena tau walau senang macam mana pun tugas pensyarah, cikgu or guru bagi kita ia adalah tugas yang paling susah bagi mereka..sebab?sebab apa?sebabnya dorang cuba sehabis baik nak ajar kita..nak bagi kita pandai..bagi kita berjaya sampai dapat segulung ijazah/diploma and dapat kerja yang bagus..gagalnya kita berjaya akan mengecewakan dorang tau ta..ada tak sesiapa fikir pensyarah/guru/cikgu tu happy anak-anak murid didikannya gagal?sepatutnya tak de tau!jangan nak pernah ada..huhu 

Okeiii...balik lagi ke cerita asal..hihi pengalaman yang aku tak boleh lupakan bila pensyarah masa tu Puan Nirazmilah Sulaiman selalu bercerita pasal attitude sebabnya masa puan mengajar kat depan pelajar bising kat belakang..wo!wo!wo!ini sudah meningkatkan tekanan darah ke tahap maksimum tau..bila pelajar bising jer(termasuk aku la kot) semua sekali kena ceramah tentang attitude..macam ni ke attitude seorang accountant yang tidak menghormati ketuanya?means puan ketua, kitorang accountant di bawah ketua(just a simple example)..puan sambung lagi 'kalau begini lah attitude kamu lepas keluar dari PKK ni tak de sape nak ambik kamu keja..'waauuu...masa ni kepala aku menyusun semua kata-kata puan..dan kata-kata itu hanya meresap semasa dalam kelas saja..lepas je kelas macam da kabur-kabur cikit..haa??nampak sangat budak degil dan nakal..ish..ish..ish...
Oh my english!okeii..aku da terlari tajuk..hihihi

okeii..apa yang dapat disimpulkan di sini dari cara aku meng-publish post aku ni?adakah mulut aku selincah jari tangan aku menaip?atau adakah aku pendiam?haha tak de kaitan!dush!dush!merapu ntah papa jer..


p/s : erm...aku..aku..aku...ermm...


Friday, February 15, 2013

Cerita zaman purba

Assalamualaikum blogku..

Peace yo...(*__~)..hihi

Tak de kena mengena eh?memang tak de pun..saja nak buat lawak tak jadi..hihi erm tak de orang ketawa pun?cisss...memang la kan tak de da aku jer sorang-sorang kat sini..apedaaaa....

Apa kaitan cerita zaman purba dengan pot pet pot pet aku ni?tak menarik pun?huh!memang tak menarik pun sebab citer ni rahsia tau..tak de siapa yang tau melainkan aku..hahaha tapi..tapi..tapi..Allah S.W.T. Maha Mengetahui... tu kita kena tau..apa-apa benda yang kita buat jangan fikir kita jer yang tau..tapi DIA tahu apa yang kita buat..DIA tau apa yang kita rasa...segala-galanya la..sebab DIA yang ciptakan kita sebaik-baik ciptaan-Nya...

Okey balik citer asal..aku nak cita sebenarnya pasal aktiviti aku kat hostel kalau da malam-malam..haa...pelik kan?tak de maknanya nak pelik sangat la..tak de benda pun..aku nak share jer hasil aktiviti aku bersama roomates tersayang aku..hihi

Tadaaaaaa....!!!!
Haaaa...kat atas ni ada nampak makanan kan?ni lah aktiviti kitorang..aktiviti MEMASAK.!hihi terror tak kami masak?ni hasil tangan 2 orang la kiranya..yang lain tengok jer..hmmm...okey tak pe..tapi satu rahsia aku nak bagitau kat cini la..kat hostel mana boleh masak!gulp!..opppsss...jangan bagitau sesiapa tau..rahsia ni..huhu kami masak sembunyi2..alamak..da pecah rahsia aku eh?tak perasan la..tak sengaja..sorry..(~___~)

Tak pe..aku tak sengaja kan..okey jom kita terus citer lagi..hihi...before ni roomates aku masak tomyam!sedap giler!sampai aku tambah nasi 2x tau..memang superb la..hihi adei..dush!kembang juga roomates aku ni karang..okey tak nak bagitau dia aku pecah rahsia..opppsss....

Okey aku janji tak bocor rahsia lagi..tapi esok lusa tak tau lagi..hihi aku tak bagitau kan kaitan citer zaman purba dengan masak memasak ni?jangan panik...jangan gelabah..okey jer..sebenarnya citer masak memasak ni da lapuk da..lebih kurang da 2 bulan ni citer masak ni..memang da lapuk kan?aisshhh..aku selalu cam ni citer zaman purba punya aktiviti..isk..dush!dush!dush!

p/s : Belajar la memasak untuk masa depan juga..bila da kawin tak yah risau nak masak apa pun..macam kami ni la..(~_______~)

Thursday, February 14, 2013

Result semester seorang pelajar

Assalamualaikum blog ku..

Hari ni 14/2 kan?hari apa?hari khamis kan?indahnya hari khamis minggu ni..but why???why the because??Because today's my result day!!u know what?i didn't expect that it will be today because so many date that our student predict for the result..so,when i know today's the day i don't know what kind of reaction should i react for...that's what we call 'blank girl' or 'mong'..u know some kind of blurrr??haha that's me!hihi*amboi..amboi..amboi...english hang da berterabuq pun masih nak speking juga?(tangan d bahu mata ke atas!)* dussshh!!kena sejibik..aduiiii sakitnya...arrggghhh.!okey fine..aku rasa memang tiada kena mengena dengan apa yang aku nak citer ni..

Aku tau la hari ni kan valentine's day tapi aku tak sambut pun okey..semua umat islam pun HARAM sambut valentine's day ni..lebih baik kita berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. setiap masa dan itu yang sepatutnya kita lakukan..(~___*)

So, result aku kalau bagi people yang brilliant agak tak bagus la*kononnya la*..tapi bagi student macam aku ni kira berbaloi la sebab dengan usaha sendiri sepanjang semester tanpa ada berlaku PENIRUAN!some student dapat higher mark for their own effort tapi some student juga dapat higher mark for their own eyes..ala meniru la lebih kurang maksudnya..bagi aku asalkan aku tak meniru aku da cukup bahagia da dapat result yang gempak macam ni...depend dengan individu tu la..kalau dia rasa meniru tu BERKAT so teruskan la usaha anda..hihi

Orang ada pernah cakap "jangan nak bajet jujur sangat la dalam exam"..aku rasa orang macam ni memang brilliant la otak dia sebab dia yakin dengan kata-kata dia tau!aku solute la dengan dia..bukan nak menyindir tapi ni yang orang cakap usaha sendiri..don't get me wrong...awal-awal lagi aku da remind depend dengan individu tu sendiri okey..

Aku belajar demi masa depan aku dan demi impian mak ayah aku..aku ingat lagi kata-kata mak aku 'nak,belajar rajin-rajin..bila sudah berjaya,sudah kerja senang hidup'..see?betul kan?bila da berjaya,da dapat kerja yang bagus automatik kita akan ingat pesan mak ayah kita kan? So, atas sebab itu lah aku berusaha belajar dengan keupayaan aku sendiri untuk mencapai impian aku dan family aku walaupun yuran aku mereka-mereka yang tanggung..hihihi..

Result yang kita dapat sepanjang kita berada dalam pengajian ni adalah atas daya usaha kita sendiri..kejujuran dan keikhlasan kita study tu kiranya membuahkan hasil bila kita tengok result kita..sama ada tinggi atau tak pointer kita tu kita kena terima dan redha dengannya sebab tu la had keupayaan kita study..kita tak boleh nak paksa result tu tinggi kalau keupayaan kita tu just sampai kat citu jer...kalau dapat result rendah, tu sebagai motivasi kepada kita untuk meningkatkan lagi usaha untuk semester depan..jangan mudah mengaku kalah!go!go!go!kita sama-sama mendoakan diri masing-masing untuk berjaya di masa depan..eh semester depan..hihi

Panjang lebar pula aku berceramah yer..hihi..petang-petang macam ni aku suka sangat nak menaip kan?ish..ish..ish...bukan jer tangan yang laju menaip..mulut pun memang pot pet pot pet la kalau bercakap..kadang-kadang kawan-kawan aku cakap volume suara aku ni rosak sebabnya kalau bercakap tak pandai nak berhenti..dalam kelas pun bercakap jer..memang dasar mulut murai la aku ni..oppsss..!salah la..aku seorang yang ceria and peramah..bukan mulut murai la..(~__~)

p/s : belajarlah sampai bila-bila sebab kita hidup ni sambil belajar..jangan pernah berkata ilmu di dada sudah cukup sebab ilmu kita takkan pernah cukup sampai bila-bila..pentingkanlah ilmu fadhu ain dan fardhu kifayah...terima kasih..(~___~)


Aku telah mungkir janji!

Assalamualaikum...

Entry kedua!yes..memang entry kedua untuk hari ni..dan aku ada hutang lagi ngan Encik Blog aku ni...kesian dia kan?nak jadi ceti tak leh nak bercakap..huh...amboi..amboi..amboi...*dengan gaya dan lenggok seperti azwan ali @ AA* kau ingat aku ni ceti tak berbayar ke?aku berbayar tau!dengan Encik Nuffnang lagi..kau ado?? Cisss...kurang asam AA penyamar ni!aku report kat abang AA baru kau tau..wakaka!!

Aku mungkir janji?janji apa?dengan siapa?whattttt????

uuwaaaaa!!!aku memang mungkir janji..mungkir janji dengan kakak and abang angkat aku!diorang nak bertunang tapi aku tak dapat pergi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan..sedih giler la..aku da janji nak datang tapi last-last minit tak dapat datang pula!aku tak boleh kalau da janji tak pergi..rasa bersalah sangat kat kak Nur Muniera and abang Mohd Khalid..aku nak ambik gambar dengan diorang..nak rapatkan lagi silaturahim la kiranya tapi nak buat cm mana..

Majlis diorang masa CNY to bersamaan dengan 10/2/2013..memang senang nak pergi tapi da tak dapat..lagi pun da lepas kan..tak pe lah...*sedih sampai airmata mengalir deras seperti air terjun!uwaaaa!!!*

Buat akak and abang..adik minta maaf sangat2..adik tak sengaja nak mungkir janji..tapi ada sebab adik tak datang..akak da tau kan?yer kak..nanti adik datang masa akak and abang kawin eh?insyaallah kalau tak de halangan lagi...:)

Congrate to my kakak and abang!!nak letak gambar sebenarnya tapi tak de kebenaran so tak leh nak letak sesuka hati tau nanti kena saman ngan akak and abang habis la i!huh...nanti bila pergi majlis kahwin dorang baru i letak gambar yer...masa diorang kahwin maybe i ada dekat-dekat sana la kot ni kan...hihi...

p/s : kalau takut mungkir janji jangan senang-senang berjanji okey??ingatan untuk diri sendiri juga..:P



Birthday boy yang demanding!

Assalamualaikum my blog..


Okey, hari aku nak confess kat blog aku yang aku dah berapa hari tak update blog aku.. So,ari ni aku ada banyak entry nak post..kira nak bayar hutang la ngan kau ni blog!aku tau aku banyak hutang ngan kau kan?hihihi aku minta maaf eh blog..aku tak sengaja la..aku TERLEBIH excited pula nak tengok SETIA HUJUNG NYAWA tu dari episod awal..kan aku kat hostel masa SHN mula-mula nak ditayangkan tu..kesian lah kat aku baru tengok ni ye blog..hihi -->ok perasaan melebih-lebih macam je blog ni boleh bersuara cakap "ye aku maafkan kau Misz Mong".

Hari ni aku nak ucap HAPPY BIRTHDAY to my younger brother, Amirhan B. Li!!tapi..tapi..tapi..birthday dia semalam la(13/2) tapi aku da wish kat fb dia la..hehe and then nak dijadikan citer adik aku ni demand la sangat nak hadiah kan?sedangkan aku dulu tak pernah tau kena bagi hadiah..abang tersayang aku jer belanja aku makan and aku pun melantak la habis-habisan kan..hihihi oppsss!!!sorry okey..abang tersayang means abang kandung aku yer..don't misunderstand pula..huhu

Kita sambung citer tadi..adik aku demand hadiah kan? Nak tau dia nak hadiah apa??Hp SAMSUNG der!aku pun tak demand macam tu tau..ye la aku ni kan baik so aku tunggu kena bagi and dibelikan jer..kalau nak harap aku beli sekarang memang taklah kot sebab aku da tak heran nak beli hap baru ni..mesti ada orang fikir kan "eee ketinggalan zaman betul la kau ni kan?orang dah ada kat tangga atas kau baru nak terkial-kial naik tangga atas"cissss!memang sungguh pedas kata-kata orang itu..huhu tapi kan bagi aku selagi aku tak keja means aku takkan senang-senang dapat apa yang aku mahukan kan...kan..kan..?

Aissshhh...sambung citer lagi..da jauh sangat melalut ni...huhu okey cam ni...adik aku nak samsung ni kan..aku rasa sebab dia jeles kot ngan kawan-kawan dia ni..ye la kan..teknologi sekarang makin maju..ada jer hp baru dipasarkan kat pasar-pasar tu..hihi dulu aku pakai spect adik aku pun nak pakai..so, sekarang ni dia jeles pula ngan orang yang pakai samsung..aku heran betul la..tapi da memang adik aku ni cepat jeles nak wat cam ni kan..tapi sejeles-jeles adik aku kalau dia tak dapat pun dia takkan marah atau nak menengking and memaksa nak juga..alhamdulillah...untung aku dapat adik yang memahami kan?memahami la sangat!hihihi

Sekarang adik aku masih tengah usha abang-abang aku nak samsung tu..dekat WhatsApp pun dia asyik usha abang aku..hihi nasib bai aku belum keja okey..kalau tak ngan aku sekali terlibat..waaa...pandai aku selamatkan diri ni..hehehe biasa la kan hidup mesti pandai la kononnya la..hahaha

Okey adikku..semoga berjaya mendapat SAMSUNG kau ye..haha :P

p/s : akak dia pakai norkia, adik dia demand nak samsung??erm..ermm...

Sunday, February 10, 2013

Happy CNY!!:)

Assalamualaikum my blog..

Tepat jam 01.00 am and da masuk 10/2/2013 which means CNY's day!kesempatan ini aku ingin mengucapkan Happy CNY to all my chinese friends dan kepada semua yang menyambut CNY ni la..*ucapan skema ni..kalau masuk competition conform tak menang punya!hehe*


Tahun ni tahun Snake yer?erm...tahun Snake ni tak tau macam mana nak cakap erk..tapi macam menakutkan pula kalau tahun Snake ni..ye la..kan Snake suka belit-belit..suka suki Snake tu jer nak belit-belit kita kn?*aisshhh...memang ular nak makan mangsa kena belit kan?takkan dia nak main cak-cak pula..apa la Misz Mong ni!*

Okey kita cite pasal tahun Snake ni la..menurut kebanyakan article yang aku baca la kan, kebanyakannya cakap eh bukan cakap la..tulis!haa..tulis..dorang tulis yang tahun Snake ni berbahaya..haaa??biaq betui?tapi kenapa?? Kenapa?Sebab Snake ni sebenarnya licik dan banyak spesis ular ni menyerupai pokok, daun dan macam-macam lagi la..haaa...menakutkan kn??sebab tu kita kena berhati-hati..bukan nak cakap semua macam tu tapi kita kena la berhati-hati dengan orang di sekeliling kita..tak pasal-pasal kita kena belit tau!ha. tak ke naya jer kita free-free kena belit..

Okey!maksud kena belit kan sini ialah memutarbelitkan fakta menjadi auta..sebab tu kita bercakap kena berhati-hati..jangan main redah jer..kena fikir perasaan orang lain juga tau!kalau kawan kita tu sporting tak pe..kalau jenis yang suka memendam and then berdendam?tu kita da mencipta masalah da tu..huhu dushhh!!!mengingatkan diri sendiri juga yang TERlebih sporting dengan kawan-kawan..hihihi

Sebenarnya, tahun Snake ni adalah salah satu daripada 12 zodiak dalam kalender Cina tau..korang mesti tau kan? Kalau nak tau la kan Snake ni tergolong dalam kategori haiwan yang licik(macam aku cakap tadi la kn) lepas tu misteri lagi and bijak..Memang pun ular ni bijak kan?perlahan-lahan dia nak target mangsa dia sampai c mangsa tak perasankan dia tau..ish..ish..ish... Licik sungguh En/Puan Snake ni kan?hihihi

Aku takut sebenarnya nak tengok ular ni..gambar aku nak masuk dalam ni pun ada 2 kerat jer..aku takut tengok ular tu..geli pun ada tau..sebab aku penah ada kisah dengan ular ni..fuhhh...alhamdulillah aku masih bernafas di muka bumi ni sebab terselamat dari ular tu..(coming soon citer ni okey)

Memandangkan aku lahir pada tahun 1989, so aku dikatakan berada atau lahir pada tahun ular...naaa...kena hati-hati ni..nanti ada ular lain nak belit aku..huhu tak pun ada Prince Charming mimpi aku patuk dia ke??(haaa?berangan tak habis!dushhhh!kena kat mata sebelah..padan muka!hihihi)

Jangan salah faham tau!aku baik la(cehhh...tak de orang baik cakap dia baik..dushhh!) betul aku tak tipu..aku baik, peramah,suka bercakap..hehe ok kembang rambut puji diri sendiri...tak jadi nak pengsan sebab adik aku pun da pengsan tu..dia da tido la..huhu Tak de la..aku puji diri sendiri sebab ada orang cakap Snake ni simbol kejahatan!fuhhh...simpang malaikat 44..in sha allah..asalkan iman kuat takkan jadi benda macam-macam..moga-moga aku sentiasa menuju jalan yang diredhai mu Ya Allah..

Okey, aku nak minta 'angpaw' kat kawan-kawan aku sebenarnya tapi tak de kawan chinese aku yang da kahwin..terpaksalah aku tunggu dorang kahwin dulu..huhu padahal masa raya sibok jer dorang tadah tangan nak duit raya..nasib aku tak keja lagi masih study..selamat..selamat..hihi jahat tau Misz Mong..eh,pembetulan..!correction yer...bukan jahat...tapi kedekut(mungkin la..baik ni..hihi) and nakal(biasa lah..budak-budak..ehem...:P)

p/s : semua orang ingat aku ada mix Chinese sebab y father's name is LI and then mata aku pun sepet cikit(cikit jer ok!hihi) sebab ikut belah ayah aku..hehe...sekali lagi...Happy CNY kepada semua yang menyambutnya(kalau ada yang follow..kalau tak de duk diam2 jer taip 'diari' kau tu Misz Mong..hihi)


Wednesday, February 6, 2013

Facebook zone

Assalamualaikum my blog..

Haiii..!!selamat petang semua..??eh, betul ke petang?ye la..betul la kan?selagi kita tak masuk tido selagi tu kita wish selamat petang..kan..kan..kan..?memang betul tapi itu kalau English version..kalau Malay version pula,memang wish 'selamat malam' bila-bila masa pada waktu malam kn?betul kn?betulkan aku kalau aku silap okey??chill guys!hihihi..

Okey, mesti ramai yang amat-amat minat sangat nak main 'pesbuk' ni kan?aku pun apa kurangnya cumanya aku jarang nak bukan 'pesbuk' tu..ye la kalau buka pun bukan ada yang menarik sangat pun..paling-paling tengok kawan post pasal makanan, jalan-jalan, tengah buat apa sekarang..haa...sama jer kan?takkan tiap jam nak kena update kan?tapi boleh juga update setiap jam yang penting idea nak update tu up to date and diminati orang ramai!haha(banyak nak like la kunun).
 Oleh kerana aku jarang sangat nak online 'pesbuk' aku sebab tu aku tak letak dalam belog ni 'like pesbuk' aku sebab aku kan masih student so aku kena act like student(kononnya la)..hihi..
Dalam 'pesbuk' ni friends kita boleh like/unlike post kita..nak komen boleh..haaa....lebih-lebih lagi yang orang nak like sangat ni ialah kalau korang bergambar sakan dengan artis..conform punya la!hehe tak caye?try tengok..hihi korang g bergambar dengan artis..sape-sape la artis yang popular sikit macam 'Amar Asyraf'' ker..pas tu korang upload gambar korang dengan si AA tu pas tu korang tutup 'pesbuk' dalam sejam..lepas je sejam korang buka balik and then tengok berapa like korang dapat??haaa!!betul kan?hihi tapi jangan terkejut kalau ada yang unlike gambar korang tu..sebab dia sama ada orang tu jeles sebab tak dapat bergambar cam tu atau dia memang ada masalah tak pernah nak suka tengok orang upload gambar dalam 'pesbuk' ni..hihi

Rasa-rasa korang yang mana satu??


Ermmmm...okey la..hihi

Ni aku nak cita sikit la baik buruknya 'pesbuk' ni kan..
 Baikknya 'pesbuk' ni ialah :
       1) kita boleh jejak kasih kawan lama kita kat sini..bila da jejak kasih mesti banyak nak cita kan?kita boleh chat kat sini juga..benda ni tak pernah tido asalkan line wifi ke bb kita mesti ada kalau nak BER'pesbuk' ni..
ramainya kawan!!jeles u!hihi :P

       2) kita boleh share banyak benda dalam ni..nak berdakwah pun boleh yang penting kena dengan caranya dan jangan sampai berdakwah sampai menyentuh bab-bab yang sensetif..mesti tau kan apa bab yang sensetif tu?

       3) boleh upload gambar and then share dengan kawan-kawan yang lain dalam ni..boleh tag dorang juga..lepas tu komen dekat gambar tu..orang puji cantik ke tidak..hencem ke tidak..cute ke tidak..haaaa!dalam bab-bab puji memuji ni korang kena positif sikit sebab tak semua orang suka dengan gambar yang korang upload kan..kan..kan..so, hati-hati dengan gambar sendiri..:P

Buruknya 'pesbuk' ni ialah :
        1) boleh jadi tempat permusuhan dimana si A dan si B saling berbalas pendapat..saling menyindir antara satu sama lain..saling bermaki-makian..bagai tiada penghujungnya..

        2) akaun boleh di 'hack' oleh orang yang tiada sivil langsung!hanya tau nak 'hack' akaun orang lain and then burukkan orang tu guna akaun yang lain tapi id orang yang di 'hack' tadi..haa..!!jahat kan orang cam ni?huh!

        3) gambar yang di upload boleh di download oleh orang lain(friend list) dan ini membahayakan privacy kita!patutnya kita share bagi orang tengok je kan?bukan nak bagi dorang download ke apa..hhmmm...ingat!tak semua orang jujur tau..jadi kita kena hati-hati dalam MENG'upload' gambar dalam 'pesbuk' kita ni..

Banyak lagi baik buruk 'pesbuk' ni..aku listkan kepada 3 ni jer yang jari aku nak taip..hihihi kalau ada yang nak add aku dekat 'pesbuk' ni korang add jer okey tapi better korang inform aku kat sini dlu so senang aku nak approve kan?nanti kang tak pasal-pasal aku jadi mangsa orang yang tak bertauliah..maklumlah aku ni bukannya pandai sangat bab-bab it ni..ni pun aku baru nak belajar sikit-sikit..katanya lah..hihihi


p/s : penggunaan 'pesbuk' dalam masa sehari lebih kurang 90% daripada aktiviti harian kita..setuju?Night my blog..zzZZZZZ...

Kawan baik aku nak pindah..sedih..:(

Assalamualaikum my blog..

Malam ni aku bersedih..tu la padahnya ketawa da macam orang gila tadi siang..da memang kelakar pun Running Man memang la kena ketawa kan???ermm jap!apa kaitan sedih denga ketawa ni pula?tak de kn???

Eh ada la!orang tua-tua selalu cakap jangan banyak ketawa nanti kang menangis!ha betul la tu kan?da aku menangis..sob..sob..sob.. cian aku da sampai bengkak mata menangis sebab kawan baik aku nak pindah..sedihnya..uuwaaaaaaaaa,,,:(

Kawan baik aku di serap ke jawatan tetap da..so, dia keja tetap da mula 1 Mac ni tapi dia kena pindah jauh dari aku..dia jer satu-satunya kawan baik and yang paling rapat dengan aku and sekarang dia nak pindah da..susah la aku nak jumpa dia lagi..aku patut gembira sebab dia da dapat keja tetap tapi aku sedih pulak..aku terasa sangat sebab semua orang yang aku sayang semua nak tinggalkan aku..kenapa??

Agak-agak dia ingat aku lagi ke tak erk kalau da pindah?mesti ramai perempuan kat sana nak goda dia kan?dia kan lelaki..yup!dia lelaki..so what??aku tak boleh berkawan baik dengan lelaki ke?hello??hanya dia yang aku rasa paling tak hipokrit kalau bercakap..kalau dia bercakap ikut sedap mulut sebab dia jujur bercakap why kita kena benci?orang yang jujur cam ni la orang selalu cari tau tak!tapi..kalau dia da jumpa jodoh dia kat sana aku harap sangat dia tak lupakan aku..aku sayangkan dia..dia satu-satunya kawan baik aku..

Malam-malam macam ni aku teringat kenangan kitorang pergi pantai,jalan-jalan kat sana..naik moto lagi so sweet...hihi da macam lovers kan?tapi bukan..kitorang just kawan baik..ntahlah kenapa aku sedih sangat nak berpisah dengan dia..mungkin sebab masa aku susah senang kitorang sama-sama kot sebab tu aku tak boleh pisah dengan dia?Eh, lupa pula..nama kawan baik aku ni M**..tak boleh bagitau nama penuh nanti kena kontroversi lagi...aishh..malu i nanti.,.hihi Okey, dia boy,umur kitorang sebaya, lepasan PKK juga sama dengan aku cumanya dia ni senior aku la..hihi dia ambik kos yang sama dengan aku masa dkat PKK..alaaaa..da banyak sangat ni maklumat..tak yah la bagitau lagi..bukan ada orang kenal..misteri dia ni,.haha

Aku harap dia takkan lupakan aku..da penat aku menangis ni untuk dia tau!cara dia bagitau aku tadi dia berjaya diserapkan ke jawatan tu macam suprise juga la..mula-mula dia cakap nak minta transfer kredit digi rm1 sebab dia nak guna internet katanya..memandangkan kredit digi aku keras(tamat tempoh da!hihi) so aku topupkan la dia rm5 guna Cimb Clicks..and then dia cakap nanti dia bayar..ok aku faham yang ni..lepas tu dia suruh aku online and then buka web LDHN..lepas tu dia suru klik ruang kerjaya..ok yang ni aku da mula fikir dia nak suru aku cek result temuduga penyerapan hari tu..dan apa yang aku fikir betul sebab aku nampak result temuduga tu kat citu..aku dengan bangganya MENGklik result tu..tapi idm keluar suruh aku download pdf..okey aku download..lepas tu aku buka la pdf tu bila da abis download..aku tengok senarai nama yang berjaya and ada nama dia!aku apy sangat-sangat akhirnya dia berjaya diserapkan ke jawatan tetap sebab sebelum ni dia sambilan(kontrak) jer kan..tapi happy aku kejap jer bila aku tengok tempat dia kena posting!!!uuwwaaa...aku menangis!seriously..memang aku menangis sampai bengkak mata aku ni..aku tak tau la kenapa aku menangis pasal hal ni jer..patutnya aku kena gembira bagi pihak dia..mungkin sebab aku takuit hilang dia kot kan??tapi memang betul pun..huhu..sob..sob...sob...

Apa yang patut aku buat sekarang ni?takkan aku nak halang kerjaya dia?dia pun nak berjaya dalam hidup juga..nak ada kerjaya,nak ada rumah,nak ada keja tetap sendiri..

Aku kena juga lepaskan dia pergi kan demi kerjaya dia?ya aku patut!aku patut...sedihnya..:(

p/s : sayangilah kawan baik kita yang bersama kita susah dan senang..:(

Tuesday, February 5, 2013

Dari Novel ke Drama

Assalamualaikum

Hari ni cuaca panas sangat kan?sama la macam apa yang aku nak citer ni..dari novel ke drama..aku perasan sangat-sangat sekarang ni memang melimpah-limpah drama yang ditayangkan di tv ni adalah dari adaptasi novel..bagi orang yang sangat negative pemikirannya mesti dia kan cakap 'ala sekarang ni producer tak de idea nak buat drama tu pasal nak buat adaptasi dari novel jer' kan..kan..kan..

Bagi aku first drama dari novel yang aku suka sangat tengok ialah "Adam & Hawa"..so sweet!!i like it!(okey!memang aku jiwang pun sebenarnya tapi tak de la jiwang karat sangat pun)..citer ni aku akan download sampai habis(ep 1-80) and then baru aku tengok direct jer..best kan kalau tengok nak terus tengok jer..tak de iklan bagai ni..

Banyak orang cakap kalau baca novel lagi nak feeling kan?tapi aku tengok yang drama da senyum sampai ke telinga da aku..sweet giler tau tak!haha tapi aku tak de la nak fanatik sangat kan sampai maki-maki orang yang tak suka tengok Adam & Hawa ni..aku just dalam dunia aku..suka ok suka tengok..tak suka ok tak yah bizikan diri nak tengok..see?senang and simple jer kan?
First time aku tengok preview dia ni dalam hati aku cakap "okey, macam best jer..novel dia kat mana ada erk?tapi kenapa heroin dia tak terkenal pun?tak boleh ke bagi watak tu dekat Rita Rudaini?seriously memang watak ni sesuai dengan Rita jer la.">ketara sangat minat Rita jer..hehe<
Bila da tengok episod 1,okey fine aku mula suka da tengok heroin ni..not bad lah..memang berbakat..cuma kalau lebih feel memang bagus sangat la!hehe

Lumrah dalam citer cinta kan mesti ada orang ketiga ataupun bukan maksudnya orang ketiga tapi seorang perempuan yang fanatik giler dekat hero 1 kan..kan..kan..?


And yang aku perasan lagi kebanyakan watak dalam novel ni mesti ada 2 hero and 2 heroin kan?see?macam A&H ni juga la..mesti korang da tau kan citer dia ni..tak yah aku nak buat sinopsis..da abis da pun kena tayang dekat Astro Mustika HD tu..lepas jer A&H ni habis tayangan, muncul pula Sehangat Asmara!waaa...kelassss gitu..hehe

Sehangat Asmara ni best juga sebab pelakon dia Rita Rudaini and Adi Putra..lakonan mantap babe!tapi yang realitinya kisah Sehangat Asmara ni lebih kurang sama dengan citer real life Rita Rudaini..so, tak heran kalau Rita dapat bawa watak dia ni dengan berkesan sekali.!and u know what??i like sangat-sangat Rita pakai tudung. Nampak sweet sangat.cantik lagi!hehe

Okey,citer semua best-best..sampai aku tak tau nak buat ranking dia ni..hehe tapi ikut individu tu juga la dia nak yang mana satu paling best kan..Sehangat Asmara masih ditayangkan sampai sekarang sebab baru jer ni main dekat Astro Mustika HD..huhuhu...



Banyak lagi drama yang diadaptasikan dari novel..Setia Hujung nyawa, Ruby, Triologi Cinta(yang indah hanya mimpi) tapi semua ni aku belum tengok sangat lagi sebab hari sibuk dengan kelas kan.lagipun dekat hostel tak de perkhidmatan astro tau..huhu and yang aku tau Setia hujung nyawa ni nak abis da this week(4-7/2/2013)..yang pasti tonton ada menemaniku..hihihi..


p/s : lepas ni line akan jadi ciput sebab aku nak tengok online semua ni!hihihi

Monday, February 4, 2013

Adakah aku hanya sandaran?

Siapa aku dimatamu?
Adakah hanya sebagai sandaran?
Di kala kau susah kau cari aku
Di kala kau senang kau hilang
Aku tak ubah seperti insan yang menagih kasihmu
Hanya untuk merasa sedikit kebahagian
Tapi kau tak pernah merasakan keikhlasanku
Cukuplah,
Jangan kau bagi aku harapan lagi
Jangan kau permainkan hatiku lagi
Jangan kau memohon kemaafan dariku
Jangan kau mengaku khilaf denganku
Pergilah,
Hati ku terluka olehmu
Terhiris bagai sembilu
Ternyata kau bukan untukku
Aku tidak mau dijadikan hanya sebagai sandaran
Aku juga punya hati dan perasaan
Aku tak rela menjadi sandaran oleh mu
Bebaskan la aku
Aku ingin terbang seperti burung di langit biru
Terbang dan terbang
Meninggalkan kau terkapai-kapai di bawah
Supaya kau mampu berfikir sejenak
Adakah aku hanya sandaran bagimu?

Blog Vs Diari

Asslamualaikum my blog's palace..

Syukur alhamdulillah aku masih diberikan peluang untuk melihat ciptaan mu Ya Allah..betapa aku bersyukur pada-Mu..

So,what we have here? erm blog..but why must blog?why not diary kecik,tulis pakai pen,siap nak warnakan lagi biar warna warni macam pelangi..pas tu nak kena highlight pakai warna hijau, kuning, pink and highlight yang sama waktu dengannya lah..haha kalau dulu aku salalu guna diari tapi macam old way sangat pula kn..jadi nak dijadikan cerita, aku tanya la encik google tu kn..and then dia bagi list kat aku..banyak la..antaranya




Encik google cakap kalau nak tulis diari online boleh sebab senang kena simpan and kena view and update balik..aku fikir-fikir logik la juga kan sebab kalau aku guna yang main tulis punya konform kalau tertumpah air teh ke kopi ke dkat diari tu tak ke nak cari pasal tu?eh bukan!!cari masalah..kan kalau da buku diari kita basah mesti dakwat pen dia cair and kita pun susah hati la nak tgk kan..da penat-penat kita meluah dalam buku tu alih-alih kopi/teh dan yang sama waktu dengannya telah memusnahkan kenangan kita!*cehh ingat ni cintan cintun ke hape nak kena musnah segala??ish..ish..*

Ok, berbalik kepada cerita kita tadi tu kan..memang betul la ada faedahnya kita guna diari online je..xoxoxo..da akhirnya 3 list diari dan blog aku pilih..and then aku buat macam budak-budak pilih tu..aku kira 1 sampai 10 and then kiraan 10 tu terhenti dkat gambar ke3(rupa macam buku tu) tapi aku tak berapa nak berkenan la pula!isk!susah sangat la anak pakcik Li ni nak buat decision(ha!ambik kau!xoxoxo!) akhirnya aku tolah pilihan diari tu.. So, aku kira lagi..lagi and lagi... Last skali kiraan aku berhenti pada gambar bloggspot(yang tanda B tu la nowh!).. Tengok-tengok and view-view aku berkenan la pula dengan blogspot ni..So,aku decide la daftar kat http://www.blogger.com. Lepas da daftar aku mula la nak berjinak-jinak dengan dunia blogging ni..sampai lah sekarang ni...

Aku menulis(erm menaip sebenarnya..hmmm) sebenarnya tak de tujuan pun..just aku suka sangat nak menulis..lagipun kalau aku tulis pasal aku kat blog tak de orang nak usha-usha buku-buku aku kat dalam bilik ni maklumalah aku ni pemalu sikit!(pemalu la sangat.ahaks!)

Nak dibandingkan blog dengan diari ni senang je!blog kita boleh hias and then boleh kongsi dengan orang lain kat luar sana tu..kalau diari(buku) ni kita nak kena rahsia-rahsia lagi..malu kan nak bagi orang baca..hehe tapi diari ni kita boleh hide certain2 feeling kita macam kalau tengah jatuh cinta dengan seseorang ke tapi kita tak nak dia tau..eeuuuwwwhhh!romantik siot!berangan sekejap nak jadi admirer kat orang!hehe.. Kalau kat blog kita boleh je nak kongsi asalkan tak melebih-lebih la!ermm i pun terasa tau!sebab i ni selain suka pot...pet..pot..pet..i suka kongsi dengan orang perasaan i..bila i happy orang lain pun akan happy sama!so sweet!hihihi

Kesimpulannya, Encik google cakap kalau nak lagi advancekan blog aku ni aku boleh la minta tolong dia searchkan banyak2 tool untuk aku..hihi memang sangat-sangat memahami sangat la kan Encik google ni..ehem..ehem.. aku puji ni takut nanti Encik google kembang la pula!xoxoxo

p/s : hati terasa berbunga-bunga bagai taman yang dihiasi bunga-bungaan..hahah(tak de kaitan pun ok!)

Sunday, February 3, 2013

Mong Eya Li

Assalamualaikum my blog's palace...

Well..well..well..ari ni aku nak bocorkan rahsia aku kenapa aku bernama 'Misz Mong Eya Li'(just nama galamor je kot?hihi..

Ok,citer dia cam ni..pada suatu hari(cieehhhhh...kayaknya jadi pencerita dong.hihi)..okey..okey..kita serious la ni...cam ni citer dia... Since aku ni macam blurr orang cakap la dalam erti kata yang hendak difahamkan anda lagi aku ni jenis yang 'lambat nak pick up' apa orang maksudkan..means, kalau orang cerita sesuatu dengan aku aku macam blurr la dia cita sal apa sebenarnya ni??kadang-kadang aku kalau da tak faham apa yang dorang dok borak aku wat bodoh je la..ye la..da aku tak leh nak pick up apa yang dorang citer cam ne aku nak bagi respon kan?haa...kan btul tu..huhu

"Mong" maksudnya blurr la tapi tu dalam Korean word..kalau dalam bahasa remaja kita ni blurr...remaja ke?bukan da tua ke aku ni?umur 24 tak tua lagi kan?haa!elok sangat la ekau ni kawin jang oiii...hok alloh..macam mana nak kawin da calon tak de lagi??ermmm...termenung aku sendirian berhad.....@#$$%%^&&**()!@@@#$$%^???

Okey sambung citer lagi...aku dapat nama 'mong' ni dari variety show Running Man..hihi ala yang unie mong ji hyo tu?kenal?ingat?ha bagus.. kan ke dia pun blank/blurr juga..so kiranya kitorang lebih kurang so aku gunakan lah 'mong' tu tapi bukan ciplak nama dia tau!aku 'Mong Eya Li' and dia 'mong ji hyo'..hehe
Itu lah antara muka-muka blank Mong ji hyo dekat running man..sebenarnya banyak lagi gambar dia ni muka blank..tak larat nak tekan upload tu..nanti kang line pun merajuk kan..hihi

Sambung citer lagi kan..Mong da citer kan..so kita sambung citer 'Eya Li' tu pulak erk..Eya ni memang nama panggilan aku kat umah kat kampung..tapi aku jarang ya amat kuar umah..da macam perkasam je duk umah terus.huh!aku bukan tak nak kuar umah jalan-jalan kat kampung cari kawa tapi malas tau tak..kat kampung aku ni semua buat hal masing-masing tapi bila ada jer tak kena kat mata dorang ha mula la nak umpat itu ini..sebab tu duk kat umah jer kalau cuti semester..lagipun aku tak de kawan kat kampung ni..kampung aku ni da bukan macam kampung da..keta lalu lalang tak henti..nanti kang tengah malam ni ada la rempit dok melalak dengan moto dorang..uda la umah aku ni dekat dengan jalan raya..bukan lagi dekat..besebelah jer kot!.ish..ish..ish..budak-budak zaman sekarang ni..kat kampung pun nak merempit..ermmm...(memikirkan cara nak buat rempit tak lalu depan umah aku???)

Berbalik pada citer kita tadi,nama Eya ni aku dapat daripada hujung nama sebenar aku iaitu 'Zanariah' so kena panggil Eya la..kadang-kadang orang jawab 'iya' then aku menyahut and tanya 'ada apa?'..haha..lucu la..tapi tak pe sebab aku suka nama ni..chill guys...:)

So,nama Li tu pulak macam mana?nama sape tu?eh hello??!Li tu nama my father ok?seringkali orang ingat aku terlupa nak letak 'A' depan nama ayah aku tu..ada berapa sijil aku  dorang letak nama ayah aku 'ALI'..what??!aku punya cantik tulis nama full aku 'Zanariah bt Li' and then dorang pandai-pandai jer ubah nama aku..tapi aku tak marah lah..cuma ni pengalaman aku masa dekat sekolah menengah dulu..dorang tak pecaya nama ayah aku 'Li' jer..tapi kalau tengok betul-betul pun unik kan nama ayah aku?Li jer...mesti orang ingat aku ni ada mix cina erk?tak de ok..aku keturunan Dusun & Bajau..ayah aku Dusun and mak aku Bajau..Unik kan?aku suka..tapi aku tak pandai cakap Dusun la..nak belajar dengan kawan tapi dia pun tak pandai sangat..so,aku harapkan Encik Google jer..haha


Gambar hiasan kat atas ni(yang first) tu gambar aku dengan classmate aku masa kitorang buat sukan mesra kelab Accums(Accounting UMS) dari first year sampai forth year student accounting..tapi ni nak glamor cikit la sebab nak tunjuk gambar sendirian berhad jer!hehe glamorlah sangat(tangan d bahu mata memandang keatas!)..ntah glamor ntah tidak..hang toksah nak berangan lebih la Misz Mong aihh..:P and then kalau bergambar tak leh ke letak tangan kat pinggang?nak tunjuk diri tu kurus ke?perasan je lebih!hihihi


Okey!terima hakikat gambar aku lagi banyak dari kawan-kawan aku..haha nak ikutkan ada lebih kurang 100 lebih gambar tau!masa ni kitorang buat lawatan sambil belajar dekat Taman Pertanian Tenom Sabah(LASBELA). Masa buat lawatan ni memang kami banyak ambik gambar jer dari belajar apa yang sepatutnya..what??!ini ker yang dinamakan LASBELA?oh no!aku pun terlibat sama kaki bergambar..tak leh tengok lense and kamera mula la possing bagai nak rak..adohai..memang tak leh blah la Lasbela kitorang ni..hihihi..


Ni semua gambar budak poyo!perasan jer nak cantik..haha..senyum ntah pape jer kan?ish..ish..ish..dasar poyo!:P

Inilah aku..tak de orang lain lagi yang bernama 'Mong Eya Li' hanya aku..sape-sape yang nak jadi aku baik tak payah!kita kena jadi diri sendiri okey?chill guys...peace..:)


p/s : macam ler bunga kaktus tu wangi..skali kena duri dia mau tak sakit!hihi..okey guys!good night then..zzZZZ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...