Wednesday, September 25, 2013

Sri Angkasa Lepas


Assalamualaikum...

i'm from space!yeahhhh...my name is mong and this sunday (25/9) i will become a member of space apartment!hihi...

jangan bingung...i'm a human not alien...just want to share with uollls la...my uni introduce u a new hostel for senior student...hostel ni dinamakan sebagai "Sri Angkasa Apartment"..

baru mendaftar sebagai penginap hostel dan mendapat tingkat 3!nasib ada lift..huhu..and u know kan bangunan yang lebih dari 5 tingkat memang ada lift...da nama pun aparment kan...hukhuk...

syukur alhamdulillah sebab dapat juga hostel under my uni...before ni terpaksa menyewa sebab my uni mengambil junior yang terlalu-terlalu ramai sampaikan hostel yang ada tidak cukup untuk menampung pelajar yang ada dan ditambah lagi dengan jumlah pelajar baru yang sangat-sangat ramai!wauuu...

tapi tak pa...demi menuntut ilmu kita kena bertolak ansur kan..da nama pun junior kan..kita dulu pun macam diorang juga pernah jadi junior...and now i'm senior!yahuuuu...tapi ada 3 semester lagi untuk aku menjadi senior tidak termasuk semester ni...

ok boleh dilihat sejauh mana "kesenioran" aku ni...4 tahun sangat lama ok tapi semua demi ilmu....

so, sesiapa yang feel free mau tinggal dekat my uni ni datang la hantar surat dekat pejabat perumahan and then dorang akan bagi surat pengesahan untuk anda tinggal di Space Aparmtment okeyy...tapi ikut budi bicara pegawai sana la..huk..huk...tapi..tapi..tapi...ini hanya untuk pelajar my uni saja okeyyy.... opsss..!for UMS (Universiti Malaysia Sabah) only!titik...no "koma bertindih" okey...hihi..

okeyyy space apartment!tungguu i okeyyy....


Objection!your honour

Assalamualaikum

yes...objection!objection!objection!eee mau membantah ja kerja aku ni kan...hihi

this is all about LAW..so,wau we have to take this subject again..opss sorry not repeat the paper but another law subject..last semester we've taken commercial law subject and for this year we're compulsory to take company law...ok my english is so bad!

company law ni berkaitan dengan company, partnership company and so on la...tapi lebih mencabar cikit nak study sebab aku ni da la tak suka mau study fakta ni..bukan sebab malas tapi bila baca fakta ja automatik mata aku akan "melayukan" dirinya..tsk...tsk...

dalam subjek ni kami kena banyak mengutarakan pandangan, hujahan, mendakwa dan sebagainya..but u know right mostly semua student malu-malu nak cakap ataupun takut jawapan salah..but it doesn't matter...time to learn kan..bila lagi mau bagi pendapat berkaitan benda ni kan..

actually, this subject is very crucial subject bcoz in some company they will need u to know all about the company, the nature/culture of the company.yes of coz la!da kita mau keja dengan company tu taak kisah la sebagai apa but still u need to know..sikit pun jadi la so bila nanti ada masalah kecil ka besar ka u can handle that problem la kan...

my lecturer said that many student don't like this subject..it's true!bayangkan la kamu minat mengira, and semua la yang berkaitan dengan number and then tetiba kamu kena belajar law, ethics...it's make sense u know!let say kamu mau jadi accountant/auditor, u must follow the rule and where the rules comes from?from ur principle/ethics/standard regulation...see??semua berkait kan??

ok..from now motivate ur self and also my self to become much much more better in study...don't think to much and just think of study...jangan terlalu buka Muka Buku tapi buka la Buku yang sebenar..hihi peringatan untuk aku juga...

jangan sombong and berlagak selagi kita belum menjadi apa yang kita impikan..dalam belajar tiada istilah sombong kerana sombong hanya akan membunuh diri kamu..waa...belajar dari pengalaman di sekeliling aku la ni...remind my self..remind my self....remind my self...

ok sambung study.....

sekian....terima kasih(macam ucapan rasmi!ngeee)


Sunday, September 22, 2013

Bicara Cinta

Assalamualaikum

hello2!kringgggggg.....yeah....bukan pagi tapi malam sudah ya anak-anak....sekarang dekat sabah bukan dekat semenanjung...ngeeee....

so,tajuk post 'Bicara Cinta'!waauuuuu.....when it's come to 'cinta2' selalu aku akan mengelak bila di tanya bila nak kahwin...umur da lanjut/tuaaaaaa...okeeeyyyy... kadang-kadang aku tertanya mau kahwin pun memang ada had umur ka atau memang wajib kahwin muda??

hello??jodoh tu kalau dia nak datang awal memang kahwin awal la kita kan..tapi kalau Allah da tentukan lambat jangan asyik nak tanya orang tu tiap kali jumpa...mentality orang kita tiap kali jumpa kawan-kawan yang belum kahwin mesti tanya "ko bila lagi mau kahwin?" and then kadang-kadang da kahwin di tanya "bila mau ada anak?"..uolls, semua tu bukan kita yang tentukan..kita rancang macam mana pun kalau Allah yang menentukan kita tak boleh menghalang okeyyy...

so, cinta??cinta banyak...cinta kepada Allah, Rasul, Nabi, Al-quran, Ibubapa, adik beradik..semua ni wajib tau!tapi aku terasa mau berkongsi tentang cinta dengan seseorang...

tapi sebelum tu, aku nak share cikit la...apa pandangan kamu tentang cinta dengan lelaki atau perempuan yang lagi tua dari kamu??perasaan tu just hadir sendiri ka atau terpaksa ka atau sebab orang lain??bagi aku sebenarnya aku tak boleh terima pada mulanya..ya la..cuba kamu bayangkan la ur couple tua 5 tahun or 10 tahun dari kamu?mesti kamu akan fikir kawan-kawan kamu akan menentang, tak setuju dengan hubungan kamu, or annoying sebab kamu suka yang lebih tua berbanding dengan yang sebaya dengan kamu kan...macam tiada sudah orang lain d dunia ni yang sebaya la...teruknya ayat!kena saman baru tau...sob..sob..sob...

perkara ni terjadi dengan aku bila someone fall in love with me tapi lagi muda dari aku...mesti kamu fikir that guy bodoh kan sebab love dengan perempuan lagi berumur dari dia??but that's the truth..he fall in love with me and then kami lama da kenal..tapi aku banyak fikir pasal umur and dia pun tau sebab dia selalu cakap "i love u" tapi aku balas dengan dia aku ni da macam kakak dia..saja mau test la kn..mana la tau dia boring ka aku cakap benda yang sama..tsk...siapa yang selalu dengar pun mesti la bengang kan...asyik-asyik benda yang sama ja...tapi dia tak lah juga mau mengalah...

but, it's just entah la..susah mau cakap kan...orang cakap hati dan perasaan susah mau di paksa la kan..just wait and see siapa jodoh aku ja la okeyy?okeyy ba kan macam ni?hihi


p/s : just want to share it...don't think negativly people....peace (y)!

Saturday, September 21, 2013

Pot pet pot pet

Assalamualaikum...

Ngeeee....hello belogku...lamanya baru nak update kn..selalu macam ni kn...rasa mau update masuk belog..rasa mau termenung ja tutup belog...huaaaaaa....

aku mau pot pet pot pet sekarang ni sebab aku tak tahan dengan housemate yang entah apa-apa la...kawan aku pun tak pandai mau tegur...

mau dijadikan cerita...aku ni stay la dekat rumah sewa kawan baik aku sebab aku tak dapat hostel lagi kan...tengah merayu....sob..sob...huhu lepas tu biasa la hidup dekat rumah sewa memang banyak keja sebab mau bersihkan rumah, cuci baju segala and sebagainya la...but, ada hamba Allah ni tak pandai nak bersihkan benda yang dia guna!huh!kalau ikutkan sikap panas baran aku ni(sangat la konon!) da lama da aku berlagak DIVA tegur diorang ni..kita sebagai perempuan/wanita kena la pandai kan jaga kebersihan rumah..tak payah tunggu orang tegur ka apa ka..kita sendiri memang sudah alert dengan benda-benda berkaitan kebersihan ni...kalau cuci baju seminggu sekali memang normal la kan sebab baju kalau tak cuci seminggu pun bau badan sendiri ja baju tu..tapi kalau bekas/sisa makanan tunggu seminggu baru mau cuci memang kena daftar kursus untuk kebersihan la nampaknya...

guysss,cara kita jaga kehidupan kita melambangkan keperibadian kita kan??so?salah ka kalau lepas guna bersihkan and lepas guna letak tempatnya semula??aku rasa normal kan kita macam tu??tak payah tunggu "ORANG GAJI" tolong bersihkan la sayangggg....even lelaki pun hidup berdikari pun tau juga bersihkan tempat tinggal dia walaupun lambat tau...

aku rasa semua memang alert sangat-sangat pasal benda-benda yang berkaitan dengan kebersihan ni..jangan cakap tidak la sebab memang!korang selesa ka kalau tinggal di tempat yang serupa tempat pembuangan sampah??yang berbau, berlalat, ulat???tak kan??so, kita kena pandai fikir la..belajar tinggi-tinggi sampai PHD pun kalau "PENGOTOR" tak guna juga kan??

tepuk dada tanya hati la kan kita ni mau yang macam mana...jangan biar orang cerita pasal ni la..malu tau kalau husband kita tau kita ni tak pembersih...aku memang conform la semua perempuan tak mau di cop macam tu kn..

fikir-fikir la wahai sahabat-sahabat...aku minta maaf la kalau ada terkasar bahasa yang buat kamu terasa..tapi it's the fact kan...kita boleh berubah!fighting!ok done....(~___~)

sekian.......

terima kasih.....

Sunday, September 1, 2013

LASBELA part 1

Assalamualaikum...

Hello!hello!my blog...da lebih sebulan la aku tak update blog ni,..ada masalah negara sikit la..tsk...tak boleh cite kat sini la...private and confidential..fuhhh..

aku mau cerita sikit la pasal lawatan sambil belajar (LASBELA) kami pada 23 jun - 27 jun yang lepas...
masa tu jadual tak lah pack sangat...ada hari kami free terus jejalan...

oppsss...lupa mau bagitau...kami lawatan tu dekat KL a.k.a Kuala Lumpur...aku da memang pernah datang KL ni...dulu masa aku mengganggur pun sebelum masuk U ni memang aku kat KL jalan2 cari pasal sikit...waaa gituuu...wakaka

okeeeeiiiii...kami fly 23 jun pagi jam8..and then sampai KLIA dalam jam10.35 cm tu la kalau tak cilap aku la...hehehe lepas tu kami di bawa ke tempat tinggal semasa lawatan tu iaitu dekat Taman Samudera, Gombak...tempat ni dekat dengan ofis my sis in law..dekat dengan umah kakak aku juga...so,kebetulan la juga sebab aku jadi peserta ja dalam lawatan ni..yang urusnya ajk yang terlibat..opss..hehe

ni tentatif kami sepanjang lawatan ni...




yang kat bawah ni pakej nak pergi genting and melaka...pada mulanya ada yang plan nak pergi genting masa 26 jun tu sebab pihak LHDN tak dapat nak conform kan lawatan kami..and ada juga yang nak g melaka.


tapiiiiiiii....semua plan ni cancel sebab masa tu kan musim jerebu and then masalah kesihatan kena ambik kira sebab aku pun masa tu da batuk2 and pening kepala...so,akhirnya kami pilih untuk ke Masjid Jamek and Jalan TAR and borong apa yang patut..wakaka,,,

tapi aku tak beli apa2 sebab aku akan stay dekat KL ni lama so nanti2 ja beli pun ok ja...

kami kalau pergi mana2 pun tetap kamera number satu and then semua posing tapi kesian pada tukang ambik gambar sebab tak nampak muka dia..sob..sob...

kalau mau tau sesi LASBELA kami follow entry sterusnya part 2...toink..toink...

sekian.....................................


p/s : kena banyak entry sebab banyak cerita..:P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...