Sunday, October 6, 2013

Aku adalah.............

assalamualaikum

hello2....pa habaq semua??ni cheq nak habaq mai...aaaaa???da stuck sebab tak tau  apa mau cakap sudah..hihihi

okeyyyy...ni aku mau cerita la kononnya la...ala macam "cerita kedai runcit" juga la sebab cerita ni macam sembang-sembang biasa ja la...bukan yang ter'important' sangat pun...hukhuk...

ni aku mau dedahkan la sedikit pasal panas baran atau kuat marah(sama ka ni???)...kita mesti pernah marah-marah kan??cuma persoalannya selalu ka tak...and then sikit-sikit marah ka tak...macam contohnya kawan kita bergurau tapi kita da sensentif tahap 'gaban' sampai marah-marah...ni kira sensentif ka apa ka??aissshhhh...aku pun jadi pening dengan apa yang aku taip ni..wakakaka....

mai sini cheq nak bercerita sikit nowh....dulu aku ni dua-dua ada..panas baran ada..kuat marah ada..sensentif ada...pokoknya, semua ada la...ha tengok da keluar bahasa indonesia aku..huk..huk...haaa...cakap pasal indonesia ni aku ada sorang kawan asal dari sana...tapi pasai ni nanti cheq cite nowh...hihi

dulu-dulu aku macam ni...

tapi abaikan yang rambut mengerbang tu sebab aku marah tak lah sampai macam ni sekali....tsk.... 

asal ada benda ja yang aku tak suka aku akan cepat marah and then aku akan kurung diri dalam bilik sampai marah aku hilang or reda la...selagi tak hilang aku takkan makan, minum and keluar ke mana-mana..kiranya mau mogok la konon tapi tengok-tengok macam mau seksa perut ja kan...ya la..aku mogo tapi perut aku menangis lapar kan...

antara semua family aku termasuk lah abang-abang and kakak kandung aku semua mengakui yang aku ni sensetif betul..sikit-sikit mau marah..sikit-sikit mau merajuk...haaa....memang aku macam ni kan...tapi aku marah takkan jadi hulk la..sebab hulk ni kira tuk lelaki ja...tapiiiii ya ka tuk lelaki ja??

ni hulk yang sopan sebab dia ambik gambar pakai baju lagi...:P

jujurnya aku dari kecik lagi macam ni..so, sapa boleh terima, aku syukur sangat la sebab diorang faham aku..sapa tak boleh terima aku tak boleh mau paksa..lagipun bukan 24 jam aku macam ni...sekarang aku da boleh kawal da...kalau aku rasa macam mau marah aku tarik nafas dalam-dalam and then tahan kejap and lepas..buat ulang kali sampai rasa okey sikit...takkan nak jadi pemarah/perajuk da tua-tua ni kan...nanti mengalahkan budak kecik ja...orang sabah cakap "kin malu eh marah-marah macam budak-budak"..hukhuk...

kadang-kadang kita kena ubah diri kita jadi lebih baik supaya orang tak rimas dengan perangai and sikap kita ni..bukan lagi kadang-kadang..kita harus tau...dari hari ke hari kita kena ubah diri ke lebih baik...contohnya jangan hipokrit, jangan cepat melatah(terasa) and sebagainya la...aku akui juga kadang-kadang aku ni tak matang....tapi aku try luahkan dalam belog ni ja..lepas tu okey sudah...its just luahan but aku minta maaf juga kalau orang terasa kan...aku bukan juga sempurna..tiada manusia yang sempurna dalam dunia ni...kalau dia boleh terima okey...kalau dia tak boleh terima what to do la kan...

sekarang aku tengah berusaha merubah diri...maaf andai tersalah tutur kata dekat sini...ya la..kita tak boleh berubah dengan mendadak sebab nanti perubahan tu hanya masa singkat ja lepas tu kita balik lagi ke sikap yang asal..the fact is, aku selalu dengar ceramah dari mr.J...ceramah untuk kebaikan tak salah kita ingat..

doakan yang baik-baik semua....tq sebab baca belog "perajuk" ni...hihihi

sekian....

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...