Saturday, October 5, 2013

Cerita kedai runcit

assalamualaikum

yoohaaaa....i'm back!with upating my "cerita kedai runcit"...hari ni genap seminggu aku dekat space apartment ni..so far ok tapi timbul juga cerita-cerita yang tidak diingini kat sini...

oleh kerana kelas aku banyak habis petang and then aku sampai hostel pun kadang-kadang dekat maghrib and kadang-kadang malam..semalam aku dengan roomate aku buat la sesi luah-meluah ni..semua cerita la keluar dari mulut masing-masing..bila dengar aku jadi takut..mau pergi mana-mana pun takut..even pergi toilet yang ada kat sebelah bilik aku ni ja pun aku berfikir berkali-kali...pintu bilik memang da 24jam ja kunci..macam melampau pula kan??tsk....

bagi orang yang ada keberanian sikit dia akan cakap la.."eleh, takkan tu pun takut??aku ni okey ja jalan p mana-mana sendiri"...okeyyy..aku anggap ja la dia berani kan..tapi,orang cakap jangan selalu cakap besar nanti "karma" datang baru padan muka...:P

tapi orang cakap juga jangan terlampau takut nanti terpaksa bergantung sepenuhnya dengan orang lain pula...aku ni tak tau la dalam kategori yang mana sebab kalau boleh aku tak mau la bergantung sangat dengan orang kan..ya la..kadang-kadang pun orang akan rimas bila kita mau dekat dengan dia ja sebab takut ja...so, kena average juga kan...

aku rasa ada kaitan juga la ketakutan aku ni dengan kemanjaan...sebabnya, takkan mau ke tandas pun takut kan??even dekat sekolah pun aku minta teman dengan kawan mau ke tandas...ish..ish,.ish...kalau da kawin takkan nak minta teman dengan husband ja kan?mesti kena ceramah lagi...tsk...

but, still aku rasa keselamatan agak kurang dititik beratkan kat sini...bayangkan la...tengah-tengah malam semalam around jam2.30 macam tu aku terbangun la sebab sejuk kan..and then aku terus la tak dapat tido sebab ingat banyak benda..banyak kerja sekolah...banyak assignment nak buat...so, aku tengok-tengok la kat luar jendela kononnya mau menghirup uda yang segar la..serius!memang segar and sejuk...hukhuk...lepas tu aku tengok kat pondok guard tu sebab bilik aku boleh nampak pondok guard kat depan tuuuuu...tapi tiada sorang pun kat situ...kosonggggg.....aku lagi la takuttttt....aku ambik langkah berjaga-jaga check pintu bilik, tutup tingkap and then buat kerja aku (print ja pun..huhu)...

maybe bagi orang yang tak care pasal keselamatan akan cakap "jadi takkan kamu mau guard 24 jam dekat pondok guard tu?" kalau fikir memang masuk akal...tapi cuba fikir secara mendalam sikit jaaaa....tempat ni (space apartment) berada d tengah-tengah perkampungan orang...di sekeliling hostel ni rumah kampung...even ada pagar (yang di kuncilah) tapi pagar jenis kat sini boleh kena potong...and tiada orang yang jaga kat depan tuuuuu....kalau ada orang yang niat tak baik rasa-rasa apa yang akan jadi??? kita bukan mau fikir bukan-bukan tapi kena fikir masalah yang akan jadi pada masa depan...orang cakap buat keputusan yang akan melibatkan masa di depan kita..

kerja sebagai guard adalah kerja yang halal, mulia.,..aku akui sebab dia tolong kita jaga tempat tinggal kita..and u must agree with me!i hope la pihak yang berkaitan utamakan keselamatan penghuni hostel ni...aku takkan pertikaikan berapa yuran sebab kalau ikutkan memang tak cukup untuk tampung kos belanja pihak uni...tapi we're student and i hope kebajikan dan keselamatan student di kaji lagi dengan lebih mendalam..bak kata kak Ogy "gali lagi gali dalam sampai kamu jumpa hasilnya"....i waiting for it...

tq...sekian "cerita kedai runcit" saya hari ni...


p/s : bukan merungut atau complain, cuma meluah saja...jangan baca dari sudut negative sebab akan negative la fikiran..cuba baca dari sudut positive maka positif la fikiran kita...bcoz...i love my UNI.......

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...