Friday, December 27, 2013

Fact

assalamualaikum...

what's new guyysss?? errr nothing?? naa...it's okey....

so,i have to face something that it's hard to accept..why??u don't need to know la kan...just a simple personal thing...

in fact, i know i can't let it go from my memory...cisss....how could u(brain) think about that thing?!oh my mistake....not ur brain..but mine...

all people out there think(may be) the same as me...oh really??dush!dush!dush!i hate my feeling just know...so confusing!

actually, what are u trying to say Misz Mong??u're not crazy right??wakaka...even my finger conspired with my mind now..'they' said "misz, why are u like this?in a week of final exam??oh nooooo!!...don't do this to me..!i need to study for ur final!(mind said this)...oh noo...am i really torture u(mind)??

oh my mind...can u(memory) go out from my mind?i hate u..u oredy know it kan?so go...go...please get out from my mind!i don't want u to be my side!

are u out of mind Misz Mong??relaxxxx...cooolllll....there're always a ways to get rid of those thing....

first, thing positive...don't think about that thing..
second, pray and remember ur Creator...ALLAH S.W.T..
third, use ur study as an excuse for ur mind to not think an useless thinking...final around the coner!!


fighting!fighting!fighting!

tq... (~___~)

Wednesday, December 25, 2013

Setia itu menyakitkan

assalamualaikum....

haluuuu....lama tak menaip kan?masih laju lagi rupanya jari tangan ku ni menaip...kalau dulu macam lain ja dengar bunyi keyboard kalau menaip...sekarang memang boleh bangga la sikitttt...hikhikhik..

hari ni aku mau berkongsi sikit la pasal hati dan perasaan...cewahhhh...dengar macam jiwang sangat la tajuk entry..wakaka! actually,jiwang juga la...haha ala macam lagu "setia itu menyakitkan"..tapi aku lupa la nama penyanyinya...korang ingat ka?ala...pandai2 la kamu g cari dekat youtube ehhh... :P

okey la...entry ni pasal kenangan juga la...may be ada kaitan dengan aku and may be juga tiada kaitan...so just sharing ja la kan...

kepada semua yang tengah berkasih dan sayang tu, ingat jangan bagi seluruh hati kamu pada dia...on the first place its must be for GOD (ALLAH S.W.T) as i'm a muslim...2nd must be ur parents and family...and 3rd may be should be ur love...just in my opinion...no need to care too much for my opinion..okey guysss??

let's say that ur love tak kesampaian...don't act like a "fool" to be loyal to him/her...this is what my fren always told me...and i was like "ha??how could u say that?" they also said that "u're creepy!" when i become a successful stalker!guysss...i know what u're thinking...u think that "ee perempuan ni bodoh la setia and jd stalker kepada orang yang tak nak dia..da orang tak nak move on je la..tak yah nak bangga sangat yang kau ni setia..tak de orang nak tengok pun.." well, when u reads this story im sure that u will say "oh this is ur story"...let's just say it's...

the truth is "yes"...just think "yes" for what...and im pretty sure that "it's hurt to be loyal" to ur EX...just move on guyss...i always telling my self to move on...until u deserve get what the best for u..

don't ever think that "i can't live without u"...becoz,she/he is not someone who give u lives to live..they're also a human like us...the one who's have right over us is GOD..that's why we must always be thankful to GOD for anything happen in ours life..i know it's not easy pretending that u're okeyy but at least GOD always there for us even tho we're not always remember GOD..same as u all...i always keep trying to improve my self..to make me better than before...

there're reason why i talking about this...but there're nothing to do with u...sometimes, every single circumtnces exist together with its solution..actually the solution in front of us but we could not recognize it as we don't want too...

alasannya hanya kita sendiri yang tau....as im in a week of final exam, i need some extra time for my self...

just think about it...

p/s : if u deserve it u will get it....

Sunday, December 8, 2013

Takdir

assalamualaikum

haluuu...selamat pagi semua!sebab memang pagi sekrang ni aku bercerita..hihi

ermmm...aku ada berita kurang baik...kazen aku meninggal dunia pada hari khamis(5/12/13) petang and di kebumikan pada tengahhari jumaat(6/12/2013)..

berita ni sangat mengejutkan kami sekeluarga sebab sebelum ni arwah sihat tak pernah sakit..tapi rupanya hari selasa(3/12/2013) lepas dia sakit and then tetiba tak boleh berdiri,berjalan and gerakkan badan dia...sama macam makcik aku dulu tapi makcik aku da sihat sekarang..

selalunya kalau orang meninggal ni muka dia putih ja kan..jernih ja..tapi kazen aku ni muka dia nampak derita betul and then kuku hitam,perut mengembung sedangkan dia putih tau...aku tanya-tanya la orang sekeliling dia..ermm tapi wallahualam tak tau betul ka tak..kazen aku ni terkena buatan orang yang dengki sebab dia bahagia and da senang sebab dapat husband yang berkerjaya, ada kereta, rupa blh thn(ni aku tambah la...:P) and orang ni pernah suka kazen aku dulu tapi dia pun da kawin sebelum kazen aku kawin lagi..orang ni masih macam dulu just yang biasa-biasa ja tapi tak macam arwah..kamu faham la kan kalau orang tu senang tapi kita masih macam tu juga mesti ada yang jeles kan..tapiiii bukan kami okey!..eh,lupaaaa...kazen aku ni perempuan tau...

and then, arwah memang pernah suka orang ni dulu tapi sejak kawin memang dia sayang husband dia la..dia pun bahagia..ada 4 orang anak sekarang...tapi yang sedihnya anak arwah yang bongsu tu kecik lagi..aku terfikir macam mana la kalau anak-anak arwah ni mencari...masa husband dia balik pun and tau wife dia da tiada dia terus pengsan..sebab sebelum tu arwah suru husband dia p beli susu anak dorang...sedihnya aku dengar...

masa tengok arwah sebelum di kapankan sedih sangat sebab arwah baik sangat dulu..selalu call kami tanya khabar...even dia sibuk jaga anak-anak tapi masih ingat kami...memang kami rapat la...tak tau mau cakap apa..

memang semua ni da takdir tapi kalau betul la arwah terkena buatan orang aku hanya mampu memohon kepada ALLAH S.W.T berikan la balasan yang setimpal kepada orang tu..kami takkan membalas sebab semua perbuatan tu syirik dan hanya ALLAH S.W.T. yang dapat membalas perbuatan orang terhadap arwah...wallahualam...

apa-apa pun semua ni takdir..and kehidupan kita ni begitu bernilai untuk mengumpul segala amalan untuk di bawa pada hari akhirat nanti..memang kita semua akan mati tapi macam mana nyawa kita di tarik semua itu rahsia ALLAH...kita tiada hak untuk menarik nyawa seseorang dari hidupnya..kita hanya mampu mendoakan yang baik-baik saja dalam hidup kita..in shaa allah semua kesusahan pasti akan menemui kesenangan jika kita berusaha..jangan cepat dengki dengan orang lain..buatlah perasaan dengki itu sebagai semangat untuk kita berusaha jadi lebih baik..ingat!!jangan gunakan jalan singkat untuk senang..jalan singkat selalunya akan membawa padah...


p/s : semua sebagai pengajaran..jangan mudah terpedaya dengan perasaan duniawi..mohon maaf bagi yang terasa...

Sunday, December 1, 2013

Kes - kes semasa

assalamualaikum

haluuuuuu..!ngeeee....hai semua....

malam yang indah sejuk-sejuk ni aku terpanggil la sikit nak cerita-cerita pasal kes-kes semasa sekarang ni...mesti kamu tau kan apa kes semasa sekarang ni??ya betul...kes rogol lepas tu membunuh dan macam-macam lagi la..belum lagi masuk hal-hal politik...tapi aku takkan cerita pasal politik sebab aku malas mau keruhkan keadaan yang memang agak keruh sedikit...cewahhh..hihi errr...whatever la kot kan mau jawab??hihi

ni aku mau cerita la...sebab-sebab kes-kes ni berlaku...ada banyak sebab sebenarnya kes rogol ni berlaku...bukan 100% sebab tertumpu pada masalah pakaian...it's about the individu it self...kannnn??setuju tak?sapa setuju senyummmmm...:D

antara sebab-sebab yang boleh dijadikan logik ialah :
1) tahap keimanan (ikut agama masing-masing okey)
2) pakaian
3) godaan dunia (video-video lucah, perlakuan 'couple' zaman sekarang)
4) cabar mencabar
5) dasar dendam
7) dasar ingin mencuba
8) apa lagi?semua di atas kot....

betul tak antara sebab-sebab semua kat atas ni??kalau tak betul semua pun at least mesti ada yang terkena juga kan??huk..huk...

sebenarnya semua ni memang logik antara sebab-sebab terjadinya kes-kes rogol ni dan pula tu sampai sanggup bunuh anak orang...i means hellloooo!!kau ada hak ka mau bunuh anak orang ha?nyawa ni hanya ada satu ja yang ada hak...iaitu ALLAH S.W.T...pliss la okey...dorang ni pun nak hidup juga..belum cukup lagi amalan kau da rogol dia and then bunuh dia...tiada ka rasa kesian sesama manusia??

masing-masing belum cukup amalan mau menghadap ALLAH S.W.T. tau...sedangkan aku ni pun belum cukup amalan..layak ka kita tarik nyawa orang sedangkan orang tu berusaha untuk hidup dan kumpul sebanyak mana amalan dia...kita tiada hak mau menentukan orang tu beriman atau tak...alim atau tak...berdosa atau tak...jahat atau tak...kalau dia seksi pun yes memang salah dia sebab tak tutup aurat tapi kalau nak tegur biar tegur dengan cara baik..cara beradab...tegur belakang orang ramai..jangan buka aib dia kat depan-depan orang ramai...contohnya Muka Buku...

masing-masing antara kita ni kena saling menjaga diri...jangan asyik nak cari salah orang sampaikan kain sendiri koyak tak tau...diri sendiri kena jaga pandangan, jaga adab, jaga diri, jaga mulut, jaga hati...pokoknya, jaga semua la...step by step berubah ke jalan yang diredhai...jangan buat perkara yang menuju ke jalan GELAP...buatlah perkara yang menuju jalan TERANG/BERCAHAYA...faham kan??

aku sedih sebenarnya tengok news ja mesti ada cerita pasal benda ni...plis la wahai rakyat MALAYSIA..kata sudah MERDEKA..buktikan!jangan dijajah oleh benda-benda yang memudaratkan diri nanti memakan diri sendiri juga nanti...kita kena saling hormat..tak kira la jantina, agama, bangsa dan kaum yang berbeza...kalau ada perasaan hormat, bersatu padu takkan ada kes macam ni...fikir la perasaan c mangsa..jangan fikir diri sendiri okey...

sekali lagi..ini just PENDAPAT and LUAHAN aku...tiada kena mengena dengan sesiapa...mohon maaf bagi yang terasa...


p/s : kasih sayang bukan hanya kepada keluarga, kawan dan kekasih...tapi sesama insan....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...