Sunday, December 1, 2013

Kes - kes semasa

assalamualaikum

haluuuuuu..!ngeeee....hai semua....

malam yang indah sejuk-sejuk ni aku terpanggil la sikit nak cerita-cerita pasal kes-kes semasa sekarang ni...mesti kamu tau kan apa kes semasa sekarang ni??ya betul...kes rogol lepas tu membunuh dan macam-macam lagi la..belum lagi masuk hal-hal politik...tapi aku takkan cerita pasal politik sebab aku malas mau keruhkan keadaan yang memang agak keruh sedikit...cewahhh..hihi errr...whatever la kot kan mau jawab??hihi

ni aku mau cerita la...sebab-sebab kes-kes ni berlaku...ada banyak sebab sebenarnya kes rogol ni berlaku...bukan 100% sebab tertumpu pada masalah pakaian...it's about the individu it self...kannnn??setuju tak?sapa setuju senyummmmm...:D

antara sebab-sebab yang boleh dijadikan logik ialah :
1) tahap keimanan (ikut agama masing-masing okey)
2) pakaian
3) godaan dunia (video-video lucah, perlakuan 'couple' zaman sekarang)
4) cabar mencabar
5) dasar dendam
7) dasar ingin mencuba
8) apa lagi?semua di atas kot....

betul tak antara sebab-sebab semua kat atas ni??kalau tak betul semua pun at least mesti ada yang terkena juga kan??huk..huk...

sebenarnya semua ni memang logik antara sebab-sebab terjadinya kes-kes rogol ni dan pula tu sampai sanggup bunuh anak orang...i means hellloooo!!kau ada hak ka mau bunuh anak orang ha?nyawa ni hanya ada satu ja yang ada hak...iaitu ALLAH S.W.T...pliss la okey...dorang ni pun nak hidup juga..belum cukup lagi amalan kau da rogol dia and then bunuh dia...tiada ka rasa kesian sesama manusia??

masing-masing belum cukup amalan mau menghadap ALLAH S.W.T. tau...sedangkan aku ni pun belum cukup amalan..layak ka kita tarik nyawa orang sedangkan orang tu berusaha untuk hidup dan kumpul sebanyak mana amalan dia...kita tiada hak mau menentukan orang tu beriman atau tak...alim atau tak...berdosa atau tak...jahat atau tak...kalau dia seksi pun yes memang salah dia sebab tak tutup aurat tapi kalau nak tegur biar tegur dengan cara baik..cara beradab...tegur belakang orang ramai..jangan buka aib dia kat depan-depan orang ramai...contohnya Muka Buku...

masing-masing antara kita ni kena saling menjaga diri...jangan asyik nak cari salah orang sampaikan kain sendiri koyak tak tau...diri sendiri kena jaga pandangan, jaga adab, jaga diri, jaga mulut, jaga hati...pokoknya, jaga semua la...step by step berubah ke jalan yang diredhai...jangan buat perkara yang menuju ke jalan GELAP...buatlah perkara yang menuju jalan TERANG/BERCAHAYA...faham kan??

aku sedih sebenarnya tengok news ja mesti ada cerita pasal benda ni...plis la wahai rakyat MALAYSIA..kata sudah MERDEKA..buktikan!jangan dijajah oleh benda-benda yang memudaratkan diri nanti memakan diri sendiri juga nanti...kita kena saling hormat..tak kira la jantina, agama, bangsa dan kaum yang berbeza...kalau ada perasaan hormat, bersatu padu takkan ada kes macam ni...fikir la perasaan c mangsa..jangan fikir diri sendiri okey...

sekali lagi..ini just PENDAPAT and LUAHAN aku...tiada kena mengena dengan sesiapa...mohon maaf bagi yang terasa...


p/s : kasih sayang bukan hanya kepada keluarga, kawan dan kekasih...tapi sesama insan....

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...