Sunday, December 8, 2013

Takdir

assalamualaikum

haluuu...selamat pagi semua!sebab memang pagi sekrang ni aku bercerita..hihi

ermmm...aku ada berita kurang baik...kazen aku meninggal dunia pada hari khamis(5/12/13) petang and di kebumikan pada tengahhari jumaat(6/12/2013)..

berita ni sangat mengejutkan kami sekeluarga sebab sebelum ni arwah sihat tak pernah sakit..tapi rupanya hari selasa(3/12/2013) lepas dia sakit and then tetiba tak boleh berdiri,berjalan and gerakkan badan dia...sama macam makcik aku dulu tapi makcik aku da sihat sekarang..

selalunya kalau orang meninggal ni muka dia putih ja kan..jernih ja..tapi kazen aku ni muka dia nampak derita betul and then kuku hitam,perut mengembung sedangkan dia putih tau...aku tanya-tanya la orang sekeliling dia..ermm tapi wallahualam tak tau betul ka tak..kazen aku ni terkena buatan orang yang dengki sebab dia bahagia and da senang sebab dapat husband yang berkerjaya, ada kereta, rupa blh thn(ni aku tambah la...:P) and orang ni pernah suka kazen aku dulu tapi dia pun da kawin sebelum kazen aku kawin lagi..orang ni masih macam dulu just yang biasa-biasa ja tapi tak macam arwah..kamu faham la kan kalau orang tu senang tapi kita masih macam tu juga mesti ada yang jeles kan..tapiiii bukan kami okey!..eh,lupaaaa...kazen aku ni perempuan tau...

and then, arwah memang pernah suka orang ni dulu tapi sejak kawin memang dia sayang husband dia la..dia pun bahagia..ada 4 orang anak sekarang...tapi yang sedihnya anak arwah yang bongsu tu kecik lagi..aku terfikir macam mana la kalau anak-anak arwah ni mencari...masa husband dia balik pun and tau wife dia da tiada dia terus pengsan..sebab sebelum tu arwah suru husband dia p beli susu anak dorang...sedihnya aku dengar...

masa tengok arwah sebelum di kapankan sedih sangat sebab arwah baik sangat dulu..selalu call kami tanya khabar...even dia sibuk jaga anak-anak tapi masih ingat kami...memang kami rapat la...tak tau mau cakap apa..

memang semua ni da takdir tapi kalau betul la arwah terkena buatan orang aku hanya mampu memohon kepada ALLAH S.W.T berikan la balasan yang setimpal kepada orang tu..kami takkan membalas sebab semua perbuatan tu syirik dan hanya ALLAH S.W.T. yang dapat membalas perbuatan orang terhadap arwah...wallahualam...

apa-apa pun semua ni takdir..and kehidupan kita ni begitu bernilai untuk mengumpul segala amalan untuk di bawa pada hari akhirat nanti..memang kita semua akan mati tapi macam mana nyawa kita di tarik semua itu rahsia ALLAH...kita tiada hak untuk menarik nyawa seseorang dari hidupnya..kita hanya mampu mendoakan yang baik-baik saja dalam hidup kita..in shaa allah semua kesusahan pasti akan menemui kesenangan jika kita berusaha..jangan cepat dengki dengan orang lain..buatlah perasaan dengki itu sebagai semangat untuk kita berusaha jadi lebih baik..ingat!!jangan gunakan jalan singkat untuk senang..jalan singkat selalunya akan membawa padah...


p/s : semua sebagai pengajaran..jangan mudah terpedaya dengan perasaan duniawi..mohon maaf bagi yang terasa...

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...