Monday, October 6, 2014

What's new here?

assalamualaikum...

ngeeee...hiiiiii.... wei soryy tau aku lama tak apdate blog..aku kan da masuk semester baru so tak buka blog pun kat hanpon...sob..sob..

apa cerita baru kat sini?eh sebelum tu aku nak ucapkkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua muslimin dan muslimat tak kira di mana anda berada..naaa..aku belanja korang gambar eh....tadaaaaa....


amacam...?banyak makan tak korang?aku just 'boleh-boleh ja la' ..maklumalah dalam program mau kuruskan lemak tersayang..hihi..so macam biasa la aku balik kampung tp hujan so aku tak ambik gambar la..sebab lain sebab kakak aku tak dapat balik sebab kerja sebab dia baru kat sana sebab tu la tak dapat cuti...sebab..sebab..sebab..dan sebab lagi...hahaha..

selain tu, baru-baru ni aku eksiden..yup...eksiden...jalan licin sebab hujan then pubbbbb! jatuh aku bawah...ya la..takkan jatuh ke atas pula kan..huhuhu... ermmm ada hikmah juga semua ni jadi...alhamdulillah aku okey tiada apa-apa..cuma aku fobia sikit la tp terpaksa lawan juga sebab takkan aku nak abaikan baby skuter aku kan...its okey...doakan yang baik-baik ja ya... :)

cerita lain....kazen aku baru lepas mendirikan masjid minggu lepas then aku bizi juga tak dapat nak ambik gambar sangat tapi ada la juga gambar beberapa ketul aku ambik..cerita yang ni aku akan buat entry pada masa lapang..hehe...

apa lagi eh??aaaaaa.....this weekkkkkkkkk...aku and family accounting aku akan cuba menakluki pundak Gunung Kinabalu..insyaallah...malu la kan orang Sabah tak naik Gunung Kinabalu..at least kalau da naik boleh da bangga jadi orang Sabah..kami akan gerak pada 11-12/10/2014..macam gambar kat bawah ni..hihi


doakan semuanya baik-baik saja okey?

ni semua ringkasan cerita aku la...nanti ada masa LAPANG aku buat entry pasal cerita aku ni..bizi mengalahkan menteri juga aku ni...opssss....bukannnnn...ni semangat nak habis study..semester ni ja aku study tengok buku..semester depan da praktikal da...weeehuuuuu....

okey la..aku tak leh nak taip panjang-panjang ni...jari aku bengkak la..tak tau la kenapa...huhu...

sorryyy tau aku jarang jejalan blog korang...wish me luck...lebiuuuu..hihi...jumpa lagi eh...

take care semua...tq...

sekian... (~___~)

Sunday, September 7, 2014

~Ayuh!kembali ke sekolah~

assalamualaikum...

hyeee semuanya...selamat pagi.!senyum smuaaaaaa... :)


jangan bagitau orang tau..aku culik gambar somel kat atas ni dari encik Google..oppsss!hihihi senyum seindah suria..yang membawa cahaya..ngeee

wei, senyum la singgah sini..jangan monyok sebab line ciput..hikhikhik

so dengan rasminya cuti aku da abis and then hari ni aku akan memulangkan diri aku ke hostel..wooo...dan dengan rasminya juga aku akan ber-tensen2 lagi..dengan bangganya aku da menjadi super duper senior kepada junio-junior aku...hahaha...

so, jadual aku semester ni cantik ja...kelas selasa, rabu and khamis insyaAllah....denga habisnya cuti aku juga maka aku akan jarang dapat buka blog ni..tapi korang jangan bputus asa tau jejalan sni..aku akan munculkan diri juga dengan tetiba bila aku online..maklumlah, wifi dekat hostel tak da lagi..sob..sob..sob...

aku da nak balik hostel..so korang jaga diri bebaik tau..jangan nakal-nakal...hihi wish me luck okey?gud luck to all of u...cecehhh speking...hahaha

okey la wei...nanti bro aku tinggalkan aku pula da satu keja lagi mau heret barang aku balik hostel..kikiki...

bye korang..jumpa lagi tau..hihi

sekian...terima kasih....-ZL-

Thursday, September 4, 2014

~The Versatile Blogger Award~

assalamualaikum...

hyeee....okey aku dapat awards rupanya...then aku baru tau..ish..tak rajin betul cek..ketuk kepala 3x..arggghhh!skit la..huhuhu

my dears yang tag aku sis DianeeyA and bro Sham..tq korang sebab sudi tag mong...hihi

jujurlah..aku jarang sangat ikut GA, award macam ni sebab kekangan perangai MALAS aku ni..ntah bila nak berubah..tunggu lepas kawin la kot kan..hahahaa!so, award gempak juga la sebab aku da lama ada blog tapi baru-baru ja ada follower then baru sedar macam mana nak follow orang..tetiba dapat award ni..tqqqqq....sayang korang!!*sambil kedip-kedip mata*


tapi!ada syarat nak dapat award ni...syarat-syaratnya adalah.....jeng..jeng...jeng...

>> Thanks to the person who gave you this award- DONE
>> Include a link to their blog- DONE
>> Select 15 blog/blogger you've discovered/followed regularly- NOT YET
>> Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award- NOT YET
>> Tell the person who nominated you with 7 things about yourself- COMING

so..first aku nominat 15 blog dulu...so korang kena bangga tau aku tag korang and make sure korang buat!cehhhh...orang tak takut kot..hihi okey..calon-calonnya adalah.........

http://thefreehuman88.blogspot.com
http://ceritahatiputriayu.blogspot.com/
3 http://sharecareloveseason.blogspot.com/
4 http://faza-shops.blogspot.com/
http://adnan-daughter.blogspot.com/
http://ckecilberbicara.blogspot.com/
http://dilaella.blogspot.com/
http://faza-shops.blogspot.com/
http://hadirasoul.blogspot.com/
10 http://nurainahanis.blogspot.com/
11 http://budakpeliksstory.blogspot.com/
12 http://deqwan-deqwan.blogspot.com/
13 http://farieshafarhanna.blogspot.com/
14 http://zafarah.blogspot.com/
15 http://nad2nadzirah.blogspot.com/


7 things yang korang tak tau pasal aku..

satu : lambat pick up/slow
selalunya macam ni la..orang kadang2 fed up nak jelaskan dengan aku pasal sesuatu benda atau hal la..lebih2 lagi time kawan-kawan aku tengah gosippp..okey aku lambat nak tangkat sikit kat sni..hoho

dua : bergegar
yang ni aku bergegar kalau aku kena bercakap/present depan ramai orang then semua mata menuju kepada aku..dengan automatiknya badan aku akan bergegar dan aku akan hilang fokus...tak tau la macam mana kalau da keja nanti then kena present depan bos...errr...

tiga : kuat makan
korang tengok aku kurus(kononnya...) tapi aku kuat makan...wolawaaa....kuat makan wei..lebih kurang ja dengan lelaki tapi kalau aku tengah stress aku kurang mkn..errr...

empat : suka memendam perasaan
aku memang suka memendam perasaan..kalau aku tak suka atau aku tengah marah dengan sedaya upayanya aku akan try untuk berdiam diri daripada aku marah orang tu depan-depan..sebab aku tak nak bermasam muka..huhu

lima : kuat nangis
ni memang..tapi makcik aku cakap dulu masa aku kecik aku jarang menangis..tapi da besar suka nangis dalam bilik sendiri kalau terasa..hoho.

enam : tidak pandai bergaya/berfasion
kalau korang nampak atau jumpa aku memang aku jenis yang simple sangat2..tak suka nak pakai yang ladies2 punya baju..aku selalu pakai tshirt then seluar jeans then pakai tudung..siap...tak suka make up!

tujuh : shopping di kala hati gundah gulana
yang ni harus...bila da otak/hati kecewa..frust...shopping la sampai tak sedar duit habis...errr...

ni ja la kot..hihi

tq semua...sorry tau TER-tag.. (~___~)

sekian...





Drama Korea "Personal Taste"

assalamualaikum...

hyeeeee...yeahhh...i rajin nak buat entry..tp entry for fun la kan...kalau serius ja ketat ja muka baca..ngeee...

korang pernah tengok kan drama korea Personal Taste ni?


mesti semua pernah tengok kannnnn...apa pengajaran yang kamu dapat dari drama ni?pasal percintaan kan?hubungan keluarga pun ada...ni drama yang ke4 aku tengok selama aku cuti...da banyak drama aku tengok..tu yang menyebabkan aku tak tengok blog..hehehe sorryyyy....

drama ni dibintangi oleh Lee Min Ho, Son Ye Jin sebagai teraju utama..waaa..skema gitu cara aku taip...hehe okey la..aku bukan mau cerita sinopsis drama ni..tapi aku mau listkan pengajaran yang aku dapat dari drama ni...

antaranya ialah :
- buka mata buka hati.
- jangan terlalu percaya dan sayang dengan pasangan..maksudnya dalam 100% tu mesti sekurang2nya 90% percaya macam tu..tambah lagi yang belum kawin...kalau da kawin kena la percaya and yakin dengan pasangan kita kn..so % untuk yang da kwin 99.9999999%...tapi depend la.jangan ikut nasihat aku pula..hihi..
- jangan nak pandai-pandai2 jadi orang ke3 atau pengacau..nak hancurkan hubungan orang lebih2 lagi hubungan kawan baik sendiri..xoxo
-jangan mainkan perasaan pasangan anda.
- elakkan jatuh cinta dengan kawan baik sendiri..tapi kalau da jodoh korang kena terima la..jangan pula sampai putus kawan..hihi
- sayang dengan family kenalah tunjuk dengan perbuatan sekali sekala tapi kalau menuju ke arah kejahatan jangan la buat..
- terus terang dengan pasangan kalau ada masalah..jangan biarkan pasangan salah faham.
- jangan menipu dalam biznes..ni ramai ni yang buat..sesetengah orang yang nak untung la..sorryyy..huhu

dannnn..banyak lagi la...huhu tapi ni yang aku dapat highlight kn...overrall c hero dalam cita ni tak mau susahkan sesiapa and dia tak nak orang tau hal yang sebenar jadi dia membawa diri...atau tiada peluang nak berterus terang bila orang terus-terus salah faham tanpa dengar penjelasan..errr...kot la..hahaha...

apa-apa pun...LMH the best la..cuma terlalu banyak watak dia yang nampak macam kaya-kaya..huhu

soooo....habiskan masa cuti dengan drama ja la aku ni...hihi

tqqqqqqq....

sekian...

Episod akhir RA 200%

assalamualaikum...

hyeeee....ha?siapa ada tengok RA 200% hari tu??korang ada?? alaaaaa....aku tak sempat tengok pun...ada hal masa tu...sedihhh...sob..sob...

ada tak mana-mana link yang boleh tengok yang laju tahap maksima selain tonton??huhuhu

rindu la nanti nak tengok abg Zill dgn Armel...sob..sob...


naaa!kita bagi gambar besarrrrr punya..hihi

mula-mula sebenarnya best aku tengok cita ni..middle eps dia buat aku geram and sakit hati dengan watak c armel ni..ada ka patut melawan suami?dosyaaa tau...hihi aku rasa eh bukan rasa memang pasti 100% memang semua orang tak suka armel masa dia lawan-lawan husben dia then nak minta cerai segala...sebab aku pun tak suka!huh!


tapi bila da berubah baru la ada rasa gula-gula di situuu..auwww...mesti punya la yang ladies2 tengok tersenyum simpul sebelah family dia tengok kan?tak??tipu ja korang tau..mustahil la tak...wakaka!

tapi masa dorang da berbaik tu aku tak da rasa gula pun sebab aku tengah sedih tak da mood..then akhirnya tak da feel pun tengok..betapa ruginya...huk..huk..huk...



dan bila c irene a.k.a Adeline Tsan memunculkan taringnya di antara armel dan zill..lagi la harmoni sakit hati penonton..hahaha oo ya...Adeline dari sabah..and shes chinese then kazen my bff..sama macam aku juga ambik degree in acc tapi kat uitm shah alam tak silap aku...aku tak berapa tau sebab kalau aku jmpa bff aku tu pun bukan kami cerita pasal adeline ja..sorryyy...huhu



so, aku follow sebenarnya armel a.k.a ayda ni dekat ig..ehem...aku ada ig okeyyyy...haha nak follow aku tak? okey klik kat misz_eya ni...xoxoxo

tapi aku ada sikit persoalan...betul ka ayda ni sama rupa dengan Wawa zainal??


serius..memula aku tengok tak..tapi kalau beratus kali tengok ya kot tapi masa wawa tak pakai tudung la kot kan?entah la..aku tak pasti pula sebab kalau bab2 nak kenal pastu rupa sama ni aku failed sikittttt...hahaha macam gambar kat atas yang aku PINJAM dari encik Goo ni..korang rasa sama tak??errr...sama-sama kita fikir sendiri la kan?hohoho

so, aku nak minta jasa baik encik Goo bagitau aku kat mana link yang paling best tengok ending RA 200% ni..korang duduk baik2 tau depan laptop/pc korang then singgah blog mong..hihi..

tqqqqq...lebiuuu uollsss....

sekian....(~___~)

Monday, September 1, 2014

New look/face

assalamualaikum...

haiiiiiiii...im back.!okey..faham..aku lama menghilang..bukan sebab apa tapi sebab aku jadi malas..OMG!mentang-mentang cuti semester panjang kan keja tengok movie korea jaaaa...well..wel..well..hahaha!

ni nak habaq mai kat hampa semua...cek baru ja tukaq templete..bukan apa..saja nak bagi new...auwwww!padahal jenuh juga nak belajar pasal blog ni..ni pun aku da separuh give up nak design...serius aku cakap aku tak pandai bab-bab nak design ni...klu bagi aku lukis/design memang hancur la..hahaha!

puncanya aku tukar?tak da apa..just mau tukar..so harap-harap aku rajin la nak update blog lepas tengok caler pinkkkkk ni...padahal caler bercampur juga kan..hihihi...

okey la..apa2 pun aku minta maaf dekat korang semua sebab selalu sangat jadi chipmore..bukan faktor malas ja..ada faktor lain lagi..tapi personal sangat kot nak cerita sini..hihi okey la..apa-apa hal kita contact kat blog ni eh...nak ronda-ronda dulu blog lain..da lama tak baca blog...selalu tengok ja..opssss!

okey uollssss....korang mesti tau tau...im back!hihi

tq korang....

sekian....

Friday, August 8, 2014

Isu kekejaman

assalamualaikum...

hi!..petang ni jom cerita tentang isu semasa...ya la..semua mesti tau kan?kalau yang tak tau juga tak la aku...isu Humanity di Palestine, Gaza..pihak Israel bertindak melancarkan serangan ke atas Gaza!ya!semua kita marah, sedih sebab saudara kita di sana hampir setiap hari tumbang...tapi aku tak nak komen banyak sangat sebab dalam dunia maya ni banyak sangat keyboard warriors...jangan lupa tau alam maya ni kadang2 boleh membunuh...so berhati-hati dengan kata2 anda...

bagi aku segala bentuk kekejaman tak kira la perang ka, mendera la, membunuh ka yang penting ia termasuk dalam istilah kejam adalah tidak berperikemanusiaan langsung!serius aku cakap...sekarang ni macam2 benda jadi...sedangkan anak boleh tikam/bunuh ibu sendiri ini kan pula pengeboman yang berlaku ke atas orang2 yang tiada kaitan dengan mereka...balik kepada al-quran...setiap kejadian di dunia ini ada diceritakan dalam al-quran..aku tak la cakap aku alim tapi at least aku sentiasa tambah ilmu..tak perlu la aku cakap dekat sini kan..nanti riak..aku tak nak...

cuma kita kena fikir la...kita hidup di dunia ni atas kehendak siapa?siapa yang menciptakan kita?siapa bagi rezeki dengan kita?siapa yang bantu kita?semua tu kita kena fikir...jangan bila da dapat rezeki/untung kita jadi bongkak/sombong..nak lagi ambik orang lain punya...banyak cara nak kuat, luaskan kuasa tapi ingat kuasa ALLAH S.W.T. melebihi segalanya..

penderaan, kekejaman yang berlaku sangat2 sedih aku tengok..tapi bagi SESETENGAH orang bila nampak macam ni jari and mulut ja lebih..tapi tindakan???jangan buat tindakan yang boleh menghancurkan masa depan kita nanti menyesal menangis air mata darah pun tak guna...kalau mau bantah guna saluran dan tindakan yang betul...jangan guna demo!mesti ka buat demo setiap kali nak membantah?pihak tu kisah ka?ni da sampai bakar2 segala...Ya Allah...kita dikurnikan akal untuk berfikir...setiap tindakan akan meninggalkan kesan..

bantahan aku terhadap kekejaman tidak semestinya aku nak hebohkan dekat mukabuku,kitachat,appapa semua..dan jangan pula hentam orang yang tak bantah tu...kita ni kadang2 guna emosi kalau nak settle satu2 masalah sebab tu tak pernah nak jumpa jalan penyelesaian..aku sedih sangat tengok SESETENGAH orang kat negara kita ni...educated tapi tindakan sangat2 tidak mencerminkan tingginya education dia..aku tak cakap sorang..aku cakap umum dan ia boleh jadi aku pun sama juga kan..

aku harap sangat2 sama2 la kita fikir sejenak setiap tindakan kita di masa depan..aku diam tak semestinya aku tak berdoa untuk saudara kita di sana tapi tak perlu kan nak heboh?lagipun ini semua tentang humanity dan jangan kaitkan dengan isu agama...jangan keruhkan lagi keadaan...


anything, hanya DOA yang mampu kita sampaikan kepada mereka di sana..



akhir sekali, kita ada akal, ada fikiran, sama2 la kita renungkan...akhlak melambangkan diri kita..im always #prayforGaza..


sekian..selamat petang semua...terima kasih...

p/s : entry adalah umum..tiada kaitan dengan sesiapa selagi aku tak letak nama so tiada siapa boleh terasa..peaceeeee(Y)...

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Misz Eya Sekeluarga

assalamualaikum...

Hi!selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir and batin semua!


aku minta maaf kalau ada tersalah, terkasar bahasa ka sepanjang aku taip entry ni..ya la kan..entry aku ni dr otak aku turun ke hati then hati akan transfer ke jari..hikhikhik...okey, tenung jap gambar kat atas ni...makaseh!hehe ya..aku suruh tenung ja bukan analysis apa dalam gambar tu...wakaka!

okey kita serius la...soryyy..baru ja minta maaf tadi kan da buat perangai balik..hihi..ni aku nak habaq kat korg semua..aku bizi sepanjang bulan puasa lepas...aku tolong makcik aku meniaga dekat IPS...oh,IPS tu institut pertanian sabah..ala,tempat belajar untuk pertanian...tapi kat sana aku bgtau korg la memang berbaloi sebab hampir 80% dapat keja..tapi depend dengan individu juga dengan kemahuan dia sendiri kan...abang aku lepasan IPS juga and da keja da sekarang dekat Risda..bukti kan..

alaaa...aku lupa la ambik gambar kat sana..mesti korg rasa excited(konon la...) nak tengok IPS macam mana kan?huhuhu tak pa la..tak jauh mana juga..lebih kurg 30-40 minit perjalanan kalau laju la..nanti aku ambikkan gambar okey..hihihi

then, aku balik rumah kemas rumah, bersihkan itu ini..biasa la kalau mau raya kan mestilah kemas rumah..sendiri!okeyyyy.,...eh, lupa...masa aku tolong makcik aku meniaga aku tinggal dekat rumah makcik aku kat IPS..sebab balik meniaga pun malam da so aku tak digalakkan mau balik malam lagipun aku tak berapa mau pass bawa moto malam2...eh aku lupa lagi..aku da boleh bawa moto, baby skuter aku!yeahhhh....ngeeee..mau di jadikan cerita,line internet kat sana memang sangat2 slow then aku ambik keputusan tak nak bawak laptop..sebab tu aku menyepi selama sebulan plus 12 hari raya..hihi..

tapi cerita 12 hari raya ni lain lagi...sehari before raya abang aku balik beraya bersama 3 orang anaknya dan wife dia...2 orang da besar da..yang bongsu baru 3 bulan..tapi bayangkan la perangai 2 orang abangnya ni mengalahkan 10 orang kat umah...bisingnya ya ampun...tapi disebabkan aku happy dorg balik aku biarkan ja la..budak2 kan...hihi..akak aku pun balik tapi awal pagi raya dia kena balik Tawau da...tak dapat cuti..sedih sangat..sebab tu aku tak banyak ambik gambar tahun ni...kalau kakak aku ada memang penuh kamera dengan gambar kami..kan aku da cakap..raya aku tahun ni tak meriah tiada kakak aku..sob..sob...

tak pa la..at least kakak aku dapat balik before raya..then dapat jumpa dia..maklumlah sekarang kat sana kan situasi tak berapa menentu..aku risau sangat2..huhuhu...

then hari raya ke3 kitorang wat majlis cukur jambul..gambar pun dekat abang2 aku so tak dapat nak upload kat sni..majlis cukur jambul untuk 2 orang anak buah baru aku..yeahhhh!sorang Aleeya Khalisah, and lagi sorang Nur Aisyah Mardhiah...kelasssss nama dorang kan?hihi..Alhamdulillah semuanya selamat berlangsung...nanti aku usha2 gambar dengan big bro then aku update okey...ngeee...

hari berikutnya kami berkelah kononnya kat Sg. Lingkubang..area KB juga tapi jalan mau pergi Ranau...cantik dekat sana...ada tempat lagi untuk terapi ikan tau tapi kami pergi petang da so ikan2 tu pun da kenyang staff tu cakap so tak dapat nak jumpa ikan2..huhu tapi tempat mandi sure best sangat..air dia sejuk...dekat dengan kaki gunung kinabalu kot mana tak sejuk..wakaka!gambar yang ni ada dengan makcik aku..sedih..semua gambar tiada dengan aku..sob..sob..

laaaa....da panjang aku mengarut kan??banyak lagi cerita sebenarnya tapi simpan dulu la...hihi okey la...lastly, aku minta maaf sebab menyepi tanpa berita...cehhh konon...hihihi kita 0-0 tau...selamat hari raya aidilfitri maaf zahir and batin kepada semua muslimin dan muslimat tak kira di mana anda berada...tapi dalam kita bergembira jangan dilupakan juga doa untuk saudara kita di Palestine Gaza..semoga mereka tabah menempuh segala ujian..Al-fatihah...

sekian...terima kasih...

Monday, June 30, 2014

Ramadhan al-mubarak

assalamualaikum...

hi uolllsssss....what's up??okey before tu aku nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak kepada semua muslimin dan muslimat walau di mana anda berada..semoga ramadhan kali penuh bermakna kepada kita semua...hindarilah daripada perbuatan larangan dan sentiasa perbanyakkan amal ibadah...inilah kesempatan yang kita ada untuk mengumpul seberapa banyak ibadah sebagai bekalan kita..selamat berpuasa uolllsssss.!ngeeee...

aku culik gambar ni kat Encik Google tau!syyhhhh!

okey, tahun ni tahun ke9 aku berpuasa tanpa ibu, dan tahun ke20 tanpa bapa...memang suasana macam tak berapa nak meriah kot masa puasa..tapi it's okey sebab aku da boleh terima da..nanti nak dekat raya may be meriah la sebab tahun ni kitorang adik-beradik insyaallah akan berkumpul semua sekali...

alaaaa...no sedih2...hukhuk...

macam biasa la masa puasa ni kan..tinggalkan larangan dan dekatkan suruhan...jangan terbalikkan pula tau..kalau tak korang kalah!yeahh..kalah sebab tak boleh tahan godaan nafsu anda sendiri..nafsu apa??banyak kan..so,kita kena sentiasa beringat la...hihi...

okey uolllssss....aku nak cauuu dlu sebab ada keja mau buat kejappppp...nanti lepas ni nak g spy2 blog korang..korang...korang...tau..hihi...

tqqqq....sekian....


Tuesday, June 24, 2014

Final exam mode ON

assalamualaikum...

hi semua...!maafkan diriku kerana nak masuk sebulan da aku abaikan belog ni..sedih...sob..sob...
aku bukan sengaja tau..aku tengah final exam sekarang so kena fokus la..takkan nak doq hadap laptop and buka belog ja kan..sory,kalau nak suru aku pilih antara belog dengan study aku akan pilih study for sure...hohoho...

so,quoted of the dayyyyyy.......ngeeee....


so, demi menghidupkan balik ke-aktif-an belog Misz Mong ni aku buat satu entry la tuk dia...shiannnn dia kan sebulan tak kena buka..ngeeee....so,aku minta maaf pada sesiapa yang ada singgah belog aku...insyaallah next week aku akan terjah belog korang..korang and korang semua....sebab besok(25/06/2014) last paper aku for this semester...so aku kena struggle la...paper besok ialah Accounting Research Method(ARM) melibatkan research...da namanya research method kan..hihihiihi...

petang semalam aku ada paper Specialized Financial Accounting(SFA)...paper ni paper ke 5 aku sebab aku ada 6 paper semester ni...so dalam sebulan ni berapa kali da aku demam/sakit...shiannnn la kawan-kawan aku jadi mangsa aku nak makan ni makan tu masa demam...da nama ragam pesakit...hoho


korang3, wish me luck okey...ni ja aku mampu cakap lagi sebab aku nak study duluuuuu.....tak banyak masa gap dia sebab petang semalam aku ada paper juga..so kena study hari ni....gudluck kat korang juga eh..!cayok2!fighting!!...yeahhhh....

tq korang...sekian....majulah belajar untuk diri sendiri... (~___~)

wassalam...

Monday, June 2, 2014

#throwback 3rd year accounting's bbq

assalamualaikum...

hmmm...ni entry kedua hari ni...nak cerita pasal 3rd year punya bbq sebenarnya...ngeeee...aku sebagai 3rd year da okey....next sem da 4th year...insyaallah....

tujuan bbq ni diadakan adalah sebab nak eratkan lagi silaturahim student and juga lecturer..and juga sebagai even untuk menghargai lecturers..so kami combine sekali bbq dengan hari guru...lecturer pun guru tau..jangan lupa tu!lepas tu bbq ni pun sebab nak tunjuk dekat budak 1st and 2nd year sebab masa dorang bbq kami tak tau langsung pun..then 3rd year rasa macam dianaktirikan..auwwww...tak hormat langsung...!tapi tolong jangan salah faham okey..kami bukan berdendam..kami pun mau eratkan silaturahim juga..so kami buat la bbq untuk 3rd year sahaja....patutnya dari 1st,2nd and 3rd year sekali bbq tapi tak pa la...ini pun kira okey da..erat juga silaturahim sebab kitorang saling berkerjasam sampailah terjadinya even ni...tepuk tangan pada diri sendiri!yeaahhhhh...hihihihi

bahagian publisiti memang menjalankan kerjanya...banyak juga publisiti sukarelawan yang ambik gambar...hihi


kalau korang nak tau, yang berdiri macam bos ni dekan kitorang..dekan Fakulti ekonomi,perniagaan dan perakaunan(FEPP)..dia ni lecturer akaun tau..and kalau masuk kelas dia memang ketawa terus..kalau bad mood pun tak jadi bad mood tetap ketawa dulu..hihi.. nama dia Dr. Rasid Mail...aku respect dia ni sebab dia bukan fikir jawatan dia sebagai dekan..dia ikut kami bergelak ketawa...merapatkan lagi hubungan sebagai lecturer and student tau!

yang kat bawa ni barisan lecturer yang mengajar kami selama 3tahun kami kat sni...gambar yang jelas ada kat kamera kawan-kawan aku yang lain so tak dapat nak tunjuk sangat la..tapi yang datang masa ni Dr. Raman, Mdm Sharija, Mdm Noraizan, Sir Kevin, Sir Andy, kak Sendra(accounting centre), Dr. Rasid, and Dr. Sulaiman(director of accounting centre)..nanti gambar lain aku update dalam ni..ngeeee....


of coz!tak sah kalau gambar kami berempat tiada kannnnn...hehehee here we gooooo..!

perasan cute ja...bluerrrrkkkkkk!

berkelah d tepi pantai....wakaka!sebab pantai ODEC sebelah ni ja...ngeeee....

action ala-ala aku,dia dan tong sampah...tapi tetiba ibu yanti masuk ikut bergambar so aku tak tau nak describe macam mana...wakakkaka!

yeaaahhhhh...kembar aku...hahaha memang pun sebab nama lebih kurang ja...dia Rozana..aku Zanariah..so kembarnya di situ dikenal pasti dari nama "zana"..hahahaha lagipun baju kami sama okey...baju dari "seed programme"..xoxo

banyak lagi gambar sebenarnya ni..tapi semua masih sibuk nak study tuk exam so kena sabar la tunggu gambar..hihi apa-apa pun semua happy sangat sebab tambah rapat masa ni...ada kebaikan dan ada keburukan..setiap yang terjadi ada hikmahnya...walau apa pun yang berlaku, selepas berjaya kita kena tengok juga ke bawah siapa yang bantu kita...siapa orang sekeliling kita yang sokong kita...btw, kita semua satu family tau ACCOUNTING STUDENTS and semua studentsssss.....jangan berfikir yang budak akaun sombong tau...tak semua...aku tak sombong...ngeee...

okey semua...sekian untuk entry kali ni...i luv uollsssss.....selamat ber'study weekkkkk UMS...!

terima kasihhhh....

#throwback selfie with real monopod

assalamualaikum...

hyeeee...helllooooo....!aduh sangat bz sekarang ni..nak study untuk final lagi...tapi tak pa...even bz sempat juga la nak selfie bagai ni...reason dia kawan aku baru beli monopod...then dengan jakunnya kami bergambar..eh bukan..!selfie....wakakaka...!

first gambar dekat kelas Adv. tax yang last...abaikan jerawat okey...tengah tension memang naik jerawat..hohohoho...


yang kat bawah ni last kelas strategic management...kelas ni memang aku tak suka sebab terlalu crowded then aku terganggu dengan suara-suara sumbang yang tak hormat lecturer kat depan tengah mengajar...aku lagi suka kelas yang kecik then student pun sikit...huhu




yang ni dekat kafe D'Bayu...kafe dewan kuliah pusat yang lama...ramai orang stay kat sini tapi masa ni da banyak kelas yang habis awal so tak ramai datang kafe ni..boleh la selfie..tapi 2 gambar ja kot..wakakaka!


tak banyak kot gambar...ada gmbar yang tak cute...hahaha...

aku tak berapa nak selfie...aku tunggu orang selfie then aku joint...eh,kira gila selfie juga la kan?ngeeee.....and menurut Buletin Utama Tv3 semalam(1/6/14), selfie adalah satu penyakit mental?errr...ya ka ni?sure confident ka?sama juga dengan orang yang gambar makanan then upload...auuwwww...!takkan la kot...before ni ok ja dorang...tiada pula dorang ada simptom penyakit mental...ka aku yang salah dengar??hmmm...not sure...g tanya Encik Google sendiri eh...hihihihihi

thanks semua..selamat berhari ISNIN...but first!let me take a selfie!

Monday, May 26, 2014

#throwback My Born Day

assalamualaikum....

hi....ari ni aku mau pot pet sikit pasal born day aku aaaa....pada 10 Mei 1989 aku dilahirkan ke dunia ni di Hospital Kota Belud, Sabah..so, basically aku anak Sabahan okey...hehe...kira-kira da 25 tahun aku berada di dunia ini...waaaa!kau da tua Mong????ayat tak boleh blah...wakakaka!and yaa...aku da berumur 25 tahun......................................


yeaahhhhhh!happy befday Mong!!!!

selama 25 tahun ni macam-macam yang terjadi dalam hidup aku...and sebelum aku masuk U ni aku tak pernah sambut befday...just kena belanja makan ja..sedih ka?sedih kannnnn...sob..sob...

tapi aku tak kisah..sebab aku bersyukur sangat kepada Allah S.W.T. kerana aku masih diberi kesempatan untuk meneruskan perjuangan untuk hidup d dunia ni untuk menambah ilmu d dada sebagai bekalan kita di akhirat sana...

Befday ke 25 tahun ni sama seperti tahun-tahun lepas agak malap dan tidak happy seperti sebelumnya...sebab adalah masalah kelab sikit yang telah menganggu emosi aku...hohoho...

tapi kawan-kawan aku yang masih ingin berada di sisi aku dengan bahagianya menyambut befday aku seminggu selepas 10 Mei...iaitu pada 16 Mei dekat SR a.k.a Secret Recipe...yeahhhh...dapat makan kek...hihi...



ni tahun ni...tahun lepas pula dekat tempat yang sama tapi tempat duduk yang berbeza...wakaka!ada rasa lapar ka bila nampak kek ni??hihi sengaja ja ni aku bg gambar kek supaya korang lapar...ngeeeee....sebenarnya, aku pun lapar bila tgk kek ni balik.....huaaaaaa!sila la mengira lilin itu..tapi jangan jumlahkan okey...atas lain jumlah..bawah lain jumlah..okey....sob.sob..sob...

maaflah sebab gambar aku semua dekat hp kawan-kawan aku so aku sangat-sangat lambat mau ambil...terpaksa tunggu beberapa bulan kot baru dapat..hahaha

okey ni ada gambar yang perasan kiut lg..yang ni before kami serbu SR and tengah tunggu makcik Sherina..main ambik gambar ja yang penting orang action!.ngeeee...



setelah beberapa minit kemudian...makcik ni muncul....okey...selfie lagi...!ngeeee


dekat bawah ni masa serbu SR...makanan depan mata tapi kena ambik gambar dulu...punya la perut pun nyanyi lagu rockkkk...ooomaigosh....ketara sangat pelahap!


ni masa dekat pantai ODEC...and monopod aku yang paling canggih...wakaka!MONOPOD ni aku jumpa dekat pantai ni..kalau korang perasan la monopod ni sejenis apa,sila la ketawa...wakakaka!




kenapa kami berempat ja selalu??sebab tidak berlima,berenam dan bertujuh...kikikiki...

tak lah...dorang ni kawan-kawan baik aku yang masih sanggup bersama-sama dengan aku...walaupun kami ada perselisihan faham tapi in da end kami masih bersama juga...sayang dorang ni ketat-ketat...dorang selalu ada kalau aku mau mengadu...aku meluah..telinga dorang ni la yang mendengar sampaikan aku rasa telinga dorang da lali dengan luahan aku...even tho aku rasa dorang da boring denga luahan aku tapi still dorang tetap dengar...cuma bila dorang da boring sangat-sangat dengar aku meluah dorang akan tukar topik..haha.!

inilah namanya kawan...ngeee...

da banyak sangat kot aku merapu kan...hihi...so,akhir sekali...thanks a lot buat kawan-kawan yang sentiasa ada dengan aku..susah senang dengan aku...waaaa....emosi la pulak....tskk.,...

oraitttt uolllsss,,,,sekian untuk #throwback ni...tq ada sudi membaca....(~___0)

happy befday to meeeeee againnnnnn.....xoxo

Saturday, May 17, 2014

UBS Accounting System

assalamualaikum...

yeahh..aku mucul lagi!dannnnn UBS kembali dalam hidupku!wakaka!kalau korang mau tau la kan..aku memang suka UBS ni..entah la..bagi aku lagi senang aku nak catch up...kalau sistem lain slow sikit...mungkin sebab aku minat kot...

perkenalkannnnnn.....UBS COMPUTERISED ACCOUNTING SYSTEM.....!!


haaa...logo dia..rupa dia macam ni..ni time mau login la kononnya....siapa accounting student akan tau benda ni...tapi setakat yang aku tau diploma in accountancy politeknik ja yang ada bagi sijil kalau ambik subjek ni...tapi aku tak tau la kalau ada IPTA/IPTS lain yang ada sijil...huhuhu..

UBS ni sebenarnya satu sistem yang direka untuk memudahkan profit company untuk merekod untung dorang...ye la..kalau dulu-dulu drg rekod pakai pen...abis buku jadi mangsa...sekarang ni da ada sistem guna la sistem kan..selain UBS, ada satu lagi sistem perakaunan yang digunakan dengan meluas iaitu MYOB...tapi oleh sebab aku belajar UBS, so aku bercerita pasal UBS la..hihihi...

selalunya UBS ni bagi aku lebih sesuai dengan company yang besar-besar and separuh besar...sebabnya untung dorang and belanja dorang tinggi sikit..kalau kedai runcit tak pakai sistem ni sayanggggg....sob..sob...semua rekod ada dalam sistem ni..kita just masukkan maklumat yang penting..nanti hujung bulan atau paling senang lepas buat exercise boleh semak transaction yang korang key in betul ka tidak...sebab ada report untuk trial balance, P&L, BL dan banyak lagi la...tapi transaksi yang boleh hanya 18 bulan..maksudnya, kalau company baru buka then belum ada FS kan..so boleh guna UBS ni then key in transaksi untuk 18 bulan...hoho... memang tiada gaya mau jadi cikgu ni..menerangkan fakta dengan amat-amat TIDAK JELAS...kannnn???

okeyyy...satu kelebihan UBS ni anything transaction yang kena key in adalah berdasarkan real time punya sistem..maksudnya, transaksi berlaku blh key in terus..so tak susah la mau detect apa yang salah..

kalau korang mau tau sejarah kemunculan UBS ni korang boleh la minta tolong Encik Google aaaa....aku da try cari tapi lain pula link yang keluar..so aku tak nak la peningkan kepala..hihi aku taip entry pasal UBS ni pun sebab aku mau siapkan assignment UBS ni...nanti mau final test lagi ni...tapi tarikh belum conform bila sebab semua student account masih banyak kelas..susah mau cari masa yang sesuai..hihi

kalau korang free jom la join aku belajar UBS...senang tau kalau korang pandai UBS ni...even bukan student akaun tapi pandai UBS memang bonus untuk korang la..so,jangan risau kalau korang tak dapat kerja ka apa ka..just korang p mana-mana tempat yang bagi tutorial untuk guna UBS ni then belajar guna...advantage untuk korang juga nanti...tak pecaya??try cuba dulu..hihi

okey la...aku nak merapu apa lagi pun aku tak tau sudah sebab aku merapu pasal UBS ja ni...ada masa free sikit kan....hihi

tq semua....luv Misz Mong... (~___~)





Why?Why?Why?

assalamualaikum

hello!hello!hye!hye!hihihi korang apa khabar?sihat tak?baru ada kelapangan sedikit...tapi sikit ja...lepas ni kena sambng assignment..kena baca article lagi...makaihhhh...

tapi tak pa...sekarang ni kita santai-santai dalam 15 minit macam tu cerita-cerita eh...macam biasa la cerita kedai kopi ni...ada yang jadi gossipppp...ada yang cerita benar...and yaaa...this is da truth story...terjadi dengan aku sekarang....kisah macam mana menjadi hipokrit untuk menggembirakan sekeliling kita....



cerita dia macam ni....*bayangkan bunyi imagine macam dekat drama-drama tuuuuuuu*...deng...deng...deng...

ada beberapa orang sekawan ni entah apa silapnya aku pun tak tau...tetiba berpecah and jadi awkward sangat...dalam kelas macam nak tegur tak nak tegur...in da end wat hal masing-masing...tegur pun tapi macam baru kenal...sangat-sangat lain...tapi masing-masing tak mau cerita and terus terang kenapa...mau dijadikan cerita aku pun tak mau la masam muka...aku tebalkan ja muka yang da memang chubyy manja ni tegur juga...tapi entah...macam orang asing..a.k.a alien...

aku sedih sangat-sangat...aku tak tau kenapa...kalau ada apa-apa salah ka apa ka tak boleh ka terus terang??selesaikan dengan cara berbincang....ni mau bercakap pun macam mau tak mau ja...bila aku bercakap dengan yang lain nampak sangat tau hipokritnya...aku pun apa lagi jalankan juga lakonan hipokrit aku asalkan tiada kes tarik rambut/tudung dalam kelas...


yeah...bila baik tiada orang pun akan ingat..tapi bila ada buat salah tiada yang akan lupa....

aku inginkan keadaan dulu-dulu di mana semua sama-sama...sambut befday sama-sama...jalan tengok wayang sama-sama...sekarang ni semua tu tiada sudah...kadang-kadang aku mau balik ke zaman kanak-kanak ribena dulu yang hanya kenal erti kegembiraan tanpa menghiraukan apa yang berlaku dengan dunia sekarang yang semakin licik permainannya..

and then, during my befday pula sangat-sangat sedih...yang ni sebab aku tak tau la...aku sedih ja la senang cerita...1 hari sepanjang befday aku hari tu aku menangis....sepanjang hari.....tiap tahun aku berdoa agar befday aku tu aku mau happy ja sehari tu ja tapi apa yang berlaku mesti aku menangis....tapi tak pa..mungkin ada hikmah di sebalik semua tu berlaku...

and issue hipokrit ni...mesti korang pun selalu buat kan sebab mau jaga hati orang sekeliling kamu??jangan tipu erkkk sebab aku memang macam ni suka pendam yang penting sekeliling aku happy go lucky selalu...asalkan aku rasa gembira dengan korang yang happy aku akan happy juga...

dan aku tak dapat jadi diri aku sendiri bila jadi macam ni...

adakah aku just biarkan semua ni berlaku??atau perlukah aku selesaikannya??

entah la...aku tak tau..ni ja aku boleh cakap..aku tak tau....

Friday, April 25, 2014

Tekanan seorang pelajar

assalamualaikum

selamat pagi semua..weeeeeee!!lamanya tak taip entry...memang tengah bizi sangat-sangat sekarang...6 subject and i need to find almost 50 article/journal and read it and then buat summary/analysis untuk assgmnent...what the fish??hohoho

sekarang ni aku tengah tensen sebab banyak maklumat tak full dalam journal and article ni..macam mana aku nak buat kerja??ni la sebagai cabaran aku sebagai seorang pelajar kalau nak rasa genggam scroll ijazah ni la..ini la cabaran yang paling aku rasa macam nak give up...astagfirullahala'zim...Ya Allah...aku betul-betul tengah tak boleh nak fikir...

tadi aku tengah buat assignment untuk Islamic Finance Accounting and tengah cari maklumat tentang advisory council of AmIslamic bank berhad...annual report from 2008 to 2012..aku minta tolong la dengan Encik Google kannn..memang banyak link tapi tiada yang berkaitan..sob..sob...

mencari ni punya la nak menangis airmata darah...sob..sob...aku da try bank lain iaitu Alliance Islamic bank and semua maklumat dorang lengkap tau...semua ada...tapi AmIslamic Bank ni aku tak tau kenapa tak banyak maklumat...kalau ikut hati aku yang tersangat la cepat mau marah ni nak ja aku hempas laptop..tapi bila fikir balik tu semua hasutan syaitan nak kita marah-marah..so aku bertenang sebentar and then aku tarik nafas sedalam-dalamnya...bertenangggg.....

okey sekarang ni aku tengah bertenang and aku rajinkan diri taip entry ni...hihi...nak jenguk blog kekawan aku yang rindu aku..cehhhh..ada ka juga yang rindu??wakakakaa!okey semua...bak kata nora danish "yang penting kita enjoyyyyyyyyy...!"...jom enjoy tengok movie kejap nak tenangkan hati and minda.....hihihihii

so,siapa-siapa yang ada link ka apa ka yang berkaitan dengan advisory council AmIslamic Bank plissssss tell me okeyyy...da lebih seminggu aku berkampung kat libry tu sebab nak cari benda ni ja...korang kan baik kannn..tolong la orang cute yang tengah dalam dilema/susah ni...(@)___@)

eh,aku nak makan dulu la..tengah stress ni kena makan tau baru gemuk...eh,salah lagi...chubby macam mong...ngeeee....

okey la...dari tadi okey..okey..okey ja...ngee...10q semua....sayang korangs....

sekiannnn.... :)

Saturday, April 19, 2014

Tidak adil

assalamualaikum

bertemu kembali kita..semalam taip entry da tengah malam..pepagi ni rasa nak buat entry baru lagi...(@___@)

tidak adil?ya memang tidak adil orang di dunia sekarang ni...terlebih dahulu aku ucapkan takziah kepada keluarga mendiang Karpal Singh..umum semua tau kan kejadian yang menimpa beliau...dia seorang lawyer and juga seorang ahli politik...haaa...politik lagi kan?semalam pun entry aku ada kaitkan sikit dengan politik...even aku tak suka politik tapi aku tak sampai la mengkritik/memaki hamun semua...

aku sebenarnya mau cerita pasal tak adil kan...disebabkan kejadian ini ramai yang salahkan pemandu lori tersebut...ada yang sampai maki hamun, mengutuk...aku langsung tak setuju sangat-sangat dengan cara orang nak luahkan benda yang dorang tak puas hati dengan pemandu lori...

first of all..semua yang terjadi memang da takdir kan itu kita tak nafikan lagi..cuma cara macam mana ia terjadi kita takkan tau..tapi bila semua ni terjadi semua akan menjadi keyboard warriors dengan mengusulkan pelbagai teori and kalau boleh nak masukkan journal, buku semua la..dengan kuasa tangan dan akal mereka-mereka ini...

kita sebagai manusia yang berpelajaran pasti tau..setiap agama pun ada mengingatkan tak baik kutuk orang sana sini..tapi aku tak tau la kenapa still masih ada orang yang berfikiran cetek?kalau nak jadi expert dalam semua benda boleh..sangat-sangat dialu-alukan tapi biarlah dengan cara yang baik..kalau nak jadi terkenal ja baik tak payah kan...

sebenarnya, abang aku pun driver lori...and disebabkan kejadian ni abang aku pun terkena tempiasnya sebab ada yang dengan bangganya cakap "semua driver lori sama ja..suka pandu laju..tak fikir keselamatan orang lain and bla..bla..bla..." ..ada pula tu lagi teruk komplen kutuk..kadang-kadang aku rasa macam orang yang macam ni tak matang...jangan hanya kerana seorang, semua kau nak kondem...agak-agak la kan?

abang aku da lebih 10 tahun bawa lori tau..masing-masing la tau tanggungjawab kat jalan raya kan..takkan la driver lori kena jaga orang punya kereta ja kot..abis tu yang lain tak payah jaga-jaga?hmmm...aku tak marah cuma aku kesal sangat-sangat dengan mentaliti sesetengah orang ni..aku bercakap untuk kesedaran..bukan nak salahkan sesiapa...so,kita kena la berfikir dulu ya kalau nak komen ka apa ka...tak adil kan kerana seorang semua kena...?

beberapa hari lepas pun kami excident..moto and proton saga...kawan aku bawa proton saga...nanti aku update entry tentang excident tu..trauma aku pun tak hilang lagi ni..sob..sob...

pada yang luar sana yang bawa kereta, moto, basikal, lori and apa-apa la yang menggunakan jalan raya sila la berhati-hati...ingat!bila-bila masa ja kejadian yang tak diingini akan berlaku..so,elakkan la semua tu berlaku...aku sayang malaysia ni...mood sedih ni...(~___~)

okey la..nak sambung belajar lagi..nak siapkan assignment walaupun mood tak berapa nak okey...wish uolls all da best...gudluck to me!hehehe

sekian...xoxo...




Mentality seorang insan yang bergelar manusia

assalamualaikum

aku kembali setelah beberapa hari/minggu aku mendiamkan diri..bukan mendiamkan diri la cumanya aku tengah bizi menyiapkan kerja sekolah...huaaaaaa!skema siot...wakakakka!

jom kita sembang-sembang milo dalam masa 10 minit gitu...ahaks!

ni aku mau cerita la sikit tentang mentaliti sesetengah orang kita ni...ada beberapa situasi yang boleh kita lihat sebagai cermin kepada diri kita..waaa...ayat kau ni...boleh tak pendekkan cerita ja??cakap 10minit ja kan..tsk...

nak dipendekkan cerita....deng...deng...deng....

situasi 1#
kemalangan jalan raya yang majoritinya antara moto dengan kereta..tak kira la kereta kebal ka..kereta api ka...yang penting kereta...dalam situasi ni akan ada pengkritik/pengomen yang positif dan akan ada yang negatif...

positif : "da takdir semua ni berlaku..redha ja la..tak yah nak kritik itu ini and bla..bla..bla..."
negatif : "hoi!mata letak mana ha?!tu la tau nak laju ja..mau cepat sampai..signal tak bagi...pegang hp macam hp tu lagi penting dr nyawa kau...lain kali kalau tak nak susahkan orang tak yah bawak kereta/moto and bla..bla..bla...."

serius la aku cakap benda ni terjadi...kau p la tengok kat muka buku sekarang ni...semua pengomen berjaya tu terpelajar pula tu..kerja tinggi-tinggi..tapi ada masalah mental sikit...apa salahnya kita doakan yang bagus-bagus ja...mungkin hari ni hari dia...esok lusa kita tak tau tetiba hari kita pula?tak ka "antara garisan" jadinya?

situasi 2#
bila semua kejadian buruk yang menimpa seseorang itu dipolitikan..ha!yang ini memang sangat-sangat hangat diperkatakan sekarang..

1 : "ni semua parti bla..bla.. yang buat..dorang nak hancurkan kita..dorang sengaja buat huru hara macam ni supaya dorang boleh tutup salah dorang..bla..bla..bla.."
2 : "si polan ni yang salah..dia hasut orang buat macam ni..."
3 : "eleh...ni mesti nak rasuh rakyat ni kan?semua ni pasal politik la..aku tau la..."

sekarang ni tengok la..nak masuk tandas kena bayar pun boleh dipolitikan tau..dulu kita main masuk ja la tandas kan tak yah bayar..sekarang ni semua bayar...ni la yang orang nak hujah juga...anything yang berlaku nak kaitkan dengan politik..da tiada kerja ka??tsk...tsk...

situasi 3#
bila orang pakai selekeh dikatanya miskin, tak mampu nak beli itu ini, malu nak jalan dengan orang macam ni....

1 : "laaaaa...encik/cik/puan/tuan kalau tak mampu tak yah masuk kedai ni..sini barang mahal-mahal...."
2 : "da tau pakai selekeh masuk kedai mahal ni wat pa?tak da akal ka?"
3 : "ee..kau tengok orang tu da la pakai selekeh ada hati nak ngurat aku...bla..bla..bla..."
4 : "kenapa kau pakai selekeh ni??malu aku nak jalan dengan kau la..ish...jatuh standard tau tak?"

apa yang salahnya pakai selekeh macam tu sampai korang nak think negatif sangat ni?mampu sangat ka juga kamu?sepatutnya kita berfikir yang baik-baik..ni tak..tau nak judge orang ja dari luaran...dibuatnya orang yang pakai selekeh tu CEO company besar?haaaaa....tak sepatutnya kita judge orang dari luaran tau...kita kena tengok dalaman dia..eh,hati dia..takkan nak show off yang kita ni kaya raya...lagi mampu dari orang lain?oh no!aku tak setuju dengan cara pemikiran kolot macam ni...

aku sebagai seorang yang terpelajar aku boleh berfikir mana yang baik mana yang tak baik..bila nak mengkritik/mengomen/memaki hamun orang lain kita kena tengok diri kita sendiri dulu..kita da cukup sempurna ka sampai nak kritik orang sampai macam tu?kalau tengok dekat muka buku memang lagi banyak ayat power yang dorang taip...memang keyboard warrior sangat..wakakakakaka!

tapi aku tak kan kritik atau terus-terus percaya dengan seseuatu yang aku tengok dari luaran saja...kena analisis internal dia juga...and paling penting bukti...kalau ada bukti, kau nak berhujah pun ya silakan..sebab mulut dan jari tangan kita ni kalau mau bahaskan sesuatu mesti ada bukti...and then kita kena kawal perasaan,hati dan akal kita agar jangan cepat judge orang...apa yang berlaku mesti ada hikmahnya...

hanya kita yang boleh kawal hati, mulut dan jari tangan kita ni untuk berkata-kata..ingat!kerana nila setitik rosak susu sebelanga dan kerana mulut badan binasa...ada maksudkan?renung-renungkan dan selamat beramal...

err maafkan aku kalau ada benda yang aku taip salah...correct me if im wrong...maklumlah da jam12.30 a.m...wakakaka!

okey la...regangkan jari-jari...sedia ucap selamat malam...(@___@)

thanks sudi jenguk blog Misz Mong....sekian....(~___~)

Sunday, March 30, 2014

Rahsia berjalan seorang perempuan

assalamualaikum...

haiii...lama tak jumpa kan?eh,lama tak tulis entry baru..bizi la weekdays...ni pun culik masa kejap nak merapu sini...aku ada la baca-baca dekat muka buku sikit kan..aku jumpa benda ni...aku tolong kopi pasta ja ni...just for fun...hehe

RAHSIA WANITA/PEREMPUAN BERJALAN :
1. Jika berjalan, dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah. Golongan wanita yang jalannya berginjat, konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur, kalau berbual, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. Lebih parah, wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. Padahal, wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.
2. Jika berjalan, sering menoleh ke kanan and kiri. Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri,dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.
3. Jika berjalan suka menunduk. Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Disamping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini, dijamin akan mendapat kebahagiaan. Sebab, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.
4. Jika berjalan menatap lurus ke depan. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, bukan senang hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meski pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang berpengalaman luas.
5. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri. Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia dianggap kecil. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.
6. Jika berjalan badan tampak tegak. Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Yang menarik dari wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya.
7. Jika berjalan seperti zirafah. Maksudnya, ketika melangkahkan kaki ,badannya ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.

so, rasa-rasa la kan korang yang mana punya eh?kalau aku no.3 tuuuu...memang suka jalan tunduk sampaikan kawan lalu sebelah ja pun tak perasan ni...pernah dulu adik aku jalan sebelah aku ja aku tak perasan..aku tau pun lepas balik rumah..dia cakap "orang lalu sebelah dia pun tak kenal"..bukan tak kenal..tapi tak nampak and tak perasan..da la kakak kau ni rabun....sob..sob..sob....

ha kamu pula?hihi no hurt feeling okeyyy....release tension kejap baca yang not serius punya...lepas ni sambung lagi belajar sebab besok ada mid-sem test..hoho.. 

wish me luck korang....gudluck to u too...10q... (@__@)

sekian....

Monday, March 24, 2014

My adik's Konvokesyen - Part 1

assalamualaikum...

selamat petang semua...apa khabar?maaflah aku bizi sikittttt...wakaka!korang sihat?mestilah sihat kan kalau tak tiadanya korang klik-klik blog Mong ni...hihihi

meh aku cita pasal konvokesyen adik aku ni ehh...adik aku konvo 22/3/2014 bersamaan hari sabtu hari tu kat Nexus hotel, Karambunai...hohoho...


dia first sesi punya konvo and sesi paling awal naik ambik scroll...kalau aku dulu Jabatan Perdagangan sangat-sangat lambat...paling last naik ambik scroll...sempat lapar, sempat tetido tau..tsk..tsk...

tapi adik aku paling grand la konvo kat hotel tuuu...kakak dia konvo kat PKK ja kot...sedihhhh....sob..sob...okey la okey la...ni aku perkenalkan adik aku eh...

tadaaaaa!!!ni adik aku...nama dia Amirhan Li..boleh panggil Ami/Amir..hencem ka?tengok la adik siapa kan?uhuk..uhuk..terbatuk pula la..hihi







kat atas ni semua gambar adik aku kan...ni gambar pakai tab ja sebabnya abang aku lupa bawa kamera dia..adoii...spoiled la kan?baru ja mau jadi model kunun ni..tsk..tsk...semua ni gambar tak formal punya..gambar formal belum siap lagi..hoho..amacam??sama tak rupa kami??mesti la sama ya dak?da nama pun adik beradik..ngeeee....

seterusnya, ni pula gambar kakak dia yang over....



dan anak buah yang ikut jejak makcik dia.....



ada banyak lagi gambar tapi ni ja yang aku rasa aku rajin nak upload..wakaka...bukan cantik pun kan... :( eh lupa...atas ni anak buah aku..nama dia Ummu Raihana...dia ni kuat merajuk and suka sangat pujuk makcik dia nak hp..eh bukan aku tau..kakak aku..hihihi.. oh ya...gambar kakak aku tiada sini..aku lupa ambik dekat tab dia..tak pa la...kakak aku low profile punya..tak mau dikenali...hihihi...

akhir sekali...tahniah adikku Amirhan Li!cepat-cepat cari kerja a...jangan pelihara lemak dekat rumah...ngeeee...nanti kakak mu akan belanja makan ya..sebab kelamkabut balik Angkasa lepas ni..tak terjumpa pula..hoho...

korang ucap tahniah dekat adik aku cepat!hehe..oh no...just kidding...over pula kan kakak dia ni...opssss...sorryyyy....

okey la..aku akhiri entry pada petang yang indah ni dekat sini...sekian...

thanks uollls....(o.O)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...