Thursday, February 27, 2014

JAHAT

assalamualaikum

hye semuaaaa!(~___~)

aku kembali menyesakkan entry aku...eh blog aku...silap...hihihii

aku ada la scroll muka buku kan..and then aku ternampak la post dekat muka buku Dunia Kucing kan...selalu aku tengok banyak ja kucing yang tersangat cuteeee..comelll...and chubyyyy!gerammmmm sangat-sangat tengok tau!tapi baru-baru ni aku tengok admin post tentang penganiayaan terhadap kucing!kesian tau tak...kalau ya pun benci kucing ka, tak suka kucing ka jangan la sampai buat macam tu...korang tengok la sendiri eh...




jahat tau!apa salah kucing ni sampai dorang sanggup buat macam ni?unik?tolong la...unik bukan macam ni..ini kes aniaya!seriously,kalau tak nak kucing bagi kat aku..aku boleh jaga la...maaf la aku ter emo sangat tapi aku sangat sayangkan kucing..even masa kucing aku mati pun aku boleh menangis seminggu...inikan pula dia kena buat macam ni...tolong la tolong jangan buat macam ni...bukan dekat kucing ja tapi semua haiwan...tolong simpan rasa perikemanusiaan sikit..tak banyak pun..sikit ja kan...

sedihhhhh....annyeong...selamat malam...sekian...:(

Tuesday, February 25, 2014

Bakal Jenazah

assalamualaikum...

selamat petang semua...yeahhh...da petang da..nasib kelas pun habis awal so ada masa la nak merapu dekat sini...tapi yang ni bukan merapu tapi nak share dengan korang...

pada hari ahad lepas (23/2/2014) malam dalam jam8(malam) lebih-lebih macam tu, kawan baik kepada rakan sekelas aku excident and telah meninggal dunia di tempat kejadian..actually, lelaki meninggal dekat Hosp Queen Elizebeth but yang girl meninggal di tempat kejadian..yes..that guy and girl tu couple and dorang sama-sama semester akhir semester ni...if uolllss ada read news paper whether online atau paper la..ada berita pasal excident ni..teruk juga la...kalau korang tiada baca boleh baca dekat sini >> "two university students killed as car rammed by express bus" atau dekat Metro ni "Maut buat pusingan U".

masa dengar berita ni memang terkejut sangat-sangat..walaupun tak kenal tapi aku selalu nampak dia dekat foyer sekolah aku..okey soryy...kat UMS kami panggil fakulti as sekolah and coming soon "sekolah" akan bertukar kepada "fakulti" tapi tak tau la bila kan..so kembali kepada cerita tadi...arwah yang lelaki ni pandai orangnya..lecture selalu puji and dia memang baik..yang arwah girl aku tak kenal sangat sebab jarang ternampak juga..

banyak version of story yang aku dengar berkaitan excident ni tapi yang tau cerita sebenar hanya mereka yang berada di tempat kejadian..tapi yang aku tau arwah buat pusingan u sebab nak pergi main futsal and dekat-dekat dengan hostel aku ni memang ada gelanggang futsal..bila fikir balik aku jadi trauma mau bawa kereta/moto..aku jadi takut, and bergegar..aku takut bawa penumpang...even aku baru ada lesen moto tapi aku tak boleh mengambil risiko bawa pembonceng and aku belum ada moto tapi ada niat mau beli skuter tapi bila jadi macam ni terus aku tak berani..seriuss...

tapi....bila fikir sedalam-dalamnya kita ni semua bakal jenazah yang kita tak tau pun bila nyawa kita akan di ambil..bila, bagaimana, di mana...semua ni kita tak tau..yang kita perlu ambil tau ialah kita kena sentiasa mencari ilmu..menambah amalan..ajal maut semua di tangan Allah s.w.t..Kalau DIA cakap hari ni hari terakhir kita maka hari ni la..

aku setiap hari ingatkan diri aku yang aku akan mati bila-bila masa saja and aku tau aku belum cukup amalan pun..aku kena sentiasa mengingatkan diri aku supaya aku tak buat dosa, buat silap...bila tengok keadaan dunia sekarang ni sorang demi sorang manusia di tarik nyawanya dan aku menjadi sedih sebab aku berfikir "hari ni hari terakhir dia..mungkin besok lusa aku pula yang akan menyusul.siapa tau..."

sama-sama la kita saling mengingati antara satu sama lain...okey semua?jangan la sedih-sedih...aku mohon korang doakan kedua-dua arwah agar ditempatkan di golongan orang-orang yang beriman...thanks semua...jom sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah.....

Sunday, February 23, 2014

Brain test...

assalamualaikum semua....

selamat pagi...good morningggg!hihi hari ni mood baik nak kongsi dengan korang-korang semua...yang ada baca entry aku ni la...maklumlah..awal pagi kot...hihi

okey...ni sebenarnya brain test untuk tahu yang kita ni pengguna otak kiri ka atau pun otak kanan..faham tak?alaa...nanti kalau korang da buat test ni korang tau la korang pengguna otak belah mana...aku da buat test ni tadi..bangun-bangun ja lepas tu pergi mandi lepas tu breakfirst lepas tu ejust kerusi meja semua..buka laptop....tunggu loading....buka ternet....aissshhhh...aku cepuk karang Mong ni.!*boring dengar Mong explen* okey..okey..maafkan aku..saja nak menambahkan tahap ke-stress-an korang...my bad!peaceeeeee...(y)

ni yang betul ya...aku culik laman web ni dekat muka buku tadi...nama dia "Brain Test"...bluurrr ka?okey aku bagi tengok gambar dia ehhh....

tadaaaaaa!!....


da tengok kan?mesti korang nak tau mana nak buat test ni kan?okey korang klik laman web encik "Brain Test" and lepas tu korang ikut ja apa yang dia suru buat...jangan risau..semua logik-logik soalan dia...hihi

aku dikatakan pengguna otak kiri..ni result dia...


see?aku lebih kepada rules, language, strategy, rationality and logic details...yang paling aku setuju..sebab aku ni tak kreatif..asal cepat siap da sudah..wakaka!tapi..tapi..tapi..ni terpulang dengan korang nak percaya ka tidak sebab nanti kalau tak betul korang mengamuk pula kan...cakap "Mong tipu la...mana ada macam ni..."

korang try la klik-klik encik brain test tu..pagi-pagi ni nak test otak kita ni best juga..hihihi...semoga berjaya..!(y)

sekian.....(nak sambung makan pula.....(@___@)

Saturday, February 22, 2014

See which one you are.....

assalamualaikum...

im back!hihi dengan entry yang tak berapa mau gempak la..tapi boleh ja mau analysis korang mana satu kan.,..just for fun..kalau betul mungkin kebetulan atau pun mungkin suratan??Waaaa...saja ja kan nak cilok title lagu fav sendiri..hihihi 

aku terjumpa benda ni dekat ternet sana tu and fikir mungkin boleh kot kongsi kat sini..ala yang ni jangan ambik serius sangat okey sebab benda ni belum tentu betul pun...macam aku cakap tadi just for fun...(y)

okey jom kita mula eh....ready?action!



Kalau korang lahir pada :
       a) 1,10,19,28 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 1
       b) 2,11,20,29 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 2
       c) 3,12,21,30 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 3
       d) 4,13,22,31 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 4
       e) 5,14,23 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 5
       f)  6,15,24 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 6
       g) 7,16,25 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 7
       h) 8,17,26 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 8
        i) 9,18,27 haribulan dalam mana-mana bulan korang no 9

da tau korang no. berapa?ya ka sudah?jangan tipu-tipu erkkk...hihi okey jom kita tengok rahsia no. kat atas ni okey....

If korang.....

No.1 
smart, straight talking, funny, stubborn, hardworking, honest. Jealous on competing basis, kind hearted, angry, friendly, authorities. Famous person which always want to be and regarded as first people position, they are often like to be independent, will never be under others, self confident people. You're expect to fall in love in the younger age but will get marry when you're mature. The bad news is you're likely to have problem with people who have opposite views and you're most likely to take revenge over your enemies in a long time basis. You're spender but you will have a good profession in the future. If you're guy, you will be very popular which that everybody will have mental attraction and respect at you. You can go anywhere from local shop to the heart of the parliament because you are positive and well talented in numerous issues. But in your life you will always have some people who woll work hard to bring you & your name down. This is undercover because of your smart behavior will be hated by some people too. Your family life is very cool and you will have a very nice partner and wonderful children. You're pioneer, independent and original. Your best match is 4, 6, 8 and your good match is 3, 5, 7!

No.2 
No matter what you will  be loved by every one because your ruler is the moon and every one loves the Moon. You're a person who day dream a lot. You have very low-self confident. You need back up for every move in your life. You're very unpredictable which means you do change according to time and circumstances, kind a selfish but have a very strong sense of musical, artistic talent, verbal communication. Your attitudes are like the Moon which comes to gloom and fade away so everybody can expect changes in you. You can be a next Mahatma Gandhi who does peace love or you can be a Hitler who wants to destroy the man kind and peace(in the community and your own home). If you really have a deep thought about your own believe in God you can feel the difference which will make you stronger. Most of the time your words are a kind of would be happening true. So, without any knowledge you can predict the situation. You will become poets, writers, any artistic business people. However, you're not strong in love and you'll be there and here till you get marry. If you're a girl you will be a responsible woman in the whole family. If you're a man you will involve in fights and arguments in the family or vice-versa. Means you will sacrifice your life for the goodness sake of your family. You're gentle, intuitive with a broad vision, a power behind the scenes and well balanced people. Your best match is 2, 5, 9 and no other people can put up with you...

No. 3 
You're a person of hard hearted, selfish for most of the times, religious, lover to climb up in your life. You always tend to have a lots of problems within your family in the early stages but you will put up with everything. You have strong word power, pretty happy face. So, wherever you go you always got what you want and from the birth always want to work hard in order to achieve something. You will not get anything without your effort. When you reach a man/woman age you want other younger once to listen to you because you want younger people to respect people older than them. You do set so many example to others. Generally, you are not a cool person because it's not easy thing to deal with you. You're a tough player but once you like someone's attitude then here you go. It will be a lasting friendship. You always have respect from others. Your life seems to have a lots of worries and problems but sure they won't be long. You will always have brilliant kids. You love money a bit too much so temptation will push you to endless trying and trying. If you're a guy then it's over. Looking after you family and help friends. So, you will spend a life time just being generous and kind (except 21st born men) and number 3s you will be such an example of how to be in the culture & life. If you're girl then you have good character and culture & hardworking attitude. You always follow. You're a freedom lover, creative, ambition focused, a person who bring beauty, hope and joy to this world. Your best match 6 and 9. Your good match is 1,3,5.

No. 4 
You're very stubborn too, very hardworking but unlucky in important matters in life, very cool and helpful. You're very rough word power. Might put a lots of people away from you. You may cause nuisance to others if you are a man and you often understands others and their problems well. If you're  a girl you are very good with studies and arts. If you are a guy, you spend most of the time after girl friends(almost) at times. You will have sort of too much fun life with mates and girl. Your friends will spend your time and money and get away with their life and you will become empty handed and don't know what to do. So, be careful because you also love to spend anyway. You good will is always be there to help your family and friends. Tell you what your people are little gem especially the girl. You always fall in love in younger age as well. You often live with disappointments for example you have got a degree in something but you will be unemployed or will do very ordinary jobs. But you will take care of your family very well and all you need is to be careful of people who will take advantage of your kind heart. Be aware of your relations too. You're radical, patient, persistent, a bit old-fashioned, and live with foundation and order. Your best match 1, 8. Good match 5, 6, 7.

No. 5
You're very popular within the community. You can get things done by just chatting to even enemies. You have a pretty good business mind. You're often have no idea what is today or tomorrow is like. You're a person who does anything when your head thinks "lets do this". You will be famous if you open up a business, get involve in share dealings, music, etc. Very popular with sense of humor. You're the one your friends and families will always ask for help and get money on credit and help your friends. You will have more than one relationship but when you get settle down you will be a bit selfish anyway because your other half will have a pretty amount of control in you. Be careful because you tend to go for other relationships. Contacts even you are married at times 'because of your popularity". You're someone who get along with anyone because the number 5 is the middle number. Changes and freedom lovers you are. You are an explorer with magic on your face. You learn your life through experience and it's you best teacher. Your best match 1, 2, 9 and good match 6, 8.

No. 6 
You're born to enjoy. You don't care about others which means you are always wan to enjoy you life time, you are a person. You will be very good in either education or work wise or business management. You are talented, kind (but with only people who you think are nice), very beautiful girls and guys, popular and more than lucky with anything in your lives. All the goodness does come with you. Your mind and body is just made perfect for love. You are lovable by any other numbers. But if you are a number 6 man, you will experience kind of looks from most of and  will involve in more than few relationships until you get married. If you are a girl, most of you will get marry/engaged early. You are a caring person towards your family and friends. Of you miss the half-way mark then you are about to suffer physically and mentally. Generally you will lead a very good inner-home happiness with nothing short of. You are a person of compassion, comfort and fairness, domestic responsibility, good judgement, and after all you can heal this world of love one step further. Your best match is 1, 6, 9 and good match is 4, 5.

No. 7 
 You have got the attraction to anyone out there, you are realistic, very confident, happy, such a talented individual with your education, music, arts, singing and most importantly acting too. You have real problems with bad temper! If you are a girl, you are popular with the subjects listed above. You give up things for your parents. I mean you value your family status a lot, you will be in the top rank when you reach a certain age. If you are a guy you are popular with girls, you are very talented too. Most of the number 7s face a lots of problems with their marriage life. Only a very few are happy. You have everything in your life but still always number 7 have sort of unfulfilness, such worries all their lifetime. It's probably the Lord given you all sort of over the standard humans talents and you are about to suffer in family life. So you need to get ready looking for a partner rather than waiting. If you don't, then you might end-up single. So take care with this issue ok. You are wonderful, friendly, artistic, and happy person. You are born to contribute lots to this world. You best match is 2 and good match is 1, 4.

No. 8 

You are a very strong personality. There's no one out there will understand you. You are very good at pointing your finger at the some thing and say "this is what". You are more likely to suffer from early ages. I mean property. If your times are not good you might lose either of your parent and end-up looking after your entire family. You often suffer all the way in life. The problems will not allow you to study further, but you will learn the life in a very practical way. You are the one who will fight for justice and may die in the war too. You are normally very reserved with handful of friends and most of the time live life lonely and always prepared to help each others. Well,  once you get married(which is often late) then your bad luck will go away a bit and you will become safe. You will face un-expected problems such as the error, government, poisonous animals, accidents. You are some one with great dicipline, persistence, courage, strength which will take you to success. You are a great part of family team. You are a fighter!Your best match is 1, 4, 8 and good match is 5.

No. 9 
You guys are the incompatibles peoples in the world. You are so strong, physically and mentally. You are often have big-aims. You will work hard and hard to get there. Normally, you suffer in the early age from family problems and generally you will have fighting life. But when you achieve what you have done, it's always a big task you have done. You are so much respected in the community. You are a person who can make a challenge and successfully finish the matter off. You are very naughty in your younger age, often beaten up by your parents and involve in fights and seems to have lots of injuries in your life time. But when you grow up you will become calm and macho type. Love is not an easy matter for you. You are good in engineering or banking jobs coz people always trust you. Your family life is very good, but will have worries over your children. Your such qualities are humanitarian, patient, very wise & compassionate. You are born to achieve targets and serve every one all equally without any prejudice. You are totally a role model to anybody in the world for a great inspiration. Your best match is 3, 5, 6, 9 and good match is 2.               

okeyyyy..da penat taip so aku kopi pasta ja la..hehe sorry okey....aku lupa aku tengok benda ni kat mana sebab mata aku pun da pening asyik tengok laptop ja..sob..sob...

korang tengok and baca ja..tapi jangan emosi pula tau sebab aku pun just sharing ja..macam aku cakap tadi tak semua betul macam personality korang...just for fun okey...kalau ada salah share aku minta maaf bebanyak ya...

korang nak tau aku number mana satu?err..frankly, im no. 1..10hb kot aku lahir...hihi

okey la okey..aku nak pergi makan dulu lepas tu solat...eh,silap!solat dulu baru pergi makan...jom semua...

selamat tenggahhari/petang semua...!:)

sekian..........(@___@)

Friday, February 21, 2014

PM & I

assalamualaikum...

haluuuu guys....Mong in da houseeeeee!!!ngeeee....

so,excited sangat ni nak habiskan cerita korea ni...PM & I atau pun nama panjangnya Prime Minister and I...dia punya heroin Yoona SNSD and hero dia Lee Beom Soo...so..so..so... cuteeeee!!hihihi








haaa...yang kat atas ni yang gentlemen ja posing dia ni watak jahat dalam cerita ni..mesti kamu tau kan...ya la..dalam drama tak kan lari la watak jahat..mesti ada ja...review la mana-mana drama/movie/filem/telemovie..semua ada watak jahat atau tak berapa jahat dia kan?tak pun watak jeles sangat-sangat...hihi

mesti kamu fikir kan "ya la...best la tengok korea...tengok nanti da mula kuliah, belajar lagi mendalam ntah-ntah publish entry semua berkaitan tensen..tensen...and tensen...."..memang betul!tepat sekali!wakakaka...

kamu tunggu la nanti eh..memang btul tu..hihi So, cerita ni atau drama ni berkaitan dengan PM dorang yang kawin dengan paparazi atau wartawan la...erm aku tak tau la nak cerita macam mana tapi banyak pengajaran juga la dari cerita/drama ni yang aku dapat...antaranya, even kita ni sibuk berkali-kali ganda pun anak-anak jangan di lupa..apa dia suka, dia minat apa, ada masalah ka tidak...semua ni perlu supaya orang tak ambik kesempatan nak pecah belahkan family korang....even sebagai kawan pun jangan lupa and jangan lalai...pengingatan kepada diri sendiri juga la ni...hukhukhuk...

tapi..tapi..tapi...aku ni nama ja peminat drama korea tapi berapa ciput ja aku tau namanya...wakakaka!aku tak fanatik tapi aku kenal muka...cuma nama pelakonnya aku kurangggggg sangat nak ambik peduli..yang aku tau cerita/drama tu best ja mau tengok...maafkan aku okeyyy peminat korea yang lain..aku akan cuba usahakan stalk nama-nama pelakon dia ni..mana yang aku memang tau nama aku bagitau juga..ngeee.,...

errrrr....aku nak sambung tengok lagi la..hihi baru episod 8 kot...tak lama lagi nak habis...nanti lepas ni nak singgah-singgah blog rakan-rakan seperjuangan lagi ni...wait for me okey....

annyeong...good bye...sekiannnn....(o.O)


Monday, February 17, 2014

Semester 6 Tahun 3

assalamualaikum....

yeaahhhh...apa kabar semua??sihat??alhamdulillah....aku sihat juga la..hihi

hari ni first day aku semester 6 tahun 3..so, maksudnya aku ada lagi 2 semester(tak termasuk semester ni) untuk menghabiskan degree aku...first day kuliah jumpa kawan-kawan memang riuh la kelas..tak pernah la kalau kami masuk kelas diam melainkan ada lecturer dekat depan tengah berceloteh ngan kitorang..wakakaka!

so, review la sikit kan...first kelas tadi advance taxation which the same lecturer yang masuk...one of my fav lecturer juga, Sir Andy...jangan memain dengan sir ni..dia member of ACCA okeyyyyy and very2 skema nak bagi markah..markah best on ur own effort...

untuk yang advance taxation aku memang enjoy kelas dia sebab aku memang minat tax...start dari PKK dulu masa diploma memang taxation one of my fav subjek selain account la...tapi jangan ingat taxation senang sebab ia akan mengelirukan bila tak study dari awal..taxation ni ikut keadaan bajet semasa...berkaitan income tax, capital allowance, gst, and semua tax la..haha

kelas kedua tadi adalah kelas Islamic finance accounting by Sir Rozaidy..yang ni aku agak blurrr sikit sebab mungkin juga berkaitan dengan faktor keadaan kelas yang agak sejuk...cuba kau bayangkan kau duduk dalam kelas yang sejuk..and then mata kau macam nak minta kena letak batang mancis..and then dengan suara lecturer yang sangat merdu memang conform la kau nak tidur kannnnn?jangan tipu!mengaku cepat!ngeh..ngeh...ngeh....

IFA pula aku tak berapa nak faham sebab tadi sir tu terang dengan keadaan aku yang tak ready!jujur okey...sebab subjek ni elektif...patutnya aku ambik E-audit tapi kisahnya jadual clash la pula dengan IFA ni..so aku kena pilih antara 2 la ni sebab aku tak nak ambik company secretary...tak suka!*sambil hentak-hentak kaki* 

senarai subjek aku semester ni ialah :
         1.  ADVANCE TAXATION
         2.  ACCOUNTING INFORMATION SYSTEM II
         3.  ACCOUNTING RESEARCH METHOD
         4.  STRATEGIC MANAGEMENT
         5.  COMPANY SECRETARY
         6.  E-AUDITING or ISLAMIC FINANCE OF ACCOUNTING

so, sekarang ni aku tak tau nak ambik E-Auditing atau IFA ni...kalau boleh aku nak dua2 ni...dua2 pun penting tau..huhuhu IFA sekarang laris...ramai nak guna ni...E-Auditing pun penting sebab kalau nak masuk audit field memang ada asas yang ni...aku tak tau nak pilih mana satu ni...nak advice korang la sapa yang tau...dalam dilema ni..sob..sob..sob....

sedih la kalau tak dapat ambik dua-dua ni..huhuhu...

help me plessss....................

Sunday, February 16, 2014

Lucky Giveaway by Tisya & FD

assalamualaikum...

haluuu semua....jom join "Lucky Giveaway by Tisya & FD"..:)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”





Klik banner untuk join.



Senarai hadiah :-

Beg laptop & dress by Yumida | Keychain handbag 3D by Batrisyia | Bookark 4Rabia by Iman Zakaria | Tudung by Karimah | Topup RM10 by Arrien | Topup RM10 x 3 by Waney | Printed Shawl by Adriana Azam | Topup RM5 by Darlina | Preloved Novel by FD | Topup RM5 x 5 by Shad | Topup RM5 x 2 by Iza Arina



Lucky Giveaway ditaja oleh Batrisyia, Fatin Diana, Yumida, Iman Zakaria, Karimah, Arrien, Waney, Adriana, Darlina, Shadira, dan Iza Arina.





Tamat 25 Februari 2014, 10 Malam.





Go-go-giveaway

assalamualaikum...

selamat tengahhari semua...ye la..da tengah hari kot walaupun ada lagi 10 minit nak jam12.00 tengahhari tapi advance la kan wish..hihi

jom join go-go giveaway kat sini..hadiah dia secret the mecret tau..jom join tau...aku pun join juga..bila lagi kan..hihi


Mahu giveaway mudah-mudah tapi nak hadiah standard ? jom join segmen nih !

*Follow A Gentleman To Be & Mr Arrogant sahaja . 

*Copy & paste code di sana , habis kerja !

Shafiq mencari 3 Pemenang Random

Tamat 27-02-14


Saturday, February 15, 2014

Lulus..teruskan pengajian..

assalamualakum...

hollaaaaa...yeahhh...entry berkata yang benar.!

semalam (14/2/2014) masa orang sibuk nak dating ka apa ka..atau tengah makan ka masak ka...aku tak kisah..sebabnya semalam aku dengan hati, jantung, buah pinggang and segala ginjal semua ber'dup dap dup dap....result keluar okeyyyyyy!dalam hati aku rasa macam nak nangis ja...serius aku cakap...i didnt do better for my final exam last semester...mana taknya main-main...memang lumrah seorang pelajar...wakakaka!

masa nak buka portal Ums amboi laju ja sebab aku ternampak kawan post dekat muka buku result keluar..and then aku pun try la buka web UMS..


masuk id..masuk password...masuk system...and then.................


aku semak la result...so...in de end...alhamdulillah...syukur sangat-sangat....aku tak expect result macam ni tapi aku bersyukur sangat...dalam masa main-main..belajar tak serius pun boleh dapat result macam ni...

next semester aku akan lebih struggle and lebih mengingatkan diri aku yang aku ada masa lagi 1 tahun 6 bulan untuk menghabiskan degree in accounting aku..sebenarnya aku tak sabar nak praktikal..sebab aku ni lebih suka praktikkan apa yang aku belajar dari duduk baca buku tapi satu benda pun aku tak faham...wakaka!

tak ramai kawan tanyakan result aku sebabnya bila aku tanya dorang balik dorang taknak bagitau...sedih la...sudahnya, result aku tak bagitau pun kat muka buku tu..aku tak post anything pun pasal result aku...jahat ka?aku tau aku jahat...tapi dorang pun jahat tak nak kongsi ngan aku...*sambil kesat hingus dan airmata yang meleleh*

tak pa la...aku janji aku akan tuntut hadiah daripada kakak aku!yeahhh...wakakaka..!patutnya janji belajar bagus-bagus...apa la kau ni Mong..tsk..tsk...

ya la..aku tak merapu da...okeyyyy...

bagi mengakhiri entry aku ni...lebiu guyysss....haaa....tu ja la..apa lagi??hihihi

maafkan saya...saya sedikit nakal....ngeeee....

sekiannnn....terima kasih cikgu....(~___~)

"Bloglist Istimewa untuk blogger baru"

assalamualaikum...

haluuu dunia ternet...haluuuu semuanya...hari ni jom kita bercerita pasal "bloglist istimewa untuk blogger baru"...

oraittt...frankly, im not a new blogger tapi da start berbelog since 2011 tapi tak aktif sangat la...i love to write tapi to be honest aku memang sangat-sangat malu nak beramah mesra sebab ya la belog aku ni bukan la unik pun..jauh lagi menarik..tapi i need to change juga kan..takkan selamanya aku jadi pemalu..*sangat* sebab tu blog aku tiada follower lagi...lagi la aku maluuuuu...*sigh*

so, aku ambik langkah kanan eh bukan tangan kanan to on my laptop and then menulis entry ini..waaaa...caya la kan...macam kak namee (nameeroslan.blogspot.com) cakap la juga...kalau tak usaha mana orang nak kenal ngan kita kan..so,aku ikut advice kak namee..hihihi..

even tho aku da lama tapi actually aku masih baru dalam "follower" ni sebab aku tak tau cara nak tambah follower macam mana..ya la..da nama pun Mong(blur) jadi semua pun jadi slow sikitttttt kan..sob..sob...maafkan diriku ini...huaaaaaa.....so, aku pergi la jengah beberapa blog yg tulis entry istimewa untuk blogger baru

aku akan start menulis lebih kepada maklumat dan tentang diriku ini...cewahhh...hihihi sebab utama aku buat entry ni sebab aku ada terjah and baca banyak blog..tetiba aku terbaca blog kak namee ni la dia tulis pasal untuk blogger baru..so, aku nak try la kan...kalau korang want to know me better pless do follow me..kalau korang follow me aku akan follow korang balik okey...*sambil kedip-kedip mata kat korang* jangan risau sebab aku rajin follow blog orang..hihihi

kat sini pun boleh baca entry ni: Hasfalini Hasnan : "Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru"

okey..ni syarat untuk blogger :
       
         1.  Blog anda mestilah mempunyai follower kurang daripada 300 orang :~~DONE!
         2.  Buat satu entry yang bertajuk "Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru" dan linkkan ke entry ini:~~DONE!
         3.  Tinggalkan Link entry yang telah siap anda di ruangan komen:~~DONE!
         4.  Tidak wajib untuk menjadi follower saya, namun saya berbesar hati jika ada yang sudi:~~DONE!
         5.  Tag 3 orang rakan seperjuangan anda:~~DONE!
         6.  Meminati dunia blogger dan tidak sombong:~~DONE!

Thursday, February 13, 2014

Upgrade your CIMB bank's account number

assalamualaikum....

haluuuu...selamat pagi..!eh,pagi lagi kan??kikikiki...

hari ni nak havoc pasal CIMB bank ni...haaa...yang CIMB bank tu la...yerrr..yang tu...yang warna merah tu ada sotong/octopus tuuuu....orang da lama tau...tapi aku baru nak havoc...malunyaaaaaa....*gaya gedik*..

tapi tak pa.......jom havoc....korang tau da kan CIMB bank??

ni haaa.....


hihihi...comei kan sotong ni.pandai senyum lagi..ala tomei..tomei....*cepuk sekali mengada nak manja..auchhh!*

CIMB tengah upgrade number akaun baru untuk client @ customer dorang iaitu kita ni ha....


so, dulu number akaun lama CIMB ada 14 digit kan, contohnya : 12345678910123... sekarang ni da upgrade kepada 10 digit sahaja..contoh : 1234567890...haaa...

kalau kamu mau tau number akaun CIMB baru ni...kamu pergi ja dengan senang hati on ternet..taip dekat web tu "www.cimbclicks.com.my" and then klik dekat my account tu cari "account number lookup"...


nampak tak kat atas ni?okey..kalau nampak teruskan usaha untuk menjejak kasihkan number akaun CIMB kamu yang baru...dalam ni dia akan minta number akaun lama..lepas masukkan number akaun lama kamu klik search....and tadaaaaaa.....korang akan dapat number akaun baru korang...aku da try da....da dapat...korang nak number akaun aku??tak yah la...wakakaka!

tahniah kepada yang mencuba....teruskan usaha....

sekian laporan Misz Mong pada pagi yang indah dan sejuk ini...*hujan memang la sejuk...wakaka!.*

wassalam...

Tuesday, February 11, 2014

Password/kata laluan

assalamualaikum

hey guys....im not in mood now...i forget my tonton's password!maigosshhh....da try email tonton tapi tiada respon pun..bukan saja password aku lupa..username pun aku lupa!da kenapa kau ni Mong???

macam mana la tak lupa..punya la banyak password nak kena ingat..password atm,blog,email,FB.twitter,wechat,whatapp,ig dan lain-lain lagi!kalau nak tulis dekat buku memang bahaya sangat-sangat la nanti kang orang copet buku tu tak ka free-free ja orang dapat password kita semua...maigossshhhh...

help me plissss...how to know my username n password for tonton??huhu

sedihhhhh...sob...sob...sob...

babai....(~___~)

Monday, February 10, 2014

Positive thinking

assalamualaikum

selamat tengah malam semua..jam da pun menunjukkan pukul 12.17 a.m and im still awake...maigosshhh...kisahnya sebab petang tadi aku tido.!memang padanlah la tak dapat tido kan...nanti nak masuk semester baru kena ubah habbit ni..nanti besok kelas pagi tak dapat bangun pagi masak kau kena kunci kat luar!:P

tak pa la..sebelum aku cuba menidurkan diri aku ni aku nak publish la satu atau dua entry(padahal nak publish satu ja..poyo ja kau ni Mong)...

entry ni pasal positive thinking yang sepatutnya kena ada dengan semua orang...positive thinking ni bagus tau sebab kalau kita da asyik nak fikir negative ja bila masanya kita mau maju kan??yeahhh!!hidup belog!eh..tetiba pula kan...wakakaka...!

okey la okey...macam ni...aku rasa semua orang tau kan sekarang sangat-sangat banyak isu-isu sensetif yang menular...antaranya yang paling popular adalah isu kalimah "Allah", politik dan lain-lain..tapi aku tak rasa mau cerita pasal ni..tapi aku mau cerita pasal sifat perkauman dan ke-negeri-an antara kita semua ni...

bagi aku semua negeri sama saja sebab ia mencerminkan wajah sesebuah negara...ehem,.aku cerita pasal Malaysia okey..even tho aku sangat-sangat tak suka isu politik tapi at least aku ada semangat 1 Malaysia...aku asal dari Borneo(Sabah)..setakat yang aku tau sekarang ni ramai sangat yang macam nak boikot Borneo..why??kenapa tak boleh bersatu?kalau asyik nak menuding jari anatara orang sampai bila masalah ni takkan selesai..and sikap toleransi ni perlu ada dengan semua orang...Sabah & Sarawak adalah sebahagian daripada Tanah Melayu yang membentuk Malaysia...before ni Malaysia aman makmur ja tiada pertelingkahan..why mesti sekarang kita nak berpecah belah?aku tak memihak pada siapa-siapa even aku anak jati Borneo..sebab kita kena lihat dari sudut positif..jangan biarkan orang pengaruh fikiran kita supaya saling membenci antara satu sama lain...apa yang kita dapat dengan saling membenci, memaki antara satu sama lain??tiada!nothing!kita tak dapat apa-apa melainkan hanya dosa!tapi syaitan yang berbisik supaya kita berpecah belah akan melonjak gembira sekiranya kita saling berperang, bermusuh sesama kita...

tolong la rakyat semua...kita ni serumpum buat cara serumpum okey...kita tak dapat intan permata berlian diamond semua tu dengan melancarkan perang permusuhan ka apa ka...dengan memecah-belahkan rakyat semua kamu akan jadi kaya di dunia atau di akhirat ka?kamu ingat orang akan bertepuk tangan?jangan la macam ni...bila lihat keadaan sekarang aku rela masa diputarkan kembali waktu aku masih kecil...masa tu Malaysia aman damai makmur..tiada pergaduhan..tiada demonstrasi..tiada isu besar yang boleh memecah-belahkan hubungan silaturahim sesama rakyat...sedih...itu la perasaan aku sekarang...aku sayang Malaysia..sebab aku hidup di Malaysia..aman...

kalau anda sayang Malaysia..bersatu padu la..jangan terpengaruh dengan politik, anasir-anasir jahat yang boleh menghancurkan Malaysia satu masa nanti..pada masa itu menyesal pun tiada guna lagi...bertolak ansur la...jadikan pegangan agama masing-masing sebagai panduan...sentiasa la fikir positif di sebalik negative...kerana positif selalu akan menolong negative...

i really hope for peaceful life....hanya sekadar pendapat dan renungan bersama...tak suka abaikan..suka renungkan kembali....

that's all for tonight...i will merapu again for tommorow..or mayb this morning?

thanks a lot....sekiannn...

xoxo...:D

Friday, February 7, 2014

My Friend's Wedding

Assalamualaikum...

haluuuuu...hai belog....hehehe

naa kannnn...kalau ada line ada ja mau publish kann....sharing is caring la katakan..hihihi..

kali ni aku mau la mengada mau post gambar wedding kawan-kawan aku..tapi biasa la kalau tiada kawan yang gila kamera ikut memang gambar pun ciput ja...okeyy fine..memang betul...sob..sob...

first wedding kawan aku yang aku datang ialah H&A's wedding!!yeahhh...jap eh selongkar hardisk jap cari gambar dorang ni..maklum la..throwback punya cerita...sedihhhh...(~___~)

tadaaaaa!!!





aku lupa la tarikh kawin dorang ni...huhu im sorryyy....(~___~)

tapi....cute kannn??sepadan sangat-sangat..and u know what?dorang ni da dapat first baby tau..nama dia Danish tak silap aku la....baby boy...sebenarnya kami taklah rapat sangat tapi dia ni kawan satu kelas masa aku dekat PKK dlu...and as fren aku datang la wedding dia...even tak rapat tapi dia kawan okeyyy...sudah...sudah..sudah...kita doa dorang hidup bahagia hingga akhir hayat okey...peace....(y)

ada lagi ni kawan aku kawin yang aku attend...jap eh...


kat atas ni gambar wedding bff aku, Angelica&Kenny...kami ada 4 orang tapi dalam gambar ni ada 3 orang ja...aku, mimi(baju merah seluar biru), pey(tiada dalam gambar) and yang wedding ni may....masa ni pey terpaksa balik awal sebab hujan lebat taku terperangkap dekat banjir..huhuhu yang lain-lain ni kawan kami juga masa dip akaun dekat PKK..yang baju biru tu nama dia ratna and dia baru ja deliever a cute, comel and chubby baby boy!waaaa...ramai da kawan aku jadi mamy kan..hehehe eh,lupa pula..hihi wedding ni 17 Nov 2013...(0.o)

ada sorang lagi wedding kawan aku...yang wedding c ratna ni la tapi aku tak tau la aku letak mana folder dia..aku da cari da bongkar segala file dalam hardisk dalam laptop tapi aku tak jumpa la pula...alahai..huhu

tapi...actually aku ni paling la malas sangat nak attend wedding sebab aku akan teringat kisah lama...cececehhhh...plesback nampak..wakakaka!

lepas ni aku tak tau siapa lagi yang nak melangsungkan perkahwinan...aku hanya menunggu kad jemputan ja la ni..hehe tapi tak pa..lepas ni aku akan merajinkan diri aku untuk attend wedding kamu a..just give wedding card ja okey..

okeyy..sudah la cakap pasal wedding kawan-kawan..hehe tapi tu ja la aku mau mengada mau mengarut ni..wakaka!

oraittt uolllsss....see u sooon...(0.o)

Thursday, February 6, 2014

Pilih canon ke Hp?

assalamualaikum

moh kita ghoryak pasal printer....*adeh hancur bahasa...maafkan saya...*

malam ni aku terasa mau bercerita pasal printer la pula...sebabnya,sepanjang aku study (PKK-'08-10, UMS-'11-present) aku da beli 2 biji printer!amazing la aku ni guna printer kannnn....printer first aku beli masa dekat PKK..masa ni aku pilih Canon pixma..model aku tak ingat...yang aku ingat warna putih/kelabu myb..alala...macam biasa la...aku ni kan entah tahap ke berapa da pelupa ya amat...tapi..tapi..tapi...aku akan ingat kalau aku ada tulis dekat memo okeyyy..hihihihi kejap eh nak minta tolong En Google kejap,...

stay tuned................

yes jumpa!


ha!ni la laptop eh bukan..ni printer aku yang first....ada scanner..okey tak payah describe...orang pun tau function dia ni kan...*sambil kedip-kedip mata kat korang*

printer ni canon pixma mp140...rosak dia aku pun tak tau...tapi aku rasa myb pasal catriage la kot sebab masa tu aku pakai ink luar...and myb la catriage ink luar tu rosak sebab aku terlalu excited mau print semua benda ka ataupun rosak sebab masa cuti sem aku langsung tak sentuh,tak guna and tak belai-belai printer ni..last sekali aku bagi dekat adik ipar tak jadi aku sebab dia cakap dia nak betulkan..huhuhu

so,lepas tu masa masuk UMS pula aku tak nak la konon beli printer..nak minta tolong orang printkan ja paper assignment aku..tapi in de end aku kena juga guna printer sebab senior merangkap ex-roomate aku da abis degree so dia tak nak la beratkan kapal terbang tu dengan printer dia tu..dia bagi kat aku guna alasan tu la...kurang asam juga la aku rasa nak guna printer tapi tak pa sebab aku pun kesian juga lagipun sayang kan nak buang printer tu..huhu..kejap...aku cari gambar printer tu okey...lupaaaa....hehe

tadaaaaa.....!!

Canon MG2220


cantik tak??*eleh mengada ja tanya Mong ni*...
tapi ku sangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari...printer tu rosak juga..*memang panas tangan Mong ni pegang asset*

*sigh*...ermmm aku tak tau la kenapa..tapi aku rasa masalah catriage juga la ni..adui...asyik masalah yang sama la kan..aku pun tak tau la...semester depan aku rasa-rasa macam mau guna HP la pula..okey ka tu??tanya diri sendiri ja la ni...huhu

Hp ka Canon...Canon ka Hp???nak explore Hp lagi ni...nak guna ternet and customer service...kalau terus-terus dengar cakap customer service ja memang senang kena tipu la...huhu kena tanya mereka yang berpengalaman juga okeyyyy....

kalau ada pilihan yang lagi bagus pun okeyy juga...plis kontek me kalau ada yang pasti yang lagi bagus oraittt babe??

okey la...nak bercerita pasal ni ja..poyo ja kan??wakakaka!!

tiangkayu semua....sekiann....

Connection error

assalamualaikum

yeahhh..akhirnya dapat juga online..huaaaaa.... selama beberapa minggu ni aku sangat-sangat la rindukan connection ternet ni...boleh tahan la nak pergi TM nak report itu ini tapi actionnya tiada...can u beliv dat??maigosshhhh....
connection la ni kot..aku pun tak berapa nak faham..saja pinjam gambar jap dr En Google..:P

tapi tak pa...sekarang line da okeyy da jadi boleh la mau merapu lebih-lebih...hikhikhik...

ada ka juga yang rindu aku ni??tiada??ada kan la..sedih ni...sob..sob...*tarik hingus sambil lap airmata cengeng*

sebenarnya cita dia macam ni....deng...deng...deng....
pada 15/1 hari tu kan aku da start cuti semester...ingat nak balik 14/1 tapi da abang aku kena kursus so terpaksa la balik 15/1...okeyy..nak di jadikan cerita...kami sampai rumah da and aku ni excited la nak online sebab da segar da minda kan baru lepas final exam...hihihi tapi...tapi...tapi...sampai ja rumah connection error..aku pun uwaaaaa!!sedihhhhh...myb juga la sebab pokok tumbang ka apa ka sebab masa tu kan cuaca memang tak baik and then banjir lagi...okeyy yang cerita banjir ni nanti aku cerita lebih-lebih sebab kisah dia panjanggggggg sangat...panjang la sangat...saja buat suspen kononnya la...wakakaka!sudah..sudah...sudah...berbalik kepada cerita connection error ni...kami tunggu dekat seminggu masih tiada ternet...so, abang aku pergi la naik opis TM...so lepas gaduh bertumbuk masih juga tiada ternet...eh,bukan gaduh...just lapor ja..nanti tak pasal-pasal kena tarik telinga pusing 360 darjah...ambik kau...!wakakaka...lepas tu aku pula yang datang report...kononnya nak marah-marah la..tapi tak juga marah...fuhhhh..poyo sangat...langsi nak marah tapi bila sampai diam....apa la kau ni Mong!huh!okey bila da lapor masih juga tak okey..last sekali abang aku datang lagi kat TM...last ni okey sikit jawapan dorang "kabel tak tarik lagi"..okey kan bagus kalau dari awal dorang mengaku macam ni..tak lah orang pepenat ja datang kannnnn.....in de end...sekarang ternet da dapat da...Thank to TM even lambat....huhuhu
hidup TM!hidup TM!hidup TM!

cehhhh...poyo la kau ni Mong..before ni melulu ja marahkan TM sebab lambat buat maintenance...wakaka!okey...im sory...hehe

begitu la cerita sebenarnya....huaaaaa...lama tau tunggu ternet ni....bila da ada aku pula yang nebes sebab result selalu keluar seminggu sebelum semester baru nak start...kitorang start masuk semester baru 17/2...sekarang da berapa haribulan kan...takut...takut...takut....sob..sob..sob...

okey sekarang ni aku nak terjah blog orang,youtube, movie korea baru nak tengok apa yang menarik dan yang baru....hehe...rindu ngan ternet la katakan...wakaka!

oraitt babe...miss u much more....

nanti aku merapu lagi okey....

sekian....makaseh membaca...ehem...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...