Tuesday, February 25, 2014

Bakal Jenazah

assalamualaikum...

selamat petang semua...yeahhh...da petang da..nasib kelas pun habis awal so ada masa la nak merapu dekat sini...tapi yang ni bukan merapu tapi nak share dengan korang...

pada hari ahad lepas (23/2/2014) malam dalam jam8(malam) lebih-lebih macam tu, kawan baik kepada rakan sekelas aku excident and telah meninggal dunia di tempat kejadian..actually, lelaki meninggal dekat Hosp Queen Elizebeth but yang girl meninggal di tempat kejadian..yes..that guy and girl tu couple and dorang sama-sama semester akhir semester ni...if uolllss ada read news paper whether online atau paper la..ada berita pasal excident ni..teruk juga la...kalau korang tiada baca boleh baca dekat sini >> "two university students killed as car rammed by express bus" atau dekat Metro ni "Maut buat pusingan U".

masa dengar berita ni memang terkejut sangat-sangat..walaupun tak kenal tapi aku selalu nampak dia dekat foyer sekolah aku..okey soryy...kat UMS kami panggil fakulti as sekolah and coming soon "sekolah" akan bertukar kepada "fakulti" tapi tak tau la bila kan..so kembali kepada cerita tadi...arwah yang lelaki ni pandai orangnya..lecture selalu puji and dia memang baik..yang arwah girl aku tak kenal sangat sebab jarang ternampak juga..

banyak version of story yang aku dengar berkaitan excident ni tapi yang tau cerita sebenar hanya mereka yang berada di tempat kejadian..tapi yang aku tau arwah buat pusingan u sebab nak pergi main futsal and dekat-dekat dengan hostel aku ni memang ada gelanggang futsal..bila fikir balik aku jadi trauma mau bawa kereta/moto..aku jadi takut, and bergegar..aku takut bawa penumpang...even aku baru ada lesen moto tapi aku tak boleh mengambil risiko bawa pembonceng and aku belum ada moto tapi ada niat mau beli skuter tapi bila jadi macam ni terus aku tak berani..seriuss...

tapi....bila fikir sedalam-dalamnya kita ni semua bakal jenazah yang kita tak tau pun bila nyawa kita akan di ambil..bila, bagaimana, di mana...semua ni kita tak tau..yang kita perlu ambil tau ialah kita kena sentiasa mencari ilmu..menambah amalan..ajal maut semua di tangan Allah s.w.t..Kalau DIA cakap hari ni hari terakhir kita maka hari ni la..

aku setiap hari ingatkan diri aku yang aku akan mati bila-bila masa saja and aku tau aku belum cukup amalan pun..aku kena sentiasa mengingatkan diri aku supaya aku tak buat dosa, buat silap...bila tengok keadaan dunia sekarang ni sorang demi sorang manusia di tarik nyawanya dan aku menjadi sedih sebab aku berfikir "hari ni hari terakhir dia..mungkin besok lusa aku pula yang akan menyusul.siapa tau..."

sama-sama la kita saling mengingati antara satu sama lain...okey semua?jangan la sedih-sedih...aku mohon korang doakan kedua-dua arwah agar ditempatkan di golongan orang-orang yang beriman...thanks semua...jom sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah.....

6 comments :

  1. salam takziah utk keluarga arwah.. kite memang bakal jenazah..itu tak leh dinafikan.. :)

    ReplyDelete
  2. @Anizz Annisa
    btul 2 anis...kita hidup d dunia ni pun smentara ja kan...huhu

    ReplyDelete
  3. kdg2 berita sebegini umpama 'jam loceng' utk mengejutkan kta yg slalu leka dgn dunia sementara..
    http://sihatrampingtk.blogspot.com/2014/02/hilang-motivasi.html

    ReplyDelete
  4. @fiqah
    yup...sebab kadang kala kita lupa yang kita selalu alpa n senang d dunia..huhu

    ReplyDelete
  5. Alfatihah. Ajal maut sume tangan Allah. moga pengakhiran hidup kita dalam keadaan beriman.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...