Monday, February 17, 2014

Semester 6 Tahun 3

assalamualaikum....

yeaahhhh...apa kabar semua??sihat??alhamdulillah....aku sihat juga la..hihi

hari ni first day aku semester 6 tahun 3..so, maksudnya aku ada lagi 2 semester(tak termasuk semester ni) untuk menghabiskan degree aku...first day kuliah jumpa kawan-kawan memang riuh la kelas..tak pernah la kalau kami masuk kelas diam melainkan ada lecturer dekat depan tengah berceloteh ngan kitorang..wakakaka!

so, review la sikit kan...first kelas tadi advance taxation which the same lecturer yang masuk...one of my fav lecturer juga, Sir Andy...jangan memain dengan sir ni..dia member of ACCA okeyyyyy and very2 skema nak bagi markah..markah best on ur own effort...

untuk yang advance taxation aku memang enjoy kelas dia sebab aku memang minat tax...start dari PKK dulu masa diploma memang taxation one of my fav subjek selain account la...tapi jangan ingat taxation senang sebab ia akan mengelirukan bila tak study dari awal..taxation ni ikut keadaan bajet semasa...berkaitan income tax, capital allowance, gst, and semua tax la..haha

kelas kedua tadi adalah kelas Islamic finance accounting by Sir Rozaidy..yang ni aku agak blurrr sikit sebab mungkin juga berkaitan dengan faktor keadaan kelas yang agak sejuk...cuba kau bayangkan kau duduk dalam kelas yang sejuk..and then mata kau macam nak minta kena letak batang mancis..and then dengan suara lecturer yang sangat merdu memang conform la kau nak tidur kannnnn?jangan tipu!mengaku cepat!ngeh..ngeh...ngeh....

IFA pula aku tak berapa nak faham sebab tadi sir tu terang dengan keadaan aku yang tak ready!jujur okey...sebab subjek ni elektif...patutnya aku ambik E-audit tapi kisahnya jadual clash la pula dengan IFA ni..so aku kena pilih antara 2 la ni sebab aku tak nak ambik company secretary...tak suka!*sambil hentak-hentak kaki* 

senarai subjek aku semester ni ialah :
         1.  ADVANCE TAXATION
         2.  ACCOUNTING INFORMATION SYSTEM II
         3.  ACCOUNTING RESEARCH METHOD
         4.  STRATEGIC MANAGEMENT
         5.  COMPANY SECRETARY
         6.  E-AUDITING or ISLAMIC FINANCE OF ACCOUNTING

so, sekarang ni aku tak tau nak ambik E-Auditing atau IFA ni...kalau boleh aku nak dua2 ni...dua2 pun penting tau..huhuhu IFA sekarang laris...ramai nak guna ni...E-Auditing pun penting sebab kalau nak masuk audit field memang ada asas yang ni...aku tak tau nak pilih mana satu ni...nak advice korang la sapa yang tau...dalam dilema ni..sob..sob..sob....

sedih la kalau tak dapat ambik dua-dua ni..huhuhu...

help me plessss....................

8 comments :

  1. ambik la IFA.. hehhe..dpt tambah ilmu dl finance in islamic.. anis nie diploma je pon.. nk smbung dgree ntah bile dpt..huhu..chaiyok2.. :)

    ReplyDelete
  2. mcm tu kiranya anizz...berat kepada IFA sebenarnya ni..ada kawan anizz yang ambik IFA ka?tak pa anizz...banyak masa lagi ni boleh sambung lagi...:)

    ReplyDelete
  3. Happy Blogging :)

    Dh follow blog awk :) mohon follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. taufiq:thanks...i will...apy blogging too...hehe have a nice day!:)

    ReplyDelete
  5. All the best in your study yeah! Mula2 semester memang rasa excited kan..

    ReplyDelete
  6. yup...memang excited..ptengahan nanti mula stress...akhir nanti semua nak kejar due date of submission..hahaha tq!jemput la follow...saya da follow teena... :)

    ReplyDelete
  7. hehe.. xde kwan pon ambik IFA tu..juz anis minat je sis..hehe.. chaiyok2.. :) seronok tgk org further stdy nie.. :)

    ReplyDelete
  8. tq anis...mggu ni ja mong free..mula mggu depan da start bz..tu yang nak online and tgk movie ja..hihi tapi kalau tak kuat mental further stdy memang tak blh juga anis..mong ni pun sebenarnya just ikut ckp family...hati lebih kepada nak keja da...tapi tak pa..ada lagi 3 sem masuk sem ni nak abis...wish me ya...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...