Tuesday, March 18, 2014

Jual Ikan

assalamualaikum...

haaaa....korang buat apa tuuuu??hihihi...

aku?aku baru balik dari DC...tau DC tu apa?Dewan Cancelor kat Ums tu ha...kenapa aku ada kat sana?sebab TYT Sabah konvo..dia grade da tau dapat pangkat doktor lagi...baru tu dalam bidang law pula tu...aku respect la TYT ni sebab dia tak pernah berhenti mencari ilmu..yang ni nanti aku buat entry dia eh...aku banyak hutang entry la..aku janji nak buat tapi aku buat entry lain...adedehhh....(~___~)

tapi ni aku mau bercerita dulu pasal jual ikan ni atau dalam bahasa Jerman dia "selfish"...naaaa siapa yang terasa ni?ada ka?opsss....sorrryyyy...jual ikan..!.jual ikan....!



jom la dengar cerita aku ni..tsk...okey...aku just mau bagi pandangan aku la kan..kalau kamu tak suka just ignore ja la...tak payah ada heart feeling okey....aku cakap benda ni sebab sangat ramai yang macam ni...suka jual ikan sampai ada yang tak peduli ayam sudah...huk..huk..

seriously, sekarang ni memang kebanyakan mereka-mereka di luar sana jadi pentingkan diri...oh ya...selfish a.k.a jual ikan ni adalah pentingkan diri...just in case ada yang tak faham aku merepek kan..hihi...benda ni memang agak tidak sihat dan akan membawa penyakit hati..hati akan menjadi sakit dan ada yang menjadi luka...

macam kat atas ni..tapi macam melampau pula kan hati tu terpecah/terluka sampai macam ni?errr....

hmmm...aku rasa benda ni kena buang jauh-jauh sebab bukan semua orang suka perangai selfish macam ni...orang tambah meluat lagi ada lah kan??bagi aku kan aku memang sangat-sangat meluat..bukan apa...tak mau tolak ansur,...hanya fikir kesenangan diri..adil ka macam tu?bak kata lecturer aku "anda kejam dan tidak adil sesama manusia/makhluk"..waaaaa.....pedas kan ayat dia??

ada masa dan keadaan yang boleh dibenarkan untuk jadi selfish...tak semuanya tak boleh kan tapi mesti logik keadaannya...jangan memandai ja mau jadi selfish okey...aku tak ajar tauuuuu...hihihi


silence breaks ur heart...bila kita selfish, kawan kita terasa and dia diam ja apa yang korang expect?korang expect dia setuju 100% dengan korang atau tak??bagi mereka yang mementingkan diri memang mereka akan expect macam tu...tapi bagi mereka yang jumpa orang yang mementingkan diri sendiri memang bukan 100% dia setuju...dia setuju sebab terasa and terpaksa ada la...perkara ni selalu terjadi pada aku...bila ada orang mementingkan diri aku bantah tapi tiada orang yang backup/support aku...so,in da end aku terpaksa setuju dengan pandangan/keputusan mereka..aku macam tiada peluang mau tegaskan pendapat aku...

so,aku minta la pendapat korang macam mana nak menhadapi orang-orang yang suka sangat jual ikan ni...tak pun korang ada pengalaman macam aku ni kan...tapi mesti ada punya la yang terkena orang selfish macam ni..

da selalu terjadi tapi baru nak tanya pendapat...my bad la kan..sob..sob...sekarang tengah minta pendapat En. Google..mana tau dia boleh tolong..ngeee....

okey la korang...nak stop dlu...korang tolong mong tau...makaseh in advance... :)


p/s : semua gambar di atas hanyalah gambar hiasan semata-mata....



4 comments :

  1. saya pernah kenal orang yang bila bercakap tak fikir tentang perasaan orang lain, mungkin mereka saja nak melawak tapi kita nak melawak pun kena ada cara jugak, melawak tapi pada masa yang sama mengutuk orang lain tak best la.buat sakit hati ja. ni pun boleh dikira jual ikan jugak

    ReplyDelete
  2. @siGadis Purple
    kan?tp yg mong jumpa ni mmg jenis yg suka sngt jual ikan smpai tak nak tolerate ngan org lain...sakit hati and terasa ngan drg tp drg tak pernah nak faham... :(

    ReplyDelete
  3. anis ade ramai kawan bau2 ikan..hahah.. sabar2.. kite rilex je.. jgn ikot bau2 ikan dyeowg sudah la..huhu..peacee.. ^__^

    ReplyDelete
  4. @Anizz Annisa
    tak larat nak ikut drg tu anis...buat penat ja.hidup tak happy pun...haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...