Saturday, April 19, 2014

Mentality seorang insan yang bergelar manusia

assalamualaikum

aku kembali setelah beberapa hari/minggu aku mendiamkan diri..bukan mendiamkan diri la cumanya aku tengah bizi menyiapkan kerja sekolah...huaaaaaa!skema siot...wakakakka!

jom kita sembang-sembang milo dalam masa 10 minit gitu...ahaks!

ni aku mau cerita la sikit tentang mentaliti sesetengah orang kita ni...ada beberapa situasi yang boleh kita lihat sebagai cermin kepada diri kita..waaa...ayat kau ni...boleh tak pendekkan cerita ja??cakap 10minit ja kan..tsk...

nak dipendekkan cerita....deng...deng...deng....

situasi 1#
kemalangan jalan raya yang majoritinya antara moto dengan kereta..tak kira la kereta kebal ka..kereta api ka...yang penting kereta...dalam situasi ni akan ada pengkritik/pengomen yang positif dan akan ada yang negatif...

positif : "da takdir semua ni berlaku..redha ja la..tak yah nak kritik itu ini and bla..bla..bla..."
negatif : "hoi!mata letak mana ha?!tu la tau nak laju ja..mau cepat sampai..signal tak bagi...pegang hp macam hp tu lagi penting dr nyawa kau...lain kali kalau tak nak susahkan orang tak yah bawak kereta/moto and bla..bla..bla...."

serius la aku cakap benda ni terjadi...kau p la tengok kat muka buku sekarang ni...semua pengomen berjaya tu terpelajar pula tu..kerja tinggi-tinggi..tapi ada masalah mental sikit...apa salahnya kita doakan yang bagus-bagus ja...mungkin hari ni hari dia...esok lusa kita tak tau tetiba hari kita pula?tak ka "antara garisan" jadinya?

situasi 2#
bila semua kejadian buruk yang menimpa seseorang itu dipolitikan..ha!yang ini memang sangat-sangat hangat diperkatakan sekarang..

1 : "ni semua parti bla..bla.. yang buat..dorang nak hancurkan kita..dorang sengaja buat huru hara macam ni supaya dorang boleh tutup salah dorang..bla..bla..bla.."
2 : "si polan ni yang salah..dia hasut orang buat macam ni..."
3 : "eleh...ni mesti nak rasuh rakyat ni kan?semua ni pasal politik la..aku tau la..."

sekarang ni tengok la..nak masuk tandas kena bayar pun boleh dipolitikan tau..dulu kita main masuk ja la tandas kan tak yah bayar..sekarang ni semua bayar...ni la yang orang nak hujah juga...anything yang berlaku nak kaitkan dengan politik..da tiada kerja ka??tsk...tsk...

situasi 3#
bila orang pakai selekeh dikatanya miskin, tak mampu nak beli itu ini, malu nak jalan dengan orang macam ni....

1 : "laaaaa...encik/cik/puan/tuan kalau tak mampu tak yah masuk kedai ni..sini barang mahal-mahal...."
2 : "da tau pakai selekeh masuk kedai mahal ni wat pa?tak da akal ka?"
3 : "ee..kau tengok orang tu da la pakai selekeh ada hati nak ngurat aku...bla..bla..bla..."
4 : "kenapa kau pakai selekeh ni??malu aku nak jalan dengan kau la..ish...jatuh standard tau tak?"

apa yang salahnya pakai selekeh macam tu sampai korang nak think negatif sangat ni?mampu sangat ka juga kamu?sepatutnya kita berfikir yang baik-baik..ni tak..tau nak judge orang ja dari luaran...dibuatnya orang yang pakai selekeh tu CEO company besar?haaaaa....tak sepatutnya kita judge orang dari luaran tau...kita kena tengok dalaman dia..eh,hati dia..takkan nak show off yang kita ni kaya raya...lagi mampu dari orang lain?oh no!aku tak setuju dengan cara pemikiran kolot macam ni...

aku sebagai seorang yang terpelajar aku boleh berfikir mana yang baik mana yang tak baik..bila nak mengkritik/mengomen/memaki hamun orang lain kita kena tengok diri kita sendiri dulu..kita da cukup sempurna ka sampai nak kritik orang sampai macam tu?kalau tengok dekat muka buku memang lagi banyak ayat power yang dorang taip...memang keyboard warrior sangat..wakakakakaka!

tapi aku tak kan kritik atau terus-terus percaya dengan seseuatu yang aku tengok dari luaran saja...kena analisis internal dia juga...and paling penting bukti...kalau ada bukti, kau nak berhujah pun ya silakan..sebab mulut dan jari tangan kita ni kalau mau bahaskan sesuatu mesti ada bukti...and then kita kena kawal perasaan,hati dan akal kita agar jangan cepat judge orang...apa yang berlaku mesti ada hikmahnya...

hanya kita yang boleh kawal hati, mulut dan jari tangan kita ni untuk berkata-kata..ingat!kerana nila setitik rosak susu sebelanga dan kerana mulut badan binasa...ada maksudkan?renung-renungkan dan selamat beramal...

err maafkan aku kalau ada benda yang aku taip salah...correct me if im wrong...maklumlah da jam12.30 a.m...wakakaka!

okey la...regangkan jari-jari...sedia ucap selamat malam...(@___@)

thanks sudi jenguk blog Misz Mong....sekian....(~___~)

4 comments :

  1. saya sokong, sikap berpuak melampau sangat dalam politik negara kita..yup,kita tak boleh judge org dari luaran contohnya bila kita tanya seseorang dia kerja mana, dia jawab kerja kat kilang kita terus pikir dia operator je, mengaji tak tinggi..mana nak tau ntah-ntah dia pengurus kilang..hahaha

    ReplyDelete
  2. @siGadis Purple
    yup sebab tu rasa mcm nak deactivate ja akaun fb sana..tlalu banyak berita yang dipolitikkan...tu la pasal kan...entah2 dia owner kilang tu kita tak tau..selalunya org yang humble yang mcm ni...hihihi

    ReplyDelete
  3. kebanyakan org malaysia mengalami masalah mental sebab asal kemalangan sikit, buruk2kan parti atau org2 berkaitan..kasihan kan org pemikiran macam tu..haishh.. kdg2 nampak berita eksiden, malas nak tengok komen2 yg ade..huhuhu

    ReplyDelete
  4. @Anizz Annisa
    kan sis?ermm kadang-kadang rasa sedih juga tgk orang-orang yang macam ni..tau nak kondem orang ja tapi tak sedar akan diri tu mcm mana kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...