Monday, May 26, 2014

#throwback My Born Day

assalamualaikum....

hi....ari ni aku mau pot pet sikit pasal born day aku aaaa....pada 10 Mei 1989 aku dilahirkan ke dunia ni di Hospital Kota Belud, Sabah..so, basically aku anak Sabahan okey...hehe...kira-kira da 25 tahun aku berada di dunia ini...waaaa!kau da tua Mong????ayat tak boleh blah...wakakaka!and yaa...aku da berumur 25 tahun......................................


yeaahhhhhh!happy befday Mong!!!!

selama 25 tahun ni macam-macam yang terjadi dalam hidup aku...and sebelum aku masuk U ni aku tak pernah sambut befday...just kena belanja makan ja..sedih ka?sedih kannnnn...sob..sob...

tapi aku tak kisah..sebab aku bersyukur sangat kepada Allah S.W.T. kerana aku masih diberi kesempatan untuk meneruskan perjuangan untuk hidup d dunia ni untuk menambah ilmu d dada sebagai bekalan kita di akhirat sana...

Befday ke 25 tahun ni sama seperti tahun-tahun lepas agak malap dan tidak happy seperti sebelumnya...sebab adalah masalah kelab sikit yang telah menganggu emosi aku...hohoho...

tapi kawan-kawan aku yang masih ingin berada di sisi aku dengan bahagianya menyambut befday aku seminggu selepas 10 Mei...iaitu pada 16 Mei dekat SR a.k.a Secret Recipe...yeahhhh...dapat makan kek...hihi...



ni tahun ni...tahun lepas pula dekat tempat yang sama tapi tempat duduk yang berbeza...wakaka!ada rasa lapar ka bila nampak kek ni??hihi sengaja ja ni aku bg gambar kek supaya korang lapar...ngeeeee....sebenarnya, aku pun lapar bila tgk kek ni balik.....huaaaaaa!sila la mengira lilin itu..tapi jangan jumlahkan okey...atas lain jumlah..bawah lain jumlah..okey....sob.sob..sob...

maaflah sebab gambar aku semua dekat hp kawan-kawan aku so aku sangat-sangat lambat mau ambil...terpaksa tunggu beberapa bulan kot baru dapat..hahaha

okey ni ada gambar yang perasan kiut lg..yang ni before kami serbu SR and tengah tunggu makcik Sherina..main ambik gambar ja yang penting orang action!.ngeeee...



setelah beberapa minit kemudian...makcik ni muncul....okey...selfie lagi...!ngeeee


dekat bawah ni masa serbu SR...makanan depan mata tapi kena ambik gambar dulu...punya la perut pun nyanyi lagu rockkkk...ooomaigosh....ketara sangat pelahap!


ni masa dekat pantai ODEC...and monopod aku yang paling canggih...wakaka!MONOPOD ni aku jumpa dekat pantai ni..kalau korang perasan la monopod ni sejenis apa,sila la ketawa...wakakaka!




kenapa kami berempat ja selalu??sebab tidak berlima,berenam dan bertujuh...kikikiki...

tak lah...dorang ni kawan-kawan baik aku yang masih sanggup bersama-sama dengan aku...walaupun kami ada perselisihan faham tapi in da end kami masih bersama juga...sayang dorang ni ketat-ketat...dorang selalu ada kalau aku mau mengadu...aku meluah..telinga dorang ni la yang mendengar sampaikan aku rasa telinga dorang da lali dengan luahan aku...even tho aku rasa dorang da boring denga luahan aku tapi still dorang tetap dengar...cuma bila dorang da boring sangat-sangat dengar aku meluah dorang akan tukar topik..haha.!

inilah namanya kawan...ngeee...

da banyak sangat kot aku merapu kan...hihi...so,akhir sekali...thanks a lot buat kawan-kawan yang sentiasa ada dengan aku..susah senang dengan aku...waaaa....emosi la pulak....tskk.,...

oraitttt uolllsss,,,,sekian untuk #throwback ni...tq ada sudi membaca....(~___0)

happy befday to meeeeee againnnnnn.....xoxo

Saturday, May 17, 2014

UBS Accounting System

assalamualaikum...

yeahh..aku mucul lagi!dannnnn UBS kembali dalam hidupku!wakaka!kalau korang mau tau la kan..aku memang suka UBS ni..entah la..bagi aku lagi senang aku nak catch up...kalau sistem lain slow sikit...mungkin sebab aku minat kot...

perkenalkannnnnn.....UBS COMPUTERISED ACCOUNTING SYSTEM.....!!


haaa...logo dia..rupa dia macam ni..ni time mau login la kononnya....siapa accounting student akan tau benda ni...tapi setakat yang aku tau diploma in accountancy politeknik ja yang ada bagi sijil kalau ambik subjek ni...tapi aku tak tau la kalau ada IPTA/IPTS lain yang ada sijil...huhuhu..

UBS ni sebenarnya satu sistem yang direka untuk memudahkan profit company untuk merekod untung dorang...ye la..kalau dulu-dulu drg rekod pakai pen...abis buku jadi mangsa...sekarang ni da ada sistem guna la sistem kan..selain UBS, ada satu lagi sistem perakaunan yang digunakan dengan meluas iaitu MYOB...tapi oleh sebab aku belajar UBS, so aku bercerita pasal UBS la..hihihi...

selalunya UBS ni bagi aku lebih sesuai dengan company yang besar-besar and separuh besar...sebabnya untung dorang and belanja dorang tinggi sikit..kalau kedai runcit tak pakai sistem ni sayanggggg....sob..sob...semua rekod ada dalam sistem ni..kita just masukkan maklumat yang penting..nanti hujung bulan atau paling senang lepas buat exercise boleh semak transaction yang korang key in betul ka tidak...sebab ada report untuk trial balance, P&L, BL dan banyak lagi la...tapi transaksi yang boleh hanya 18 bulan..maksudnya, kalau company baru buka then belum ada FS kan..so boleh guna UBS ni then key in transaksi untuk 18 bulan...hoho... memang tiada gaya mau jadi cikgu ni..menerangkan fakta dengan amat-amat TIDAK JELAS...kannnn???

okeyyy...satu kelebihan UBS ni anything transaction yang kena key in adalah berdasarkan real time punya sistem..maksudnya, transaksi berlaku blh key in terus..so tak susah la mau detect apa yang salah..

kalau korang mau tau sejarah kemunculan UBS ni korang boleh la minta tolong Encik Google aaaa....aku da try cari tapi lain pula link yang keluar..so aku tak nak la peningkan kepala..hihi aku taip entry pasal UBS ni pun sebab aku mau siapkan assignment UBS ni...nanti mau final test lagi ni...tapi tarikh belum conform bila sebab semua student account masih banyak kelas..susah mau cari masa yang sesuai..hihi

kalau korang free jom la join aku belajar UBS...senang tau kalau korang pandai UBS ni...even bukan student akaun tapi pandai UBS memang bonus untuk korang la..so,jangan risau kalau korang tak dapat kerja ka apa ka..just korang p mana-mana tempat yang bagi tutorial untuk guna UBS ni then belajar guna...advantage untuk korang juga nanti...tak pecaya??try cuba dulu..hihi

okey la...aku nak merapu apa lagi pun aku tak tau sudah sebab aku merapu pasal UBS ja ni...ada masa free sikit kan....hihi

tq semua....luv Misz Mong... (~___~)





Why?Why?Why?

assalamualaikum

hello!hello!hye!hye!hihihi korang apa khabar?sihat tak?baru ada kelapangan sedikit...tapi sikit ja...lepas ni kena sambng assignment..kena baca article lagi...makaihhhh...

tapi tak pa...sekarang ni kita santai-santai dalam 15 minit macam tu cerita-cerita eh...macam biasa la cerita kedai kopi ni...ada yang jadi gossipppp...ada yang cerita benar...and yaaa...this is da truth story...terjadi dengan aku sekarang....kisah macam mana menjadi hipokrit untuk menggembirakan sekeliling kita....



cerita dia macam ni....*bayangkan bunyi imagine macam dekat drama-drama tuuuuuuu*...deng...deng...deng...

ada beberapa orang sekawan ni entah apa silapnya aku pun tak tau...tetiba berpecah and jadi awkward sangat...dalam kelas macam nak tegur tak nak tegur...in da end wat hal masing-masing...tegur pun tapi macam baru kenal...sangat-sangat lain...tapi masing-masing tak mau cerita and terus terang kenapa...mau dijadikan cerita aku pun tak mau la masam muka...aku tebalkan ja muka yang da memang chubyy manja ni tegur juga...tapi entah...macam orang asing..a.k.a alien...

aku sedih sangat-sangat...aku tak tau kenapa...kalau ada apa-apa salah ka apa ka tak boleh ka terus terang??selesaikan dengan cara berbincang....ni mau bercakap pun macam mau tak mau ja...bila aku bercakap dengan yang lain nampak sangat tau hipokritnya...aku pun apa lagi jalankan juga lakonan hipokrit aku asalkan tiada kes tarik rambut/tudung dalam kelas...


yeah...bila baik tiada orang pun akan ingat..tapi bila ada buat salah tiada yang akan lupa....

aku inginkan keadaan dulu-dulu di mana semua sama-sama...sambut befday sama-sama...jalan tengok wayang sama-sama...sekarang ni semua tu tiada sudah...kadang-kadang aku mau balik ke zaman kanak-kanak ribena dulu yang hanya kenal erti kegembiraan tanpa menghiraukan apa yang berlaku dengan dunia sekarang yang semakin licik permainannya..

and then, during my befday pula sangat-sangat sedih...yang ni sebab aku tak tau la...aku sedih ja la senang cerita...1 hari sepanjang befday aku hari tu aku menangis....sepanjang hari.....tiap tahun aku berdoa agar befday aku tu aku mau happy ja sehari tu ja tapi apa yang berlaku mesti aku menangis....tapi tak pa..mungkin ada hikmah di sebalik semua tu berlaku...

and issue hipokrit ni...mesti korang pun selalu buat kan sebab mau jaga hati orang sekeliling kamu??jangan tipu erkkk sebab aku memang macam ni suka pendam yang penting sekeliling aku happy go lucky selalu...asalkan aku rasa gembira dengan korang yang happy aku akan happy juga...

dan aku tak dapat jadi diri aku sendiri bila jadi macam ni...

adakah aku just biarkan semua ni berlaku??atau perlukah aku selesaikannya??

entah la...aku tak tau..ni ja aku boleh cakap..aku tak tau....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...