Saturday, May 17, 2014

UBS Accounting System

assalamualaikum...

yeahh..aku mucul lagi!dannnnn UBS kembali dalam hidupku!wakaka!kalau korang mau tau la kan..aku memang suka UBS ni..entah la..bagi aku lagi senang aku nak catch up...kalau sistem lain slow sikit...mungkin sebab aku minat kot...

perkenalkannnnnn.....UBS COMPUTERISED ACCOUNTING SYSTEM.....!!


haaa...logo dia..rupa dia macam ni..ni time mau login la kononnya....siapa accounting student akan tau benda ni...tapi setakat yang aku tau diploma in accountancy politeknik ja yang ada bagi sijil kalau ambik subjek ni...tapi aku tak tau la kalau ada IPTA/IPTS lain yang ada sijil...huhuhu..

UBS ni sebenarnya satu sistem yang direka untuk memudahkan profit company untuk merekod untung dorang...ye la..kalau dulu-dulu drg rekod pakai pen...abis buku jadi mangsa...sekarang ni da ada sistem guna la sistem kan..selain UBS, ada satu lagi sistem perakaunan yang digunakan dengan meluas iaitu MYOB...tapi oleh sebab aku belajar UBS, so aku bercerita pasal UBS la..hihihi...

selalunya UBS ni bagi aku lebih sesuai dengan company yang besar-besar and separuh besar...sebabnya untung dorang and belanja dorang tinggi sikit..kalau kedai runcit tak pakai sistem ni sayanggggg....sob..sob...semua rekod ada dalam sistem ni..kita just masukkan maklumat yang penting..nanti hujung bulan atau paling senang lepas buat exercise boleh semak transaction yang korang key in betul ka tidak...sebab ada report untuk trial balance, P&L, BL dan banyak lagi la...tapi transaksi yang boleh hanya 18 bulan..maksudnya, kalau company baru buka then belum ada FS kan..so boleh guna UBS ni then key in transaksi untuk 18 bulan...hoho... memang tiada gaya mau jadi cikgu ni..menerangkan fakta dengan amat-amat TIDAK JELAS...kannnn???

okeyyy...satu kelebihan UBS ni anything transaction yang kena key in adalah berdasarkan real time punya sistem..maksudnya, transaksi berlaku blh key in terus..so tak susah la mau detect apa yang salah..

kalau korang mau tau sejarah kemunculan UBS ni korang boleh la minta tolong Encik Google aaaa....aku da try cari tapi lain pula link yang keluar..so aku tak nak la peningkan kepala..hihi aku taip entry pasal UBS ni pun sebab aku mau siapkan assignment UBS ni...nanti mau final test lagi ni...tapi tarikh belum conform bila sebab semua student account masih banyak kelas..susah mau cari masa yang sesuai..hihi

kalau korang free jom la join aku belajar UBS...senang tau kalau korang pandai UBS ni...even bukan student akaun tapi pandai UBS memang bonus untuk korang la..so,jangan risau kalau korang tak dapat kerja ka apa ka..just korang p mana-mana tempat yang bagi tutorial untuk guna UBS ni then belajar guna...advantage untuk korang juga nanti...tak pecaya??try cuba dulu..hihi

okey la...aku nak merapu apa lagi pun aku tak tau sudah sebab aku merapu pasal UBS ja ni...ada masa free sikit kan....hihi

tq semua....luv Misz Mong... (~___~)





9 comments :

  1. yeay!! suke ubs nie.. walupun kadang2 rase stress..asyik salah key in..hahah...

    ReplyDelete
  2. @Anizz Annisa
    haha...ya sis...stress kadang2 sebab kan mong selalu guna enter2..sekali enter slh nilai abis la..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAK TANYE...KLAU KITE TERSALAH POSTING TO ACCOUNTING...CONTOH POSTING INVOICE 2016 KE TAHUN 2015...PASTU DA BUAT YEAR END PROCESSING DAH...SO NAK BACK BALIK TO 2016 CAMNE EK?

      Delete
  3. suka UBS??omg!kak niesa kerja guna ubs rasa macam nk pecah otak..hahaha..apa yg akak blaja masa kat poli dulu langsung tak leh nk praktikkan sgt sbb mmg dia aja mmg basic habis..haha..apa2 pn gudluck.. ;)

    ReplyDelete
  4. @Niesa
    memang basic ja dia ajar ni..buku yg sama masa dekat poli..dr poli juga ni..hihi tp best belajar dia...suka kan tekan enter terus..hihi tutor kami pun fresh graduate so lebih kurang ja dgn kami..sama2 belajar..hihi

    ReplyDelete
  5. akak nak beli buku ubs tu ada x? dulu study kat uitm dia ajar myob ...time interview kerjadia mintak ubs hahaha x ke haru

    ReplyDelete
  6. skrg byk cmpany dah pakai quickbook n myob...anything korng kene tahu serba sebanyak pasal perisian perakaunan senang 6t org nk ambik korg tahu y korong tahu byk software perakaunan...

    ReplyDelete
  7. Saya pun suka UBS..dulu ada beli buku dan dpt cd installer skali..tp xtau la mana pergi dah..org pinjam ke..hape ke..lupa lgsg mana..bila nak guna jenuh cari xjumpa2..ingat nak beli baru tp lupa kat mana...siapa tau..

    ReplyDelete
  8. Saya pun suka UBS..dulu ada beli buku dan dpt cd installer skali..tp xtau la mana pergi dah..org pinjam ke..hape ke..lupa lgsg mana..bila nak guna jenuh cari xjumpa2..ingat nak beli baru tp lupa kat mana...siapa tau..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...