Friday, August 8, 2014

Isu kekejaman

assalamualaikum...

hi!..petang ni jom cerita tentang isu semasa...ya la..semua mesti tau kan?kalau yang tak tau juga tak la aku...isu Humanity di Palestine, Gaza..pihak Israel bertindak melancarkan serangan ke atas Gaza!ya!semua kita marah, sedih sebab saudara kita di sana hampir setiap hari tumbang...tapi aku tak nak komen banyak sangat sebab dalam dunia maya ni banyak sangat keyboard warriors...jangan lupa tau alam maya ni kadang2 boleh membunuh...so berhati-hati dengan kata2 anda...

bagi aku segala bentuk kekejaman tak kira la perang ka, mendera la, membunuh ka yang penting ia termasuk dalam istilah kejam adalah tidak berperikemanusiaan langsung!serius aku cakap...sekarang ni macam2 benda jadi...sedangkan anak boleh tikam/bunuh ibu sendiri ini kan pula pengeboman yang berlaku ke atas orang2 yang tiada kaitan dengan mereka...balik kepada al-quran...setiap kejadian di dunia ini ada diceritakan dalam al-quran..aku tak la cakap aku alim tapi at least aku sentiasa tambah ilmu..tak perlu la aku cakap dekat sini kan..nanti riak..aku tak nak...

cuma kita kena fikir la...kita hidup di dunia ni atas kehendak siapa?siapa yang menciptakan kita?siapa bagi rezeki dengan kita?siapa yang bantu kita?semua tu kita kena fikir...jangan bila da dapat rezeki/untung kita jadi bongkak/sombong..nak lagi ambik orang lain punya...banyak cara nak kuat, luaskan kuasa tapi ingat kuasa ALLAH S.W.T. melebihi segalanya..

penderaan, kekejaman yang berlaku sangat2 sedih aku tengok..tapi bagi SESETENGAH orang bila nampak macam ni jari and mulut ja lebih..tapi tindakan???jangan buat tindakan yang boleh menghancurkan masa depan kita nanti menyesal menangis air mata darah pun tak guna...kalau mau bantah guna saluran dan tindakan yang betul...jangan guna demo!mesti ka buat demo setiap kali nak membantah?pihak tu kisah ka?ni da sampai bakar2 segala...Ya Allah...kita dikurnikan akal untuk berfikir...setiap tindakan akan meninggalkan kesan..

bantahan aku terhadap kekejaman tidak semestinya aku nak hebohkan dekat mukabuku,kitachat,appapa semua..dan jangan pula hentam orang yang tak bantah tu...kita ni kadang2 guna emosi kalau nak settle satu2 masalah sebab tu tak pernah nak jumpa jalan penyelesaian..aku sedih sangat tengok SESETENGAH orang kat negara kita ni...educated tapi tindakan sangat2 tidak mencerminkan tingginya education dia..aku tak cakap sorang..aku cakap umum dan ia boleh jadi aku pun sama juga kan..

aku harap sangat2 sama2 la kita fikir sejenak setiap tindakan kita di masa depan..aku diam tak semestinya aku tak berdoa untuk saudara kita di sana tapi tak perlu kan nak heboh?lagipun ini semua tentang humanity dan jangan kaitkan dengan isu agama...jangan keruhkan lagi keadaan...


anything, hanya DOA yang mampu kita sampaikan kepada mereka di sana..



akhir sekali, kita ada akal, ada fikiran, sama2 la kita renungkan...akhlak melambangkan diri kita..im always #prayforGaza..


sekian..selamat petang semua...terima kasih...

p/s : entry adalah umum..tiada kaitan dengan sesiapa selagi aku tak letak nama so tiada siapa boleh terasa..peaceeeee(Y)...

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Misz Eya Sekeluarga

assalamualaikum...

Hi!selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir and batin semua!


aku minta maaf kalau ada tersalah, terkasar bahasa ka sepanjang aku taip entry ni..ya la kan..entry aku ni dr otak aku turun ke hati then hati akan transfer ke jari..hikhikhik...okey, tenung jap gambar kat atas ni...makaseh!hehe ya..aku suruh tenung ja bukan analysis apa dalam gambar tu...wakaka!

okey kita serius la...soryyy..baru ja minta maaf tadi kan da buat perangai balik..hihi..ni aku nak habaq kat korg semua..aku bizi sepanjang bulan puasa lepas...aku tolong makcik aku meniaga dekat IPS...oh,IPS tu institut pertanian sabah..ala,tempat belajar untuk pertanian...tapi kat sana aku bgtau korg la memang berbaloi sebab hampir 80% dapat keja..tapi depend dengan individu juga dengan kemahuan dia sendiri kan...abang aku lepasan IPS juga and da keja da sekarang dekat Risda..bukti kan..

alaaa...aku lupa la ambik gambar kat sana..mesti korg rasa excited(konon la...) nak tengok IPS macam mana kan?huhuhu tak pa la..tak jauh mana juga..lebih kurg 30-40 minit perjalanan kalau laju la..nanti aku ambikkan gambar okey..hihihi

then, aku balik rumah kemas rumah, bersihkan itu ini..biasa la kalau mau raya kan mestilah kemas rumah..sendiri!okeyyyy.,...eh, lupa...masa aku tolong makcik aku meniaga aku tinggal dekat rumah makcik aku kat IPS..sebab balik meniaga pun malam da so aku tak digalakkan mau balik malam lagipun aku tak berapa mau pass bawa moto malam2...eh aku lupa lagi..aku da boleh bawa moto, baby skuter aku!yeahhhh....ngeeee..mau di jadikan cerita,line internet kat sana memang sangat2 slow then aku ambik keputusan tak nak bawak laptop..sebab tu aku menyepi selama sebulan plus 12 hari raya..hihi..

tapi cerita 12 hari raya ni lain lagi...sehari before raya abang aku balik beraya bersama 3 orang anaknya dan wife dia...2 orang da besar da..yang bongsu baru 3 bulan..tapi bayangkan la perangai 2 orang abangnya ni mengalahkan 10 orang kat umah...bisingnya ya ampun...tapi disebabkan aku happy dorg balik aku biarkan ja la..budak2 kan...hihi..akak aku pun balik tapi awal pagi raya dia kena balik Tawau da...tak dapat cuti..sedih sangat..sebab tu aku tak banyak ambik gambar tahun ni...kalau kakak aku ada memang penuh kamera dengan gambar kami..kan aku da cakap..raya aku tahun ni tak meriah tiada kakak aku..sob..sob...

tak pa la..at least kakak aku dapat balik before raya..then dapat jumpa dia..maklumlah sekarang kat sana kan situasi tak berapa menentu..aku risau sangat2..huhuhu...

then hari raya ke3 kitorang wat majlis cukur jambul..gambar pun dekat abang2 aku so tak dapat nak upload kat sni..majlis cukur jambul untuk 2 orang anak buah baru aku..yeahhhh!sorang Aleeya Khalisah, and lagi sorang Nur Aisyah Mardhiah...kelasssss nama dorang kan?hihi..Alhamdulillah semuanya selamat berlangsung...nanti aku usha2 gambar dengan big bro then aku update okey...ngeee...

hari berikutnya kami berkelah kononnya kat Sg. Lingkubang..area KB juga tapi jalan mau pergi Ranau...cantik dekat sana...ada tempat lagi untuk terapi ikan tau tapi kami pergi petang da so ikan2 tu pun da kenyang staff tu cakap so tak dapat nak jumpa ikan2..huhu tapi tempat mandi sure best sangat..air dia sejuk...dekat dengan kaki gunung kinabalu kot mana tak sejuk..wakaka!gambar yang ni ada dengan makcik aku..sedih..semua gambar tiada dengan aku..sob..sob..

laaaa....da panjang aku mengarut kan??banyak lagi cerita sebenarnya tapi simpan dulu la...hihi okey la...lastly, aku minta maaf sebab menyepi tanpa berita...cehhh konon...hihihi kita 0-0 tau...selamat hari raya aidilfitri maaf zahir and batin kepada semua muslimin dan muslimat tak kira di mana anda berada...tapi dalam kita bergembira jangan dilupakan juga doa untuk saudara kita di Palestine Gaza..semoga mereka tabah menempuh segala ujian..Al-fatihah...

sekian...terima kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...