Friday, December 9, 2016

Imma Audit lover

Assalamualaikum..

yes im back again..macam chipmore kejap ada kejap tiada..***auchhh*** lol

imma audit lover..kenapa?sebab im back as an junior auditor!!imma happy guyssss..nggeeehhhh...

Before ni kekonon nanti la buat audit..mau ambik pengalaman dulu dalam akaun..yesss!one of my lecturer said "pengalaman itu penting sebab pengalaman akan berjalan seiring dengan pengetahuan"..well said ha?yess..of coz!*sambil minum kopi..syrruuuppp...

audit best sebenarnya..sapa cakap tak best..sebab kita semak and confirmkan akaun company..tapi,disamping confirm-kan akaun tu kita kena juga buktikan betul ka tidak transaction tu semua berlaku berdasarkan document-document yang telah siap cantik baik sekali di-file-kan..kalau  filing berterabur, otak kau pun berterabur cari dokumen yang kau nak buat sample.*tskkk

bagi aku senang ja..aku jenis tak la perfect sangat tapi kalau boleh la aku nak keja aku siap dan boleh difahami oleh bos..ha,why?sebab bos pun orang biasa juga..dia review based on aku punya keja..dia takkan cakap "ha ni kau dapat dari celah lubuk mana lagi amount ni?" lol..kau ingat dia ada masa ka mau review dokumen tu balik?kakakaka! so apa yang auditor ni patut buat,dia kena pastikan sample transaction yang dia ambik tu tally dengan system/ledger..kalau tak tally kau kena querry sampai kau dapat jawapannya..part-part querry ni paling tak best..tau sebab apa?sebab kau kena deal dengan akaun client which yang kadang-kadang kau akan jumpa account assistant dengan jawapan "idk,i just follow the system and key in saja.." krik..krik..krik..

banyak sebenarnya kau blajar dari audit ni..dari kau tak minat jd kau akan minat..tapi aku dari dulu memang suka and minat sangat dengan audit ni..tak perlu di tanya lagi..*cehhhh...bangga kot..lol

dan misi aku setelah menjadi auditor ni adalah untuk mendapatkan ACCA okey..tak kira la berapa lama pun..yang penting tiada benda yang boleh menghalang aku..ngeh..ngeh..mcm cerita cinta plak kan mau cakap macam tu?(~__~)

mau tunjukkan aku audit lover tak payah bukti..kalau nak bukti juga entry ni la  buktinya..y?sebab aku menaip tak behenti kot buat entry ni..kakaka!pengenalan aku la sebab aku lamaaaaaaaaa da tak update belog ni..maafkan aku..*sob..sob

so,pengenalan aku sampai setakat ni ja la a?kamu boleh la google search pasal audit ni lagi..banyak kot pasal audit..takkan aku nak describe semua..sampai tahun depan pun tak abis lg entry aku..kakaka!

ehem..seorang auditor yang berjaya ada yang pandai penyimpan rahsia,pendiam,muka garang nak tahan gelak,suka makan,suka tdo..*kbye..tiada kaitan...lol

okey alam maya semua..aku undur diri dulu a..sambung buat keja dulu..sebab td aku stress sangat..*HAHAHAHA - kena huruf besar kalau nak tunjuk stress sangat tu*

okey semua...

tq singgah...xoxo

*pesanan penaja : aku bukan curi tulang okey..

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...